HR-dienstverlener Randstad rondt mega IT- en cloudmigratie af

16 augustus 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

In wat kan worden gezien als een van de grootste IT-transformaties van de afgelopen jaren, heeft HR-dienstverlener Randstad zijn gehele IT-infrastructuur naar de cloud gemigreerd.

Volgens Jacques van den Broek, CEO en bestuursvoorzitter van Randstad, was de professionaliseringsslag van de IT-infrastructuur binnen de organisatie hard nodig om ook in de toekomst concurrerend te kunnen blijven. Voorafgaande aan de go-live van de nieuwe setup, had Randstad ruim 925 IT-applicaties in gebruik, verspreid over 50 datacenters wereldwijd. Die applicaties ondersteunden de activiteiten van de ongeveer 38.000 medewerkers verspreid over meer dan 4.800 locaties. De IT-infrastructuur werd vooral lokaal georganiseerd.

Echter, “de arbeidswereld is in rap tempo aan het veranderen, de reden waarom Randstad transformeert naar een datagedreven organisatie. We zetten techniek in om te focussen op waar we het beste in zijn, namelijk het menselijk aspect”, legt Van den Broek uit.

HR dienstverlener Randstad rondt mega IT- en cloudmigratie af

Werken in de cloud: efficiënter en goedkoper

Werken in de cloud heeft diverse voordelen voor Randstad. Om te beginnen is het effectiever en efficiënter, voor de werknemers, maar ook voor de opdrachtgevers en de mensen die Randstad plaatst bij bedrijven. Ten tweede is werken in de cloud ook kosteneffectiever, aangezien het meer geharmoniseerde en gestandaardiseerde processen en manieren van werken mogelijk maakt.

Ook het onderhoud van de ICT-infrastructuur wordt hierdoor goedkoper, waardoor de total costs of ownership lager uitvallen. Nog een voordeel van de cloud: Randstad krijgt meer controle over processen en kan het risico van cyberaanvallen en andere beveiligingslekken reduceren.

Misschien wel de belangrijkste drijfveer achter de stap richting de cloud, is het vermogen om de innovatiekracht van het bedrijf te versterken. Tegen de achtergrond van een HR-sector die in rap tempo digitaliseert, en waar opkomende technologieën zoals artificial intelligence en machine learning de sleutel lijken te vormen voor toekomstig succes, kan de cloud dit veel beter faciliteren.

“Door het koppelen van slimme technologieën zoals kunstmatige intelligentie en zelflerende machines aan een menselijke benadering kunnen we de perfecte match krijgen tussen kandidaat en functie”, legt Van den Broek uit. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait bij Randstad. De core business van het bedrijf bestaat uit het tijdelijk plaatsen van professionals en, een niveau hoger, interim professionals. Ook beschikt Randstad over een executive search-praktijk, en in sommige landen ook over een consultancytak, die zich richt op human capital-uitdagingen.

Afgelopen zomer ging de nieuwe cloud-infrastructuur live, en volgens Van den Broek betrof het “een van de grootste publieke cloudmigraties ter wereld.” Tijdens de transitie fungeerde Tata Consultancy Services (TCS) als Randstad’s belangrijkste IT-partner. Van den Broek: “Om ons doel te halen hadden we een partner nodig voor een digitaal fundament en TCS stak vanaf het eerste begin al met kop en schouders boven alles uit. In TCS zien we terug wat we ook op den duur willen terugzien in onze eigen langetermijnrelatie met mensen, investeren in een relatie en creatief zijn. We hadden direct alle vertrouwen in TCS.”

Toekomstbestendig fundament

Nagaraj Ijari, Global Head van de Hi-Tech & Professional Services Business Unit bij TCS, stelt dat Randstad nu beschikt over een toekomstbestendig digitaal fundament in de cloud waarin alle IT-processen wereldwijd zijn geïntegreerd. “Het bedrijf kan nu bovendien profiteren van overkoepelende controle- en beheermechanismen op centraal niveau, gestandaardiseerde en geautomatiseerde processen en een geavanceerde beveiliging om hackpogingen en ongeautoriseerde toegang tegen te gaan.”

“De transformatie van Randstad heeft alle kenmerken van een digitale strategie ‘best practice’: agile, geautomatiseerd, intelligent en in de cloud. De geslaagde afronding van deze migratie naar de cloud vormt niet alleen een mijlpaal voor Randstad en TCS, maar voor de gehele branche”, sluit Ijari af.