Lievense positioneert zich voor energietransitie met overname Petersburg

08 april 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Advies- en ingenieursbureau Lievense Holding heeft hoogspanningsexpert Petersburg Consultants overgenomen. De twee bureaus geven aan dat de krachtenbundeling hen beter in staat stelt een belangrijke rol te spelen in de energietransitie. De deal kwam tot stand onder begeleiding van M&A-specialisten Hogenhouck en Alfa Consultants.

Tussen nu en 2025 staan er in ons land grote infrastructurele investeringen gepland. Zo is er €35 miljard gereserveerd om ons elektriciteitsnet gereed te maken voor de energietransitie, €20 miljard voor offshore windparken en €7,5 miljard om klimaatveranderingen op te vangen. Dit schept grote kansen voor spelers in de ingenieursbranche, die dan ook druk bezig zijn zichzelf in de kijker te spelen bij opdrachtgevers.

“We willen een nadrukkelijke rol gaan spelen in de energietransitie”, vertelt Eric van den Broek, algemeen directeur van Lievense: “Dit doen we door ons te focussen op het nieuwe energielandschap dat ontstaat. De huidige wijze van het opwekken en transporteren van energie transformeert immers naar nieuwe methoden. Lievense heeft een sterke positie op gebied van leidinginfrastructuur. We bundelen nu onze kennis en ervaring met Petersburg Consultants, zodat we met recht kunnen zeggen dat we mede vorm gaan geven aan de energietransitie in Nederland.”

Lievense positioneert zich voor energietransitie met overname Petersburg

“Daarin hebben Lievense en Petersburg elkaar gevonden”, voegt Petersburg-directeur Anja Vijselaar toe: “Deze overname betekent voor ons dat wij zijn verzekerd van een krachtige nieuwe eigenaar, waardoor de ingezette groei en verbreding van ons portfolio zich nog meer kan ontwikkelen.”

Terwijl het Bredase Lievense met zo’n 350 medewerkers een van Nederlands grotere advies- en ingenieursbureaus is, vormt het veel kleinere Petersburg een waardevolle toevoeging binnen het streven naar een grote rol te spelen in de energietransitie. Als specialist op het gebied van hoogspannings- en buisleidingeninfrastructuur, beschikt het vlakbij Arnhem gevestigde, 45 werknemers tellende bureau over veel relevante expertise. Bovendien haalt Lievense met de aankoop Petersburg meteen grote klanten binnen, waaronder TenneT en ProRail.

Lievense zelf begon in 2017 pas met het opzetten van een specialisatie rondom energie en hoogspanning. Van oudsher richt het zich vooral op waterbouw, ondergrondse infrastructuur, bodem en ruimtelijke planvorming. Petersburg zal als onderdeel van Lievense vooralsnog blijven opereren onder de eigen merknaam. 

Smart engineering

Corporate finance-kantoor Hogenhouck werd door de eigenaren van Petersburg – ondernemers Bas Oberndorff en Jeroen Thijs – ingeschakeld voor begeleiding bij de verkoop aan Lievense, dat op zijn beurt werd bijgestaan door Alfa Consultants. Hogenhouck adviseerde Oberndorff en Thijs in 2013 ook al bij de aankoop van Petersburg. 

Mark van Beusekom, partner en medeoprichter van Hogenhouck, stelt dat Petersburg sinds de oprichting in 1998 een gedegen portfolio heeft opgebouwd, waarin het bureau engineerings- en adviesdiensten combineert met in-house ontwikkelde software, specifiek ontworpen voor de hoogspanningssector. Hierdoor is het volgens Van Beusekom in propositie en omvang uitgegroeid tot een aantrekkelijk doelwit voor strategische kopers die op zoek zijn naar een sterke positie in een focusmarkt. Anderzijds verhoogt de combinatie van advies en innovatieve, digitale oplossingen de waarde van de onderneming, en daarmee het exit-perspectief voor de ondernemer. 

Van Beusekom voegt tot slot toe dat de overname past binnen een bredere ontwikkeling in de ingenieurssector: “We zien een sterke opkomst van ‘smart engineering’; een combinatie van advies en digitale oplossingen. Hierdoor wordt de toegevoegde waarde van een ingenieursbureau voor opdrachtgevers groter. Het gaat niet meer om eenmalig advies, maar om herhaalbare en schaalbare proposities en verdienmodellen. Dit maakt een nichespeler een aantrekkelijke overnamepartij voor een groter bureau.”