Willem van Enter van OutSystems: 'Low-code wordt gemeengoed'

25 september 2019 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

In 2024 wordt 65% van de applicaties met low-code-software ontwikkeld, zo verwacht Gartner. Een behoorlijke groeimarkt dus. Hoog tijd voor een gesprek met Willem van Enter, Vice President EMEA bij OutSystems over de kracht van low-code, sprekende voorbeelden en de toekomst van consultancy in de IT.

Wat is low-code-software?

“Heel simpel gezegd is low-code hét alternatief voor traditionele applicatieontwikkeling, waarbij software van de grond af aan wordt opgebouwd. Met low-code kun je op grafische wijze, zonder veel kennis van programmeertalen, applicaties maken. Dit gebeurt op hoge snelheid en met veel minder mensen dan op een traditionele manier.”

“Men kan sneller ontwikkelen én wijzigen en het is daardoor mogelijk nauwer aan te sluiten op de wensen van de opdrachtgever of eindgebruiker. Dat zijn vaak businessmanagers die snel willen innoveren en die niet weten hoe een applicatie ontwikkelen in zijn werk gaat. Met low-code kan men snel ontwikkelen, snel om feedback vragen en middels deze agile werkwijze exact naar wens applicaties ontwikkelen.”

Welke ontwikkelingen zie je in Nederland op het vlak van low-code?

“Low-code zit nu echt in een stroomversnelling en wordt gemeengoed. Als je nu met low-code begint ben je allang geen pionier meer. Er zijn organisaties, zoals Vopak, die inmiddels bewezen hebben dat ze met low-code in staat zijn bedrijfskritische systemen te vervangen met door henzelf gemaakte software. Dat soort projecten is veel sneller klaar dan projecten waarin met standaardmethoden zoals .NET en Java wordt ontwikkeld. Veel bedrijven worstelen echter nog met deze uitdaging, terwijl we weten dat iedereen met digitalisering bezig is. Dat begint vaak met het maken van een digitale app of een portaal waarmee het bedrijf informatie deelt met de buitenwereld. Dat zijn vaak succesvolle eerste stappen, maar vaak houdt het daar ook op.”

Willem van Enter van OutSystems low-code wordt gemeengoed

De eerste stappen worden dus gezet, maar waarom stopt het daar?

“De buitenwereld wil meer. Ze willen interactie, informatie opvragen, wijzigen en toevoegen. Klanten zijn steeds meer gewend om zaken digitaal te regelen, zoals het afsluiten van een hypotheek, een lidmaatschap of het doen van boodschappen. Om dat succesvol te kunnen doen moeten apps en portalen integreren met back-end systemen. Daar gaat het vaak fout, omdat er wordt gekozen voor geïsoleerde oplossingen die niet geschikt zijn voor integratie. Dat is de eerste uitdaging die ik zie. En daar komen organisaties vaak pas achter als ze klemlopen.”

Klinkt aannemelijk, maar hoe lossen we dat op?

“Het integreren met en vervangen van oude legacy-systemen is de volgende horde. Daar lopen ook grote bedrijven als Lidl en Leaseplan tegenaan. De integratie van hun IT-systemen mislukte en kostte vele miljoenen. Vaak zijn dit soort systemen niet geschikt voor ad-hoc, externe interactie. Ze zijn niet of nauwelijks in staat om real-time interactie te verwerken en zijn te statisch. De systemen zijn niet gemaakt om met je mobiele app rechtstreeks een nieuwe polis aan te maken of iets te wijzigen, bijvoorbeeld.”

“Veel organisaties proberen dit aan te pakken door te moderniseren of er een schil omheen te bouwen. Dit lost op de lange termijn niet alles op, de legacy blijft verouderen. Bovendien worden er steeds meer bedrijven opgericht die geen last hebben van dit legacy-probleem. Dan moet je je serieus afvragen, wat gaan we doen? Vaak worden er dan pakketten aangeschaft, maar die passen eigenlijk nooit. Je hebt geluk als het voor 80% de functionaliteit biedt die je echt nodig hebt. De 20% die niet past is wat jouw bedrijf onderscheidt van je concurrentie. Daar heb je dus maatwerk voor nodig. De kracht van low-code is dat je in staat bent dat snel te bouwen en gaandeweg aan te passen.”

