SparkOptimus betrokken bij lancering van vervoersapp Hely

13 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Begin dit jaar werd Hely gelanceerd. De startup brengt verschillende aanbieders van deelvervoer samen in één app. SparkOptimus was vanaf het eerste begin nauw betrokken bij Hely – van het bedenken van het concept en het opzetten van de startup, tot het opbouwen van de organisatie en het bouwen van een schaalbaar technologieplatform.

Deelvervoer is de laatste jaren bezig aan een sterke opmars. Waarom zou iedereen een eigen auto of scooter kopen terwijl deze 90% van de tijd stilstaan? Naast dat het delen van vervoersmiddelen goedkoper en duurzamer is, biedt het ook een oplossing voor het gebrek aan parkeerruimte waar met name grote steden mee kampen. Ook de NS zag onder consumenten de toenemende behoefte aan flexibele, duurzame mobiliteitsoplossingen. De treinvervoerder vroeg SparkOptimus in het najaar van 2017 om een strategisch antwoord op deze trend te bedenken.

SparkOptimus – dat zich richt op de strategische inzet van nieuwe technologie – ontwierp Hely, een venture die consumenten Mobility-as-a-Service biedt. De inmiddels gelanceerde app biedt gebruikers de mogelijkheid te kiezen uit meerdere deelvervoeraanbieders, waar ze allerlei soorten vervoersmiddelen kunnen kiezen – ‘gewone fietsen’, e-bikes, bakfietsen elektrische scooters en verschillende formaten al dan niet elektrische auto’s. Het gereserveerde vervoermiddel kan vervolgens worden opgehaald op een nabijgelegen ‘Hely Hub’. “Geen gedoe meer met verschillende apps of tarieven per deelvervoerder”, aldus de startup.SparkOptimus betrokken bij lancering van vervoersapp Hely

De NS-dochter werd opgericht door Tarik Fawzi, Jan Paul van Heemskerck van Beest, Annemieke Mol en Ferns Paanakker. Fawzi legt in het FD uit dat het idee achter de app goed aansluit op de wijze waarop Nederlandse steden zich aan het ontwikkelen zijn: “Nu is de drempel om de auto in te leveren voor veel mensen te hoog. Maar bij de aanleg van nieuwe wijken wordt er bewust weinig parkeerruimte gecreëerd. Daar komt deelvervoer voor de deur.”

Schouder aan schouder

SparkOptimus – dat onlangs werd aangemerkt als Nederlands beste bureau voor digitale marketing en e-business – hielp onder meer bij het vinden van de juiste marktaansluiting, het opbouwen van de organisatie, het bouwen van een schaalbaar technologieplatform en het installeren van een werkwijze die snelle opschaling mogelijk maakt. “Vanaf dag één was SparkOptimus stevig ingebed binnen het Hely-team”, aldus het bureau. “Als integraal onderdeel van het Hely-team bouwden we samen het bedrijf op. Samen met het Hely-team formuleerden we de langetermijnvisie, de propositie en het businessplan.”

Om een tijdige livegang te garanderen werd een ‘minimum viable product’ (MVP) gecreëerd, gebaseerd op consumentenfeedback en het financiële plaatje. “Dankzij de ondersteuning van SparkOptimus kon Hely zich binnen zes maanden ontwikkelen van een eerste idee tot de lancering van de pilot. De agile werkwijze die we vanaf de start verankerden stelde Hely in staat te bouwen, leren en aanpassen, waarbij het einddoel altijd in zicht bleef. Hely wist te groeien van een klein oprichtingsteam van vier personen tot een volledig operationeel team van vijftien mensen. Eén maand na de publieke lancering in januari 2019 werkte Hely al vanuit drie locaties in Nederland, waarbij meer dan 150 klanten werden bediend en de uitrol van nog eens meer dan tien locaties in 2019 is voorbereid.”

Van Heemskerck van Beest, medeoprichter van Hely, spreekt vol lof over de bijdrage van SparkOptimus: “De markt voor mobiliteit verandert in hoog tempo, het is echter moeilijk te zien wat het eindstadium zal zijn. Te midden van deze onzekerheid bewees SparkOptimus de juiste partner te zijn. Hun combinatie van strategisch denkvermogen en zakelijk pragmatisme stelde ons in staat dingen in gang te zetten. Allerbelangrijkst, werden ze volledig onderdeel van het team – ze hielpen waar dat nodig was en daagden ons uit op de gepaste momenten.”

Ook Hidde van Manen, manager bij SparkOptimus, blikt met veel plezier terug op de opdracht: “Hely sprong er echt uit voor mij. In dit project konden we doen waar SparkOptimus het beste in is: hands-on en schouder aan schouder werken met de klant, waarbij we het team hielpen van niets meer dan een idee naar een echt lopend digitaal bedrijf, en ondertussen de vooruitgang en resultaten in de gaten hielden.”