Kennis van digitaal onmisbaar voor bestuur en toezicht

17 juni 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

De belangrijkste managementorganen van bedrijven - de Raad van Bestuur (RvB) en Raad van Toezicht (RvT) - moeten mee veranderen met de tijd. Vandaag de dag moeten zij veel meer kennis in huis hebben van digitale technologie en IT. Hebben ze die kennis niet, dan loopt een organisatie het risico om de digitaliseringsboot te missen en de nieuwe Kodak of Nokia te worden. Dat stelt Caspar Fraiture van Bvolve in een onderzoeksrapport.

Volgens het rapport wordt het leiden en toezicht houden, op zowel de ontwikkelingen binnen organisaties als op ontwikkelingen in de externe omgeving, alsmaar complexer. De maatschappij is alsmaar sneller aan het veranderen en disruptie als gevolg van nieuwe technologieën ligt overal op de loer. Nieuwe businessmodellen schieten als paddenstoelen uit de grond, grenzen tussen sectoren vervagen en de concurrentie kan uit compleet onverwachte hoek komen. Tegelijkertijd verwachten ook werknemers van organisaties dat nieuwe technologie wordt ingezet om hun functie zo efficiënt, effectief en aangenaam mogelijk te maken, terwijl daarnaast wordt ingezet op een techgedreven en learning cultuur.

Complexiteit neemt toe

Vanuit een intern perspectief is de complexiteit door diverse ontwikkelingen flink toegenomen. Een aspect is bijvoorbeeld dat IT-diensten steeds vaker worden uitbesteed, zo concluderen de onderzoekers van Bvolve op basis van interviews gehouden onder bestuursleden en toezichthouders. Zo wordt bijvoorbeeld kantoorautomatisering geoutsourced naar providers zoals Microsoft en Google, worden applicaties met Software-as-a-Servicecontracten (SaaS) ingezet of vindt dataopslag plaats in de Cloud. Als gevolg van de toename van outsourcing neemt het risico op bijvoorbeeld datalekken en privacyschending toe.

Om aansluiting te houden met deze ontwikkelingen is naast een continue professionalisering, ook een andere samenstelling van professionals gewenst in de RvB en RvT, zegt digital expert Caspar Fraiture van Bvolve. Bestuurders zouden eeuwenoude dogma’s moeten los laten die stellen dat carrière-ervaring een onderscheidende rol speelt. Het suggereert namelijk dat goede bestuurders en toezichthouders ouder moeten zijn dan 45-50. Fraiture: “Het gaat juist om digitale ervaring, en de juiste ervaring voor het bewuste bedrijf.” AH Online bijvoorbeeld had, om zijn rivaal Picnic succesvol te beconcurreren, al veel eerder een Chief Digital Officer moeten aantrekken. Zij beschikken pas een jaar over een CDO (Farhan Ciddiqi) in de top met veel ervaring in het opbouwen van een e-commerce platform en het opschalen van een techfirma.

Kennis van digitaal onmisbaar voor bestuur en toezicht

"Door een betere mix van vakmensen kan hun bijdrage worden vergroot en samenwerking geoptimaliseerd”, legt Fraiture uit. Deze bevinding vindt weerklank in diverse internationale onderzoeken naar het onderwerp. Deze tonen aan dat diversiteit in bestuurskamers – of het nu gaat om geslacht, achtergrond of skill-set – ten goede komt aan samenwerking, innovatief denken, en onder de streep de financiële resultaten, als gevolg van betere en meer vooruitstrevende strategieën.

Draagvlak vanuit de top

Fraiture adviseert organisaties om de verantwoordelijkheid voor vakkennis op het gebied van digitale technologieën en IT juist bij de RvT verder te integreren: “Dan zorg je ervoor dat het thema ook van bovenaf breed gedragen wordt.” Hij benadrukt dat het er niet alleen om draait de juiste poppetjes op de juiste plek te krijgen, maar het ook gaat over de digitale kennis van bestuurders. Ook adviseert hij, waar dit nodig is, om experts bij RvB en RvT vergaderingen te betrekken. “Het gaat hier om specialistische digitale kennis die essentieel is voor het bedrijf, maar niet intern voorhanden is.”

De resultaten van het onderzoek van Fraiture van Bvolve lijken de recente ontwikkelingen in bestuurskamers te weerspiegelen. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door Strategy&, de strategietak van PwC, heeft inmiddels 21% van de 2.500 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld een Chief Digital Officer in het bestuur. In 2014 was dit slechts 6%, en tien jaar geleden bestond de rol nog niet eens, laat staan dat de CIO  in deze samenstelling een prominente plek kreeg toebedeeld.

Vanzelfsprekend, zo geeft Fraiture aan, hebben grotere organisaties meer armslag om digitale vaardigheden aan boord te halen. Wat bij de meeste bedrijven echter zichtbaar is, is dat bestuurders en toezichthouders de noodzaak onderschatten. “Ze onderschatten de risico’s en kansen die digitalisering met zich meebrengen, en wanneer zij de relevantie erkennen, overschatten ze helaas hun eigen kennis over het thema.” Kortom, er is nog veel digitaal werk te verrichten in bestuurskamers door heel het land.

Het rapport van Bvolve kan worden gedownload op de website van het bureau.