“Vrijwel alle onderscheidende ondernemingen maken geen gebruik van standaardpakketten voor hun processen. Het kan dus ook anders. Wat ik adviseer is: kies één platform waarmee je alles kan maken: mobiele apps, portalen, maatwerk, vervanging van legacy, alles. Kies vooral pakketten voor standaardprocessen, maar schaf voor maatwerk een geschikte oplossing aan.”

Wat zijn de beste voorbeelden van innovatief gebruik van low-code in Nederland?

“Er zijn legio voorbeelden, maar met name Ahold en Randstad springen in het oog. Ahold heeft bijvoorbeeld het online aankoopproces enorm verbeterd. Voorheen kwam de bezorger met allerlei formulieren; de rekening, een bestellijst, et cetera. Nu is hij uitgerust met een mobile device waar alles in zit. Hiermee ontlasten ze de klant en is bovendien alles meteen geüpdatet in de back-end van Ahold.”

“Met low-code kun je op grafische wijze, zonder veel kennis van programmeertalen, applicaties maken. De technologie wordt gemeengoed.”

“Ook hebben de winkelmedewerkers van Ahold een nieuwe app gekregen: WINK. Daarmee kunnen ze precies zien welke schappen gecontroleerd moeten worden en wat er aangevuld dient te worden, maar ook of een product gluten bevat. Door deze processen te optimaliseren zijn medewerkers in de helft van de tijd klaar, wat betekent dat ze meer tijd hebben voor de klant.”

“Bij Randstad is een twee jaar oud .NET-klantenportaal vervangen met een maatwerkoplossing, gebouwd door slechts drie developers in een half jaar tijd. Ook de gloednieuwe app Spotter is ontwikkeld met low-code. Deze applicatie, ondersteund door machine learning, biedt intercedenten de mogelijkheid de complete interne database met kandidaten te doorzoeken op de beste mensen om openstaande vacatures van klanten mee te vullen.”

Heb je tips voor de volgende generatie OutSystems-consultants die nu worden opgeleid bij onder andere YoungCapital?

“Wat veel consultancypartijen nu doen is advies geven over het optimaliseren van de bedrijfsvoering of reorganisaties. Wat vervolgens ontbreekt is de realisatie van dat advies, dat wordt belangrijker. Welke IT-resources zijn nodig en welke ontwikkelaars? Advies is leuk, maar de middelen zijn minstens zo belangrijk. Met de komst van low-code wordt het bovendien minder relevant om traditionele IT-skills te hebben, maar verschuift de relevantie naar proceskennis. Denk aan vragen als: hoe modeleer ik dit proces? Hoe ziet een goede user interface eruit? Hoe maak ik een app die iedereen wil gebruiken? Businessgerelateerde IT-skills winnen aan terrein, het low-code platform genereert immers zelf de applicatie.”

“Door deze ontwikkeling komt de nadruk steeds meer te liggen op communicatie tussen business en IT. Low-code maakt voor het eerst een effectieve communicatie tussen beide mogelijk. Het gaat om de gebruikersbehoefte en hoe goed je als consultant kan overbrengen hoe dat gerealiseerd kan worden. Bovendien kan je nu veel dichter op het proces zitten en voortdurend toetsen bij de opdrachtgever. Het consultingadvies wordt zo veel frequenter en je voegt meer waarde toe, omdat de opdrachtgever meteen en continu resultaat ziet. Waar je vroeger één project voor een langere periode uitvoerde, kunnen er nu in dezelfde tijd meerdere projecten begeleid worden. De relatie wordt anders omdat je sneller waarde toevoegt en continu met elkaar om tafel zit. Als je dat goed doet kun je ook meer voor je diensten vragen.”

Wat wil je organisaties meegeven die nog twijfelen?

“Kijk vooral om je heen naar vergelijkbare bedrijven. Je bent niet alleen en allang geen proefkonijn meer. Consultants zijn door low-code te onderzoeken beter in staat ook te adviseren over de beste middelen. Kies een low-code-platform dat de hele keten aankan: mobiele apps, portalen, integraties, legacy moderniseren of vervangen.”