Venture investering in Horeca-softwareleverancier Horeko

26 september 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Horeko, een softwareontwikkelaar voor de horecabranche, heeft in investeringsmaatschappij CNBB Venture Partners een nieuwe investeerder gevonden. Met de investering kunnen nieuwe stappen worden gezet op het gebied van productontwikkeling en professionalisering. Zowel bij de zoektocht naar een investeerder als de daaropvolgende overeenkomst werd Horeko bijgestaan door Baker Tilly Corporate Finance.

Het in Amersfoort gevestigde Horeko biedt een complete restaurantmanagement-oplossing. In de afgelopen tien jaar heeft de softwareontwikkelaar een sterke positie weten te verwerven binnen de Nederlandse en Belgische horeca. Dagelijks maken inmiddels meer dan 1.200 horecabedrijven gebruik van de cloud-based software. “Wij bieden een totaaloplossing voor de hele organisatie én onze software is vanaf dag één specifiek voor de horeca ontwikkeld. Software is onze passie, maar horeca zit in ons bloed”, aldus Horeko. 

Baker Tilly Corporate Finance was vanaf het eerste begin betrokken bij de totstandkoming van de deal met CNBB. “We werden door de eigenaren van Horeko, Marvin van Dongen en Daan Stoter, gevraagd om te ondersteunen bij het vinden van een geschikte partner voor de volgende groeifase van de onderneming”, vertelt Corporate Finance consultant Willem Jan Bittink. “De wens was om Horeko sneller te laten groeien en stappen te maken in productontwikkeling en professionalisering.” 

Venture investering in Horeca-softwareleverancier Horeko

“We hebben beide eigenaren bijgestaan in het volledige proces”, vervolgt Bittink, “van het vinden van de juiste investeerder die de wensen van de eigenaren respecteert en tegelijkertijd een bijdrage levert aan de groei van de onderneming, tot aan de ondersteuning bij het opstellen van een pitchdeck, het dataroomproces, de intentieverklaring en de koopovereenkomst. De rol van Baker Tilly Corporate Finance is te omschrijven als een leidende rol in het brede en voorspoedig verlopen proces, het ondersteunen van beide oprichters en de onderneming in dit traject. Dit naar volle tevredenheid van alle betrokken partijen.”

Leider in het horecasegment

De investering van CNBB luidt volgens Horeko de volgende groeifase in voor de softwaremaker. In ruil voor het groeikapitaal verwerft CNBB een minderheidsbelang in Horeko. Ook zal de investeerder – die zich in al zijn participaties richt op het laten groeien van softwarebedrijven – tijdens deze volgende groeifase strategische ondersteuning bieden. “Horeko heeft een sterke positie opgebouwd in een markt waar veel aan het veranderen is”, aldus CNBB-partner Lucas Brentjens. “We geloven erin dat het bedrijf de toenemende vraag naar digitalisering kan invullen en hiermee leider kan worden in het horecasegment. We kijken ernaar uit om Horeko te ondersteunen bij het opschalen naar de volgende fase.” 

Concreet betekent dit dat Horeko de komende tijd flink zal inzetten op productontwikkeling, marketing en professionalisering. Daarmee mikt het bedrijf op een leidende positie binnen de horeca én op internationale groei. Het instappen van CNBB zorgt tevens voor een wijziging binnen het bestuur van Horeko. Mede-eigenaar Daan Stoter neemt eind dit jaar afscheid als commercieel directeur, waardoor de andere eigenaar, Marvin van Dongen, de algemene eindverantwoording krijgt. 

Van Dongen bedacht en ontwikkelde het keukenmanagementsysteem van Horeko ooit op zijn studentenkamer. Hij reageert verheugd op de samenwerking met CNBB: “De trend van professionalisering en automatisering heeft zich de afgelopen jaren voor onze ogen ontwikkeld. Met de support van CNBB kunnen we nu serieuze stappen maken die passen bij onze ambitie om hier verder op in te spelen en door te groeien. Ons potentieel is zeker groter dan de lage landen.”