Fredo Schotanus bekleedt nieuwe Public Procurement leerstoel
Fredo Schotanus, een senior adviseur bij Significant, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Public Procurement aan de Universiteit Utrecht.
Schotanus werkt al sinds 2007 bij Significant, waar hij zich toelegt op (strategische) inkoopgerelateerde vraagstukken in de publieke sector. Zijn werkgever toont zich verheugd over de ‘promotie’ van Schotanus – “een mooie stap voor onze bevlogen collega Fredo. We zijn blij dat hij zijn rol als bijzonder hoogleraar straks combineert met zijn rol als adviseur bij Significant.”
Nieuwe leerstoel
De kersverse hoogleraar is al enige tijd actief binnen het academische landschap. Tot vorig jaar was hij docent publieke inkoop bij de Universiteit van Twente, dezelfde universiteit waar hij in 2007 zijn PhD voltooide. Zijn huidige stap naar de Universiteit Utrecht volgt nadat een groep van tien publieke organisaties een nieuwe leerstoel mogelijk heeft gemaakt.
De komst van de nieuwe leerstoel werd in januari van dit jaar al formeel naar buiten gebracht door de belangrijkste vertegenwoordigers van de tien organisaties: Dick Geelen (NEVI Research Stichting), Siep Eilander (NEVI), Janneke Plantinga (Universiteit Utrecht) en Richard Lennartz (Directeur Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk). Gisteren is bekendgemaakt dat Schotanus is aangesteld als bijzonder hoogleraar van deze leerstoel.
De organisaties die de leerstoel ondersteunen zijn het Ministerie van Defensie, Ministerie van BZK/DGOO, Ministerie van J&V, Gemeente Den Haag, Gemeente Amsterdam, Belastingdienst, Nationale Politie, UBR|HIS, UWV en Stichting Rijk. Gesteund door deze organisaties zal Schotanus ernaar streven een belangrijke bijdrage te leveren aan het inkooponderwijs en -onderzoek op academisch niveau.
Vakmanschap en verbinding
De leerstoel richt zich op de complexe vragen waar de publieke inkoop zich nu en in de komende jaren mee geconfronteerd ziet. “Werken aan het verder verbeteren van het boeiende vakgebied van de publieke inkoop is wat mij drijft. Of het nu gaat om inkooptrajecten, aanbestedingen, inkoopsamenwerking, inkoopontwikkelmodellen of contract- en leveranciersmanagement; het draait voor mij altijd om vakmanschap en verbinding”, aldus Schotanus.
Het nieuws is door inkopers in het publieke domein met gejuich ontvangen. Zij zagen namelijk hoogleraar publieke inkoop Jan Telgen recent met emeritaat gaan, waardoor het vakgebied zich geconfronteerd zag met een gat in de top van de academische wereld. Na een vooronderzoek nam UBR het initiatief om samen met organisaties uit de publieke sector tot een nieuwe leerstoel te komen. Een heuse lobby werd opgetuigd en met succes. Op LinkedIn regent het felicitaties aan het adres van Schotanus, maar ook aan diegenen die de leerstoel mogelijk hebben gemaakt.
“Deze mooie kans biedt veel mogelijkheden voor nieuw onderzoek relevant voor de praktijk en voor nieuw onderwijs.”
Teamwork
Jan-Pieter Papenhuijzen, een partner bij Significant en bestuurslid bij NEVI Publiek, geeft aan: “Richard Lennartz: zonder jouw enthousiasme en vasthoudendheid was deze leerstoel waarschijnlijk niet tot stand gekomen. Bedankt!” Lennartz zelf benadrukt dat het een echte ‘team effort’ is geweest: “Zonder elk individu en diens organisatie was niet dit mogelijk geweest. Van ideeën (op een zonnig terras) via hard werken (gesprekken voeren, en nog een keer, en nog een keer) tot en met het waarmaken.”
Elisabetta Manunza, Professor of International and European Public Procurement Law aan de Universiteit Utrecht, schrijft: “De Universiteit Utrecht is verheugd én vereerd met je komst! Dat zorgt voor nieuwe impulsen, prachtige kansen, nieuwe kennis en nieuwe maatschappelijke impact – dat al deze publieke organisaties dit steunen, onderstreept het belang van ons vak.”