Oprichter van Intech over de samenwerking met Adcorporate

30 april 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Berrie Abelen van M&A-adviesbureau Adcorporate heeft Harrie en Gera Van Heumen – de eigenaren van Intech Installatieburo – ondersteund bij de verkoop van hun organisatie aan ondernemer Franc van den Berg. Het echtpaar Van Heumen blijft de komende jaren nog wel betrokken bij de onderneming.

Ruim vijfentwintig jaar geleden werkte Harrie van Heumen als techneut bij een dakpannenfabriek in het Gelderse Deest. In 1995 kwam aan die loopbaan een einde, toen Van Heumen werd gevraagd of hij misschien op eigen houtje een besturingskast voor een machine wilde ontwikkelen, bestemd voor een bedrijf in Indonesië. Daar had Van Heumen wel oren naar, waarna hij als goede echtgenoot met vrouw Gera in gesprek ging over dit voorstel. Kort daarna stapten meneer en mevrouw Van Heumen naar de Kamer van Koophandel om samen het bedrijf Intech Installatieburo op te richten. 

Het bleef niet bij die ene opdrachtgever, dat is te zeggen, het werk stapelde zich binnen een jaar zodanig op dat Van Heumen besloot zijn baan op te zeggen, om zich samen met zijn vrouw volledig te kunnen richten op hun bedrijf, dat destijds was gevestigd in een fietsenhok, vertelt Van Heumen: “Ik zette dan de fietsen buiten, zodat ik binnen kon bouwen. Ik was voornamelijk bezig met het bouwen van besturingskasten, terwijl Gera de administratie en financiën verzorgde. Dat fietsenhok werd later een prachtig bedrijfspand in Bergharen. Na twee jaar kwam de eerste werknemer in dienst, die er nu nog steeds werkt. Vanaf dat moment kwam er elk jaar een nieuwe collega bij.”   

Oprichter van Intech over de samenwerking met Adcorporate

Inmiddels is Intech uitgegroeid tot een serieuze speler en biedt het naast besturingskasten ook complete machines aan klanten. Die stappen konden worden gezet doordat het bedrijf sinds een aantal jaar beschikt over een eigen werktuigbouwkundige afdeling. Hiermee overleefde Intech probleemloos de crisis. Ondanks het aanhoudende succes, werd Van Heumen onlangs gedwongen om na te denken over het voortbestaan van zijn bedrijf: “Er stond geen bedrijfsopvolging klaar, want onze kinderen wilden het bedrijf niet overnemen. Daarom zijn we vorig jaar naar onze accountant gestapt. Die vond ook dat we niet te lang moesten wachten. Hij gaf ook aan dat we een externe partij nodig hadden voor het overnametraject.”

Erg prettig proces

Terugkijken, kan Van Heumen zich goed vinden in het advies van zijn accountant: “Overnameadvies is echt een specialisme. Ik zie het een beetje als een makelaar, die verstand heeft van de materie en de beschikking heeft over het juiste netwerk. We hebben met verschillende partijen gesproken, maar Adcorporate sprong er direct bovenuit. De klik met Berrie Abelen was van begin af aan erg goed.” 

Een half jaar nadat Intech de hulp van Adcorporate had ingeschakeld, diende zich een geïnteresseerde partij aan: ondernemer Franc van den Berg. Van Heumen: “We hebben een aantal kennismakingsgesprekken gehad, maar we hadden niet bij alle geïnteresseerden een even goed gevoel. Met de uiteindelijke koper zaten we direct op één lijn.” Daarom verliep het overnametraject ook soepel, benadrukt Van Heumen: “Het was een erg prettig proces. Adcorporate heeft steeds duidelijk geschetst wat er ging gebeuren, en dat klopte precies. Berrie Abelen stond daarnaast altijd klaar voor vragen. Ik zou Adcorporate daarom bij iedereen aanraden.” 

Van Heumen en zijn vrouw blijven de komende jaren nog wel betrokken bij de onderneming, terwijl nieuwe eigenaar Van den Berg samen met de technische projectleiders het managementteam vormt om de aanwezige technische en commerciële kennis te borgen. Hierdoor kan het echtpaar al gaan nadenken over zijn pensioen: “Ik ben nu 57, dus ik blijf nog een aantal jaren in dienst, waarbij ik vooral wil zorgen voor een vlekkeloze overdracht. Daarbij wil ik zoveel mogelijk terug naar de techniek; terug naar het ambacht. Dat kan ook, want de overname is zo soepeltjes verlopen dat ik straks richting mijn zestigste met een gerust hart met pensioen kan”, besluit Van Heumen.