Waarom Deloitte een oude autogarage ombouwde tot innovatiehub
Een oude autogarage in Amsterdam die jarenlang leeg stond, is vandaag de dag een bruisende broedplaats voor innovatie, design thinking en digitalisering. In deze hotspot, kunnen consultants en technische professionals van Deloitte werken aan prototypes en innovaties voor klanten door heel het land.
Het hoofdkantoor van Deloitte is gevestigd in ‘The Edge’ aan de Zuidas, dat afgelopen jaar nog door Bloomberg werd omschreven als het meest geavanceerde en duurzame kantoorgebouw van Europa.
Toch heeft het accountants- en advieskantoor ervoor gekozen om zijn intrek te nemen in de garage.
Maar waarom op steenworpafstand een nieuwe locatie? Abbey Godee, partner bij Deloitte Digital, laat aan zakenplatform MT weten dat die keuze deels voortkomt uit ruimtegebrek: “The Edge heeft beperkingen. Het gebouw is ingericht rondom onze eigen medewerkers. Natuurlijk zijn er vergaderzalen die je kunt huren, maar er was geen ruimte om wekenlang met je klant aan een project te werken. Vertrouwelijke informatie moet je na een meeting direct van de muren halen.”
The Garage
Om die reden werken sommige medewerkers met enige regelmaat vanuit ‘The Garage’, gevestigd nabij het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar vroeger een Citroëngarage huisde. Dat pand is momenteel in twee stukken verdeeld. Aan de ene kant van The Garage treft men een doodnormaal kantoor met werkplekken, terwijl men aan de andere kant creatieve ruimtes vindt waar medewerkers van het adviesbureau voor langere periodes – vanaf twee dagen tot zelfs enkele maanden – samen met opdrachtgevers invulling kunnen geven aan co-creatie.
Met niet te veel voorkennis zou men stellen dat The Garage gewoon een hip Amsterdams kantoor is met vrolijke relikwieën en snuisterijen. in het midden van het kantoorgedeelte vindt men een voormalige werkbank die fungeert als vergadertafel, terwijl de muren versierd zijn met zagen, schroevendraaiers en waterpomptangen. “Hiermee willen we de innovatieve geschiedenis van deze plek bewaren”
Toch heeft het ook een praktische functie. Zo klussen Deloitte-consultants op deze plek samen met klanten aan robotica. “Bijvoorbeeld een zorgrobot die ertoe moet leiden dat ouderen in verzorgingshuizen zich minder eenzaam voelen”, legt Godee uit tegenover MT.
End-to-end
Bij nadere inspectie blijkt echter dat het kantoorpand in grote mate uniek is. Zo is Deloitte het eerste Big Four-kantoor dat samen met opdrachtgevers ‘end-to-end’ aan de slag gaat op eigen locatie, wat volgens Godee een noodzakelijkheid is bij het begeleiden van transformatietrajecten: “Innoveren moet je niet midden in de oude organisatie doen. Klanten willen het vaak ook niet. Je hebt een plek nodig waar de juiste kennis op het gebied van strategie, technologie en digitalisering samenkomt”, zegt Godee. “Doordat men hier in afgesloten ruimtes kan werken heb je geen problemen met vertrouwelijkheid.”
In The Garage werken teams die bestaan uit diverse specialisten – zoals techneuten, ontwerpers en strategieconsultants – met elkaar samen. “Op deze manier leren ze elkaars taal spreken en kunnen ze klanten sneller helpen.” De hippe kantoorlocatie heeft volgens haar nog een bijkomend voordeel – door de verminderde corporate uitstraling zou het gemakkelijker zijn om jong ambitieus talent aan te trekken.”
Ondanks de afgewogen redenen, rijst de vraag waarom een multinational zoals Deloitte op een ietwat afgelegen locatie startups zou willen ontwikkelen: het adviesbureau zou per slot van rekening ook zijn financiële slagkracht kunnen inzetten om succesvolle startups op te kopen.
Volgens Godee ligt dat toch anders: “M&A kan een belangrijke rol spelen in de innovatiestrategie. Maar wij geloven dat je dan wel innovatie-DNA moet hebben om het maximale uit zo’n acquisitie te halen. Je ziet vaak dat na een overname de chemie verdwijnt. De omzetgroei zwakt af en innovatieve medewerkers vertrekken. Door hier in een start-up-achtige setting te werken, kun je eventuele acquisities makkelijker integreren.”