RPA Experts organiseert event voor robotic process automation

04 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Eind oktober organiseert RPA Experts een van de grootste evenementen van ons land voor professionals gespecialiseerd in robotic process automation, beter bekend onder de term RPA. De organisatoren hebben sprekers van ruim twintig organisaties gecharterd, die de bezoekers meenemen in de belangrijkste trends en ontwikkelingen van RPA.

Binnen de voortdurende digitaliseringsgolf van de laatste jaren, wordt robotics process automation gezien als een van de meest veelbelovende nieuwe technologieën. Met RPA worden repetitieve menselijke taken gedigitaliseerd, of anders gezegd, softwarematig nagebootst. Softwarerobots nemen hun menselijke ‘collega’s’ repetitieve en rule based processen uit handen waarbij deze tijdrovende, repetitieve werkzaamheden automatisch worden uitgevoerd. Zo kunnen organisaties met behulp van RPA technologie bijvoorbeeld facturen verwerken, bevestigingsmails sturen, documenten overtypen en informatie ophalen.

Door de inzet van RPA kunnen medewerkers zich vrijspelen om zich meer op
hun kerntaken te focussen. Dat zorgt onder de streep voor meer werkplezier, lagere kosten en meer waardecreatie. Processen die zich goed lenen voor de inzet van RPA zijn onder meer administratieve werkzaamheden, financiële en IT-support-werkzaamheden en backoffice-taken.

RPA neemt vlucht

De inzet van RPA-toepassingen zal de komende jaren naar verwachting alleen maar verder in populariteit toenemen. Volgens onderzoeksbureau Grand View Research zal de internationale markt voor RPA vanaf 2019 jaarlijks met 61% gaan groeien. Het is dan ook niet gek dat velen RPA beschouwen als de toekomst. Tijdens het World Economic Forum werd de technologie aangemerkt als een belangrijk onderdeel van de vierde industriële revolutie, vanwege zijn vermogen om slimmer en efficiënter werken te faciliteren.

RPA Event 2019

Ondanks de hype, staat RPA wereldwijd echter nog in de kinderschoenen en loopt Nederland, zo bleek uit onderzoek dat Capgemini vorig jaar uitvoerde, achter met het invoeren van RPA. Zo kwam naar voren dat slechts 9% van de organisaties in ons land op grote schaal gebruikmaakt van ‘automation’, tegenover 16% van de organisaties wereldwijd.

RPA Event 2019

RPA Experts, een training- en adviesbureau dat zich toelegt op robotic process automation, heeft de ambitie juist daar verandering in te brengen. “Onze ervaren consultants en trainers laten bedrijven kennismaken met de voordelen van robotisering op de werkvloer”, legt Bas Kooijman, oprichter van RPA Experts, uit. Het bedrijf, een zusterorganisatie van Agile Scrum Group, organiseert op 31 oktober van dit jaar het RPA Event 2019, in Hotel Theater Figi te Zeist. “Dit ééndaagse evenement is voor iedereen die met robotisering zijn organisatieprocessen verder wil digitaliseren of interesse heeft in de toepassingen van RPA op de werkvloer”, licht Kooijman toe.

Het inhoudelijke programma van het RPA Event bestaat uit een keur aan workshops, interactieve sessies en lezingen, georganiseerd door experts op het gebied van RPA en verandermanagement, die hun kennis zullen delen en best practices zullen uitlichten. Met twintig praktijkcases van uiteenlopende organisaties, zoals KLM, ING, Rabobank en PGGM, wordt dit “het grootste event op het gebied van robotic process automation van Nederland”, aldus de organisatoren. In de verschillende programmaonderdelen komen vragen aan bod als: ‘Wat is RPA en hoe werkt het precies?’; ‘Hoe te starten met robotic process automation in de organisatie en hoe doen andere organisaties dit?’ Of: ‘Hoe wordt de medewerker centraal gezet op een manier die maximale waarde creëert?’

Ook vindt tijdens het evenement de zogeheten RPA Markt plaats. Daar kunnen de bezoekers met hun vragen over RPA terecht bij bekende aanbieders van robotsoftware en/of verschillende adviseurs op het gebied van Lean Six Sigma en Agile. Zo maken naast RPA Experts en Agile Scrum Group onder andere Bureau Tromp, Bluepond, Redwood Robotics, Uipath, Docspro en Management Team hun opwachting.