Succesvolle innovatie vraagt om leiderschap en ontwikkeling

27 mei 2019 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Innovatie is lang niet altijd succesvol. Bedrijven zijn weliswaar op zoek naar de inzet van nieuwe technologieën, maar dat betekent niet automatisch dat ook sprake is van innovatie. Innovatie is pas succesvol als de nieuwe technologie wordt gedragen door de gehele organisatie. En dat is vaak een lastig proces, waarbij leiders een cruciale rol spelen.

Het is aan leiders om een innovatieve cultuur te faciliteren. Onderzoek toont aan dat innovatieve duurzaamheid – het vermogen van een organisatie om zich voortdurend aan te passen aan de veranderende bedrijfsomstandigheden – een flexibele omgeving vereist. Leiders dienen voor een cultuur te zorgen waarin fouten mogen worden gemaakt en de cyclus van ‘actie-reflectie-aanpassing’ zichzelf sneller opvolgt dan in traditionele bedrijven.

Applicaties op het gebied van artificial intelligence (AI) nemen zó snel toe dat werknemers bepaalde werkwijzen moeten afleren om nieuwe vaardigheden aan te leren. Vooral in de health tech en maakindustrie zie je ingrijpende veranderingen op dit gebied. Dit betekent dat leiders ervoor moeten zorgen dat iedereen in het bedrijf dezelfde taal rond technologie begrijpt en gebruikt.

“Innovatieve duurzaamheid vereist een flexibele omgeving. Het is aan leiders om een innovatieve cultuur te faciliteren.” 

Ten slotte is het aangaan van samenwerkingsverbanden met externe partijen van belang. Dat kan met bedrijven zijn, maar ook bijvoorbeeld met universiteiten om zo kennis en de juiste vaardigheden in huis te halen. Buitengrenzen van de organisatie vervagen, waarmee stakeholdermanagement steeds belangrijker wordt. Ook dit stelt nieuwe eisen aan leiderschap.

Voor succesvolle innovatie doen organisaties er dus verstandig aan om te investeren in ontwikkelprogramma’s waarin leiders leren échte ruimte voor werknemers te creëren!

Een artikel van Jeroen van Duijvenbode, Managing Director Nederland bij organisatieadviesbureau en headhunterskantoor Korn Ferry.

Lees ook: CEO's onvoldoende klaar voor de toekomst.