Register Valuators en waarderingsexperts bijeen tijdens NIRV jaarcongres

17 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Eind deze maand vindt het NIRV Jaarcongres weer plaats, waar de beroepsgroep van Register Valuators samenkomt om de belangrijkste trends en ontwikkelingen in het vakgebied door te nemen. De 2019-editie staat in het teken van de waardering van techbedrijven.

De wereldwijde fusie- en overnamemarkt zit de laatste jaren flink in de lift
. Volgens een recent onderzoek van Bain & Company is het aantal private equity buyout-bedrijven dat op zoek is naar deals het afgelopen decennium ieder jaar gestaag gestegen. In 2018 kwam de wereldwijde strategische dealwaarde neer op ruim $3,4 biljoen – het op twee na hoogste niveau in twintig jaar – zo blijkt uit de analyse van het strategy consultancykantoor.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat een aanzienlijk deel van de deals betrekking had op overnames van spelers die actief zijn in het IT/Tech/Digital-speelveld, met focusgebieden als zelfrijdende auto's, e-commerce, Internet of Things (IoT), digitale productie, digitale beveiliging, digitale marketing, reclame en digitale gezondheidszorg.

Goed nieuws voor Register Valuators

De marktontwikkelingen betekenen goed nieuws voor de in de markt actieve dealmakers – corporate finance-kantoren, M&A-bureaus, due diligence-experts, et cetera. Zij hebben de vraag naar hun diensten flink zien toenemen de laatste jaren. Een van de belangrijkste stappen in het proces van ‘dealmaking’ is hierbij het waarderen van een onderneming. Hierin is een grote rol weggelegd voor vakspecialisten, zoals een Register Valuator (RV), oftewel een financieel deskundige die gespecialiseerd is in de bepaling van de waarde van een organisatie*.Register Valuators en waarderingsexperts bijeen tijdens NIRV jaarcongres

NIRV Jaarcongres

Om de beroepsgroep van Register Valuators en andere professionals actief in aanverwante vakgebieden mee te nemen in de actuele trends en ontwikkelingen in de markt, komt de beroepsgroep ieder jaar samen tijdens het NIRV Jaarcongres. NIRV staat voor Nederlands Instituut voor Register Valuators en is de beroepsvereniging die de belangen behartigt van Register Valuators in ons land. Dit jaar organiseert de beroepsvereniging zijn jaarlijkse event op 27 mei. Dan zullen tal van professionals uit het veld – Register Valuators, DGA’s, bankiers, advocaten en accountants – zich verzamelen in het Evoluon in Eindhoven. Daar komen ze alles te weten over de waardering van jonge techbedrijven en startups.

Programma en sprekers

Dagvoorzitter tijdens het NIRV-congres is deze editie Ben van der Burg. Bekend geworden als professioneel schaatser, heeft hij zich na zijn sportcarrière en de nodige studies ontwikkeld tot een specialist binnen het digitale domein. Zo was hij werkzaam voor Vodafone en Triple IT, waar hij commercieel directeur is. Daarnaast is hij oprichter van startups als Slidejockey en Repudo.

Deborah Nas, ondernemer en verbonden aan TU Delft als deeltijdprofessor in ‘Strategic Design for Technology-Base Innovation’, zal het spits afbijten met een lezing over de impact van de technologie op onze manier van leven en werken. Want nieuwe technologieën bieden ongekende kansen voor innovatie, maar vormen tegelijkertijd een grote bedreiging wanneer organisaties stilzitten. Nieuwe spelers die deze technologieën wél omarmen, zullen marktaandeel afpakken en met nieuwe businessmodellen de nieuwe standaard zetten.

Matthias Meitner, sinds 2015 hoogleraar Finance & Accounting aan de International School of Management (ISM), zal het publiek vervolgens meenemen in de waardering van jonge techbedrijven. Meitner onderzocht onder andere vraagstukken van waardebepaling en financieel beheer binnen het Ministerie van Financiën. In 2005 behaalde hij zijn doctoraat met zijn proefschrift ‘The Market Approach to Comparable Company Valuation’.

Vervolgens zal Sophie Manigart, mede-uitgever van het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift ‘Entrepreneurship Theory and Practice’, een voordracht houden. Daarin gaat ze in op hoe ondernemers en private equity-partijen aankijken tegen de waarde van techbedrijven en startups. Manigart publiceerde gedurende haar loopbaan onder meer over entrepreneurial finance en venture capital, in tijdschriften zoals ‘Journal of Business Venturing’, ‘Journal of Management Studies’ en ‘European Financial Management’.

Aanmelden voor het NIRV Jaarcongres kan op de website van NIRV.

* Niet iedereen mag zich RV noemen – om een RV te worden in ons land moet de specialist een opleiding business valuation volgen en zijn of haar kennis bijhouden door middel van persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van relevante kennis en expertise, om zo complexe waarderingsvraagstukken op te kunnen lossen.

Lees ook: Buitenlandse kopers weten Nederlandse IT-partijen goed te vinden