Herold Boertjens: van noodverlichting tot hedendaagse kunst
Eind 2017 verkocht Herold Boertjens zijn noodverlichtingbedrijf Famostar aan het Britse FW Thorpe. De verkoop stelde Boertjens in staat zijn passie voor kunst na te jagen. Nu, bijna twee jaar na de overname, blikt Boertjes terug op het verkoopproces, de begeleiding daarin door overnameadviseur Marktlink en de oprichting van Musiom.
Op 19 oktober 2018 kreeg Amersfoort er een nieuw museum bij. Gevestigd in een voormalige kerk aan de Stadsring, biedt Musiom een podium aan bekende Nederlandse kunstenaars geboren rond de jaren 50 van de vorige eeuw. Het werk van de kunstenaars – dat zich kenmerkt door individualisme en daardoor veelzijdigheid – werd eerder tentoongesteld in vele galeries en kunstbeurzen in binnen- en buitenland. Tot voor kort was het echter nog maar spaarzaam te zien in musea.
“Dit is een mooi moment om daar verandering in te brengen”, stelde Musiom ten tijde van de opening in een persbericht. “De meeste generatiegenoten zijn nog actief in de kunstwereld en enthousiast betrokken bij het museum. Zo kan de ontwikkeling van hun kunst over de afgelopen 40 jaar goed in kaart worden gebracht.”
Musiom is het geesteskind van kunstschilder en kunstliefhebber Herold Boertjens. Dat hij de kans kreeg een plek te creëren om deze hedendaagse kunst onder een dak samen te brengen, kan uiteindelijk worden teruggevoerd op een idee dat meer dan zestig jaar geleden ontstond in Velp.
Lampje gaat branden
Midden jaren 50 ging figuurlijk en vervolgens letterlijk een lampje branden bij het in het Gelderse dorp gevestigde Famostar: men komt op het idee om een tl-buisje van stroom te voorzien met een soort bromfietsaccu. Hiermee is de geboorte van Nederlands eerste noodverlichting een feit. “Het was oorspronkelijk een merk van Faber Electronics”, vertelt Boertjens over het ontstaan van Famostar. “Faber werd in 1947 opgericht door de heer Faber, en produceerde in 1956 de eerste noodverlichting.”
Boertjens kwam al van jongs af aan over de vloer bij Famostar, doordat zijn vader er werkte als bedrijfsleider. Toen de heer Faber in 1967 overleed bleef hij Boertjens senior in deze functie, en vijf jaar later werd hij ook de eigenaar: “In 1972 kocht hij de aandelen van de weduwe van meneer Faber en kwam het bedrijf in de handen van de familie Boertjens”, licht Boertjens toe.
Van fabricage naar productontwikkeling
In de daaropvolgende jaren bouwde Boertjens senior het bedrijf bouwde het uit, waarbij hij zich met name richtte op het uitbreiden van de productie: “Alles wat gefabriceerd kon worden en met elektronica te maken had wilde mijn vader maken, hij wilde zo veel mogelijk mensen in de fabriek aan het werk hebben.”
In 1998 sloot Herold Boertjens zich aan bij het bedrijf en in 2000 nam hij de zaak over van zijn vader: “Ik heb de focus van Famostar verlegd van fabricage naar productontwikkeling en de markt daaromheen. Ik heb het bedrijf getransformeerd van anoniem bedrijf naar herkenbaar en vooraanstaand merk op het gebied van noodverlichting.”
Vandaag de dag geldt Famostar dan ook als een gevestigde naam in de elektrotechnische markt, maar Boertjens zelf heeft de noodverlichting inmiddels vaarwel gezegd. “Na dit 20 jaar met veel plezier te hebben gedaan was het voor mijn gevoel klaar, de rek was eruit en ik had ermee gedaan wat ik ermee kon doen. Alles begon te kriebelen”, legt hij uit. “Ik ben van mening dat je moet stoppen voordat je het echt niet leuk meer vindt. Dat is het beste voor jezelf, maar zeker ook voor je bedrijf.”
Tijd voor iets nieuws
Bovendien opende het idee van het verkopen van Famostar andere perspectieven: “Er kwamen nieuwe initiatieven op mijn pad die ik graag wilde uitvoeren, maar ik had er door Famostar geen tijd voor. Zo kwam ik bij Marktlink terecht”, vertelt Boertjens, die in 2009 al eens bij Marktlink had aangeklopt voor een referentiebezoek met een architect die hij wilde inhuren. Toen hij actief aan het nadenken was over het verkopen van Famostar besloot hij al gauw contact op te nemen met de overnamespecialist.
“Ik gaf Marktlink vrijwel direct de opdracht tijdens het eerste gesprek en het proces werd gestart”, aldus Boertjens. “Marktlink begeleidde mij tijdens het volledige proces. Wat ik vooral ontzettend fijn vond was de goede voorbereiding. Tijdens de gespreken met potentiele kopers hadden we een duidelijke rolverdeling en werd het voor mij nooit te spannend of te stressvol. Dat heeft mij ontzettend geholpen.”
Stevige onderhandelingen
Het verkooptraject nam elf maanden in beslag en uiteindelijk werd Famostar overgenomen door het onder Birmingham gevestigde FW Thorpe, dat professionele verlichting ontwikkelt en produceert. De overname gaf het Britse beursgenoteerde bedrijf de kans zijn diensten uit te breiden naar de noodverlichtingsmarkt. “De match met Famostar zat hem vooral op managementniveau”, vertelt Boertjens. “FW Thorpe zou het bedrijf in stand houden zoals ik het had opgebouwd, het zou niet als merk veranderen maar haar identiteit behouden.”
Boertjens geeft aan dat het er tijdens de onderhandelingen soms stevig aan toe ging: “Ik wilde slechts drie maanden aan boord blijven om af te bouwen, dat is voor een overnemende partij lastig. Misschien kan er iets achter zitten. Maar voor mij was het gewoon dat ik klaar was en door wilde met het volgende initiatief.” Toch kwamen ze er eruit en nadat de deal werd beklonken op het Deventerse Marktlink-kantoor kon Boertjens zijn aandacht vestigen op zijn toekomstplannen.
Hedendaagse kunst
Zo kon driekwart jaar later Musiom de deuren openen: “Het idee ontstond eigenlijk al tijdens het verkoopproces. De verkoop van Famostar was nog niet eens rond en toen kocht ik het pand in Amersfoort al”, aldus Boertjens, die zelf al zijn hele leven tekent en schildert en zich daarbij sinds 2008 richt op het maken van abstracte kunst: “Mijn doel is om spannende en uitnodigende beeltenissen te maken die ver af staan van de realiteit en de fantasie prikkelen.”
Met Musiom biedt hij nu ook een plek aan andere kunstenaars, uit een generatie waar volgends Boertjens in de Nederlandse kunstwereld niet veel aandacht voor was: “Deze kunstenaars hebben inmiddels (bijna) de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en hun werk en nalatenschap willen we bewaren voor de toekomstige generaties. Enkel opslaan en beheren is niets voor mij, en andere musea hadden geen plek of interesse in het werk. Dus zijn we een eigen museum gestart, dat was mogelijk door de verkoop van Famostar.”
Nu is Boertjens drie dagen per week te vinden in zijn nieuwe huis voor hedendaagse kunst: “Ik had altijd al belangstelling voor kunst en na de verkoop van Famostar heb ik er tijd voor om mijn belangstelling te ontwikkelen tot iets tastbaars.”