Tips om goed voorbereid te zijn op solliciteren
Voor startende professionals die een loopbaan in de consultancy ambiëren is het van groot belang om goed voorbereid te zijn op het recruitmentproces. Een baan in de adviesbranche is namelijk niet weggelegd voor iedereen. Met een goede voorbereiding en door aan de belangrijkste randvoorwaarden te voldoen, kunnen kandidaten echter hun kans op hun droombaan vergroten. Vijf tips gegeven voor solliciterende consultants in spe.
Neem de tijd voor een cv en sollicitatiebrief
Terwijl sollicitanten vaak een cv en sollicitatiebrief hebben liggen, is het de moeite waard om per sollicitatie een nieuwe brief op te stellen en het cv nog eens onder de loep te nemen. Een visueel aantrekkelijk cv is belangrijk, maar het is nog belangrijker om op de inhoud ervan te focussen. Doordat bedrijven vaak gebruikmaken van ATS-software (applicant tracking system), die cv’s screent, is de content vele malen belangrijker. Die is namelijk doorslaggevend voordat er überhaupt iemand naar gaat kijken.
De ATS-software screent de sollicitaties op basis van kernwoorden die gebruikt worden in de vacature. Wordt er gevraagd om kwaliteiten X, Y en Z, dan screent de software op basis van deze kwaliteiten. Dit is ook de reden dat het de moeite waard is om per sollicitatie een nieuwe brief te schrijven en het cv door te nemen. Dit zorgt er tevens voor dat er niet in het wilde weg wordt gesolliciteerd, maar dat men kieskeurig is als het gaat om sollicitaties. Er gaat namelijk redelijk wat werk in zitten, maar het helpt bij het maken van een goede keuze.
Wees kritisch en neem de tijd
Het hebben van een baan biedt zekerheden, zorgt voor structuur en een vast inkomen. Wanneer dit allemaal wegvalt, kan het verleidelijk zijn om direct op zoek te gaan naar een nieuwe baan om zo maar deze zekerheden te behouden of terug te krijgen. Het kan echter lonen om de tijd te nemen voor een goede sollicitatie. Het kan tenslotte leiden tot een aspect in iemands leven waar hij of zij een groot gedeelte van hun dag gaat doorbrengen.
Om een goede keuze te maken, kan het bijvoorbeeld lonen om een ideaal takenpakket samen te stellen op basis van persoonlijke interesses en kwaliteiten. Door deze te vergelijken met posities waarop gesolliciteerd wordt, kan men inschatten of dit een geschikte nieuwe baan is. Zo ja, dan kan de uitdaging worden aangegaan. Zo niet, dan moet verder gezocht worden naar een nieuwe, passende functie.
Kijk kritisch naar online voetafdruk
Door de aanwezigheid van het internet is het tegenwoordig erg gemakkelijk om informatie over personen te vinden. Of het nou gaat om accounts op sociale media, foto’s en video’s of zelfs studie- of studentenverenigingen, clubs of partijen waar men lid van is. Hoewel de meeste informatie niet schadelijk zal zijn, kan het mogelijk toch leiden tot onnodige vragen tijdens een recruitmentproces.
Bij het aantrekken van nieuwe consultants, maken consultancybureaus steeds vaker gebruik van online kanalen om hun kandidaten te screenen. Bij sommige bureaus maakt een online screening – zoals het checken van online vermeldingen en social media accounts – zelfs standaard deel uit van het recruitmentproces. Toekomstige werkgevers willen namelijk weten wie ze precies in huis halen en doen er daarom logischerwijs alles aan om zoveel mogelijk informatie over een sollicitant te verzamelen.
Het is voor sollicitanten dan ook belangrijk om kritisch te kijken naar accounts op sociale media, wat er gepost is en wat de privacy-instellingen zijn. Hoe voor de hand liggend deze tip ook lijkt; veel potentiële werkgevers kijken allereerst naar de profielen op sociale media. Deze zijn eenvoudig te vinden en geven de werkgever een goede eerste indruk. Hoewel velen hier sceptisch over zijn en veel persoonlijke dingen delen, kan het voor werkgevers een ware afknapper zijn.
Veilig surfen
Een groot potentieel risico, waarvoor kandidaten steeds vaker op de hoede dienen te zijn, is het risico dat hun social media-account wordt gehackt. Volgens data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kregen ongeveer 170.000 Nederlanders in 2018 te maken met een hack van één of meerdere van hun social media-accounts. Om zich hiertegen te beschermen, is het aan te raden om via een VPN-verbinding te surfen. Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat het dataverkeer via een server wordt omgeleid, zodat de computer een ander IP-adres aanneemt dan dat deze daadwerkelijk heeft.
“Het kan erg lastig zijn om een geschikte nieuwe baan te vinden. Het inschakelen van hulp is dan ook zeker aan te raden.”
Het installeren van een VPN-extensie in een webbrowser is tegenwoordig erg gemakkelijk. Bijvoorbeeld de VPN Chrome extensie in Google Chrome, ’s werelds meest gebruikte browser. Hiermee wordt verbinding gelegd met een VPN-server via de Google Chrome-browser, zonder dat een extern programma nodig is. Dit zorgt voor versleuteld dataverkeer, zodat het voor potentiële werkgevers moeilijker is om informatie te achterhalen. Deze VPN-verbinding is tevens effectief om hacks van profielen tegen te gaan.
Schakel hulp in
Het kan erg lastig zijn om een geschikte nieuwe baan te vinden. Het inschakelen van hulp is dan ook zeker aan te raden. Sollicitanten kunnen zich bijvoorbeeld wenden tot LinkedIn en kijken wat dit netwerk van professionals hen te bieden heeft. Ook het inschakelen van een recruiter kan tot de mogelijkheden behoren. Als het onverhoopt nog altijd niet lukt om een baan te vinden, dan kan het inschrijven voor nieuwsbrieven en e-maillijsten met potentiële kansen uitkomst bieden. Maar ook het updaten van het eigen LinkedIn-account en het daarin aangeven naar een nieuwe uitdaging op zoek te zijn, kan een mogelijke oplossing zijn.
Tot slot
Wanneer het uiteindelijk lukt om op gesprek te komen, dienen kandidaten zoveel mogelijk informatie over het bedrijf te verzamelen, onderzoek te doen naar hun gesprekspartner en te zorgen voor een goede kledingstijl, om zo de best mogelijke eerste indruk achter te laten. Wanneer het gesprek is afgelopen, is het belangrijk dat kandidaten niet in paniek raken, het bedrijf zal immers vanzelf contact opnemen. Bij een mogelijke afwijzing moet dit nooit persoonlijk worden opgevat. Wel is het nuttig om te vragen naar de beweegredenen, om zo mogelijk lering te trekken uit het proces voor toekomstige sollicitaties.