Investeerder koopt Alkmaarse maker van meetinstrumenten

17 september 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Active Capital Company (ACC) heeft een meerderheidsbelang genomen in Technobis Group, een bedrijf dat hightech-meetinstrumenten ontwikkelt. De miljoeneninvestering maakt het mogelijk om nieuwe technologie te ontwikkelen en Technobis versneld op te schalen.

Technobis bedient momenteel hoofdzakelijk farmaceutische bedrijven, die de hoogwaardige meetapparatuur gebruiken bij het ontwikkelen van medicijnen. Daarnaast levert de Alkmaarse producent sinds kort ook geïntegreerde fotonica-oplossingen, oftewel meetinstrumenten die werken op basis van licht. De investering van ACC moet Technobis helpen deze nieuwe glasvezeltechnologie – die naar verwachting vooral zal worden verkocht binnen de luchtvaart en de offshore-sector – versneld uit te rollen. 

“Wij denken dat het bedrijf een enorme groeipotentie heeft”, stelt ACC-partner Mels Huige in toelichting op de overname. Hij spreekt de verwachting uit dat Technobis – waar momenteel zeventig man werkt – op basis van de nieuwe technologie zijn omzet in vijf jaar zal vervijfvoudigen tot €150 miljoen. Hiervoor zal naast de huidige fabriek in Alkmaar nog een tweede worden gebouwd. Dit miljoenenproject zal deels worden gefinancierd met eigen vermogen en deels met bancair geld.

Investeerder koopt Alkmaarse maker van meetinstrumenten

Oprichter en voormalig CEO Pim Kat behoudt een aandelenbelang en heeft de rol aangenomen van CTO, waarin hij zich volledig gaat richten op de technologische ontwikkeling van Technobis. Ook het managementteam heeft in de nieuwe opzet een aandelenbelang. De miljoenen die ACC heeft betaalt voor zijn meerderheidsbelang zijn afkomstig uit een nieuw fonds ter waarde van €85 miljoen, bijeengebracht door circa vijftien institutionele beleggers en vermogende particulieren. 

Gedurende het overnametraject werd ACC op juridisch vlak bijgestaan door advocatenkantoor Houthoff, terwijl Corporate Wise verantwoordelijk was voor de juridische ondersteuning van Technobis. Daarnaast waren ook JBR en Atlas betrokken bij de totstandkoming van de deal, respectievelijk in de rollen van corporate finance-adviseur en belastingadviseur. Rondom de deal zijn tot dusver geen financiële details naar buiten gebracht.