Spaanse windenergiespecialist Eolos haalt groeigeld op

01 oktober 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Zwitserse private equity-partij Prorsum Capital heeft een investering in een windenergiespecialist afgerond. Het betreft Eolos, een Spaans bedrijf dat meetdiensten levert aan de offshore windindustrie.

Met het nieuwe samenwerkingsverband met Prorsum haalt Eolos sinds zijn oprichting in 2014 voor de tweede keer extern kapitaal binnen. De eerste investering in Eolos werd gedaan door EIT InnoEnergy, een Europese investeerder die zich richt op startups gespecialiseerd in duurzame energie. 

In de afgelopen vijf jaar is het team van Eolos uitgegroeid naar een omvang van zeventien voltijdsmedewerkers. Het Spaanse bedrijf heeft inmiddels vele offshore-ontwikkelaars – zoals Nyserda, EDPR en Iberdrola – ondersteund bij het doen van windmetingen. Het afgelopen jaar heeft Eolos eveneens nieuwe projecten binnengehaald in Ierland, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. 

Met het oog op investeringen in windenergie is het uitvoeren van windmetingen uiterst belangrijk. Nauwkeurigere data geeft beleggers de beschikking over betere informatie op grond waarvan ze hun definitieve investeringsbeslissing kunnen nemen. Op basis van accurate gegevens kunnen de planningsactiviteiten van windparken worden geoptimaliseerd (denk hierbij onder meer aan het bepalen van de locatie van en de afstand tussen verschillende windturbines). Verder kan op basis van de preciezere data het onderhouds- en reparatieproces efficiënter worden ingericht. 

Spaanse windenergiespecialist Eolos haalt groeigeld op

Eolos legt windmetingen vast met behulp van een LiDAR-boei*. Deze boei bevat een autonoom wind-, golf- en stromingsmeetsysteem en daarnaast ook een oceanografische meetapparaat dat eigenschappen van zeewater kan bepalen. Met deze verschillende technologieën kunnen onder meer metingen worden uitgevoerd op hoogten van meer dan 200 meter boven de zeespiegel. In vergelijking met meer ouderwetse technieken, zoals een meetmast die aan de bodem van de zee is bevestigd, gaan er met de LiDAR-boei stukken minder kosten gepaard (denk alleen al aan het grote verschil in installatiekosten).

Volgens Rajai Aghabi, CEO en oprichter van Eolos, biedt de groeiende vraag naar offshore-windenergie met name in Europa, Noord-Amerika en Azië een “geweldige” groeimogelijkheid voor zijn organisatie. “Door de investering van Prorsum kunnen we onze klanten beter bedienen en onze wereldwijde voetafdruk vergroten”, aldus Aghabi. 

Een sector met wind in de rug

Uit een rapport van de Global Wind Energy Council (GWEC) blijkt dat het totale vermogen van alle offshore-windturbines wereldwijd sinds 2013 met gemiddeld 21% per jaar is gegroeid naar 23 gigawatt in 2019. Met de mondiaal omarmde Parijse klimaatdoelstellingen in het achterhoofd (en het daaraan gekoppelde duurzaamheidsbeleid), mag het komende decennium opnieuw gerekend worden op een aanzienlijke jaarlijkse vermogensgroei. Zo verwachten experts dat het wereldwijde vermogen gegeneerd door offshore-windturbines tegen 2030 uitkomt op circa 165 gigawatt.

Aghabi laat weten dat Eolos goed gepositioneerd is om in te spelen op deze verwachte groei. Jeroen van der Veer, voormalig CEO van energiereus Shell en verbonden aan Prorsum, onderschrijft de woorden van Aghabi: “Eolos biedt betrouwbare en kosteneffectieve windmetingen door drijvende boeien te gebruiken in plaats van traditionele meetapparatuur die aan de zeebodem moet worden bevestigd. Met deze unieke meettechnologie draagt Eolos aanzienlijk bij aan het verkorten van de ontwikkeltijd van een offshore-windpark zonder daarbij de kwaliteit van de data in gevaar te brengen.” 

“Met deze unieke meettechnologie draagt Eolos aanzienlijk bij aan het verkorten van de ontwikkeltijd van een offshore-windpark zonder daarbij de kwaliteit van de data in gevaar te brengen.”
– Jeroen van der Veer
 

Terwijl er geen financiële details rondom de deal naar buiten zijn gebracht, is wel bekend dat Prorsum nu de grootste aandeelhouder is van de Spaanse windenergiemeter. “Eolos is in slechts vijf jaar tijd een van de marktleiders geworden en werkt voor verschillende zeer grote internationale bedrijven die actief zijn in de offshore-windindustrie. We zijn verheugd over deze samenwerking”, zegt Otto von Troschke, oprichter van Prorsum Capital.

Tijdens de deal werd Eolos geadviseerd door JBR Corporate Finance, een Nederlands M&A-kantoor. De dealmakers van JBR – Ronald van Rijn en Harold Brummelhuis – ondersteunden Eolos met deal structuring, financial modelling, het opzetten van het informatiememorandum, marketingactiviteiten voor potentiële investeerders en bij de onderhandelingen. Op het moment van schrijven is het niet bekend welke partijen Prorsum Capital hebben ondersteund bij de deal.

* Er zijn twee soorten detectiesystemen op de markt om wind te meten. LiDAR (Light Detection and Ranging)-instrumenten maken gebruiken van licht om de wind te meten, terwijl SoDAR (Sonic Detection and Ranging)-instrumenten de wind meten door middel van geluidsgolven.