Finavista lanceert no-code platform voor bedrijfsvoering

29 augustus 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Finavista, een consultancybureau dat zich specialiseert in het optimaliseren van de bedrijfsvoering, heeft een nieuw no-code platform gelanceerd dat organisaties in staat stelt processen en datamanagement te automatiseren. De oplossing biedt handvatten waarmee niet alleen IT’ers maar ook iedere andere medewerker een digitale applicatie kan bouwen. 

De lancering van het nieuwe platform – dat de naam ‘Smart Software Suite’ heeft gekregen – was een logische stap voor Finavista: “We helpen onze opdrachtgevers al jaren met slimme tooling en automatisering”, vertelt Marcel Schenk, oprichter en managing partner van het advieskantoor. “Sinds 2007 ontwikkelt Finavista oplossingen voor datakwaliteit, datamigratie en procesautomatisering.”

In de meer recente jaren heeft de snelle opkomst van digitale technologieën het bedrijf in staat gesteld zijn software door te ontwikkelen. Een van de belangrijkste innovaties waar het kantoor zich op heeft gericht is om zijn applicaties no-code te maken. Deze twee vormen van technologische vooruitgang beleven wereldwijd een stormachtige opkomst, doordat ze bedrijven in staat stellen hun digitale transformatieprocessen flink te versnellen. 

Veel digitalisering, weinig IT’ers

Traditioneel behoort het bouwen van digitale applicaties toe aan het domein van de IT’er. Dit zorgt voor wederzijdse afhankelijkheden tussen de business en IT, wat de snelheid en kwaliteit van de aflevering kan frustreren. Daarnaast leidt het – met name te midden van het huidige tekort aan IT-talent – tot toenemende druk op IT-teams. De krapte lijkt voorlopig bovendien alleen maar toe te nemen: volgens het CBS zullen er volgend jaar vier keer zoveel ontwikkelaarstaken liggen als dat er softwareontwikkelaars zijn. 

Finavista lanceert no-code platform voor bedrijfsvoering

Met low-code en no-code platforms kunnen ook niet-IT’ers applicaties bouwen. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat de markt voor dergelijke platforms de komende jaren naar verwachting zal exploderen. Zo voorspelt Forrester dat er in 2022 zo’n $21 miljard zal worden uitgegeven aan low-code, ten opzichte van circa $5 miljard vandaag de dag. Collega-analist Gartner verwacht dat low-code applicatieplatforms tegen 2024 verantwoordelijk zullen zijn voor meer dan 65% van alle activiteit op het gebied van applicatieontwikkeling. 

Smart Software Suite

Met het nieuwe no-code platform van Finavista hoeven gebruikers – zoals de naam al doet vermoeden – zelfs helemaal geen code meer te schrijven. “Opdrachtgevers kunnen nu eenvoudig oplossingen bouwen zonder softwareontwikkelaars”, stelt Schenk. Het adviesbureau uit Utrecht werkt vooral voor financiële dienstverleners (zoals verzekeraars, pensioenuitvoerders en het grotere intermediair), supply chain-organisaties, zorginstellingen en de (semi)overheid. De Smart Software Suite is dan ook vooral toegespitst op behoeften uit deze sectoren. 

Het platform richt zich op softwareapplicaties voor datakwaliteit, datamanagement en backoffice-procesautomatisering. De middels no-code ontwikkelde oplossingen kunnen als zelfstandig systeem functioneren of via interfacing samenwerken met andere systemen. Ook voor de onderhoudsfase biedt het platform uitkomst – “het no-code principe maakt het onderhoud van softwareoplossingen bijzonder eenvoudig en efficiënt”.  

“Hiermee bieden we onze opdrachtgevers een krachtig alternatief voor hun legacy aanpak”, vervolgt Schenk. “Dat is zeker in het huidige klimaat, waarin digitalisering een belangrijke randvoorwaarde is voor succes, van het grootste belang. De Smart Software Suite draagt op deze manier direct bij aan het versterken van hun operationele performance en dus concurrentiepositie”, besluit de managing partner.