Exact koopt bouw7, leverancier van bouwsoftware in de cloud

13 juni 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Met de overname van bouwsoftwareleverancier bouw7 heeft softwareontwikkelaar Exact zijn positie in de softwaremarkt voor bouwondernemingen versterkt. Volgens de IT-leverancier loopt de sector achter in het verzilveren van de kansen van digitalisering. 

In 2015 werd bouw7 opgericht, met als doel om traditionele administratieve processen in de bouwsector te digitaliseren. Vier jaar na de lancering, sluit het cloudsoftwarebedrijf uit Dokkum zich nu aan bij Exact, met een omzet van €209 miljoen, een van de grotere IT-dienstverleners van de Benelux.

“Als onderdeel van Exact kunnen we sneller innoveren dan we ooit hadden verwacht. Samen kunnen we de markt beter bedienen – onze gezamenlijke klanten zullen profiteren van de geïntegreerde oplossing die hen een concurrentievoordeel geeft om hun ambities te realiseren”, zegt Sander Jongsma, oprichter van bouw7. 

Exact is al circa drie decennia actief op de bouwmarkt en levert boekhoudingoplossingen aan vooral middelgrote ondernemingen. Volgens Phill Robinson, Chief Executive Officer van Exact, telt het ICT-bedrijf meer dan 3.700 bouwbedrijven als klant. “We zien veel mogelijkheden om bouwondernemingen te ondersteunen met innovatieve cloud-software”, vertelt Robinson. 

Exact koopt bouw7, leverancier van bouwsoftware in de cloud

Robinson doelt daarmee op de inhaalslag die de bouwsector moet maken op digitaal vlak. Velen werken nog met oudere systemen, die beperkt zijn in hun functies en integratie-opties. En veel bedrijven zijn nog niet bekend met de voordelen van werken in de cloud, wat allerlei kansen biedt, van het op afstand kunnen werken, beter inzicht voor alle werknemers of bijvoorbeeld meer rekenkracht voor uitgebreidere rapportages. Robinson: “Wat automatisering betreft blijven bouwbedrijven achter op ondernemingen uit andere sectoren.”

Verbreding dienstverlening

De topman is in zijn nopjes met de krachtenbundeling. Volgens hem mag Exact zich hiermee marktleider in Nederland noemen op het gebied van software voor de bouwsector. De overname zorgt er ook voor dat Exact zijn terrein kan verbreden. Exact heeft al oplossingen voor de financiële administratie (‘Exact Online’), terwijl bouw7 modules toevoegt die de primaire (planning, urenregistratie) en administratieve processen (materiaalverwerking) ondersteunen. Hiermee kan projectmanagement en de communicatie worden verbeterd. “Dit leidt tot minder administratie en fouten, en helpt bij beter inzicht om concurrentiekracht te vergroten.” 

De overname komt niet geheel uit de lucht vallen. Vorige maand, toen Robinson Exact’s recordbrekende financiële cijfers bekendmaakte, evenals de ambitieuze doelstelling om de komende vijf jaar te verdubbelen, erkende de topman dat overnames een belangrijke rol in het realiseren van die doelstelling zou spelen. Het inlijven van bouw7 is dus naar alle verwachting de eerste van velen die zullen volgen. “We willen uitgroeien tot de toonaangevende technologieleverancier in de Benelux. [...] We kijken naar andere sectoren waar we middels overnames toegang tot willen krijgen”, sluit de topman af. 

De overname werd begeleid door fusie & overname specialisten van Alvarez & Marsal (Age Lindenbergh, Tomec Rutten en Niek Schutteman) en JSA Tax (Rowdy Schouten). Juridisch advies werd verleend door advocatenkantoor Houthoff en Trip Advocaten & Notarissen. 

Vorige maand deed ook Unit4, een van Exact’s grotere concurrenten op de Nederlandse markt, een overname – het kocht toen JSKS, een aanbieder van accountancy en fiscale software voor het mkb.