In gesprek met de broers Bakker van Esito Group

10 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Esito Consulting werd in 2010 opgericht door Matthijs Bakker. Het bedrijf focust zich vooral op asset management, manufacturing en supply chain. Samen met broer Jeroen Bakker bestuurt Matthijs Bakker sinds 2016 eveneens dochterbedrijf Esito People, een detacheringsbureau voor technisch personeel.

“Met ons bedrijf proberen we de optimale waarde uit mensen en middelen te halen”, zegt Matthijs Bakker, die na zijn studie Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft eerst geruime tijd bij andere bedrijven werkte. Zo werd hij in 1998 via broer Jeroen Bakker gedetacheerd bij NedTrain, een onderhoudsbedrijf van spoorwegmaterieel, aldus Matthijs Bakker: “Daarna volgde tien jaar aan consultancyprojecten bij grote ondernemingen, om in 2010 te starten met mijn eigen bedrijf: Esito Consulting.” Hij richtte deze onderneming destijds samen op met Karim Luyendijk, die momenteel ook de rol van Managing Partner vervult binnen het bedrijf.

Esito betekent resultaat, vertelt Matthijs Bakker: “We bedenken niet alleen oplossingen, maar zorgen er ook voor dat deze worden geïmplementeerd, resultaten worden behaald en in de praktijk goed blijven werken.” Matthijs Bakker houdt zich binnen Esito Group – waar Esito Consulting en Esito People toe behoren – met name bezig met programma- en verandermanagement binnen kapitaalintensieve organisaties van klanten: “Dat doe ik niet alleen. We zijn een team van ondernemende mensen.”

In gesprek met de broers Bakker van Esito GroupEen paar jaar geleden merkte Matthijs Bakker bij zijn opdrachtgevers de behoefte aan technische mensen: “De oplossing lag voor de hand: mijn broer Jeroen kan namelijk leunen op twintig jaar ervaring met detachering van hoger opgeleide mensen.” Jeroen Bakker werkte voordat hij bij Esito People aan de slag ging ruim tien jaar als Manager voor ingenieursbureau Civilink: “Voordat ik destijds de overstap maakte, rondde ik eerst mijn nog lopende opdracht af. Dat vond ik belangrijk. Sindsdien werk ik weer in het werkveld waarvoor ik gestudeerd heb – HTS-techniek en technische bedrijfskunde – en waar ik veel ervaring in heb. Bij Esito People kan ik me dus helemaal uitleven.” 

Jeroen Bakker legt uit waarom het goed is dat hij samenwerkt met zijn broer: “Wij versterken elkaar en we vullen elkaar aan.” Een recent binnengehaalde opdracht toont deze synergie, vertelt hij: “Het begon met een recente e-mail die Matthijs van een oud-collega ontving. Het bedrijf waar hij nu voor werkt staat voor een efficiencyslag in de inkooporganisatie. Samen met een consultant inventariseerden we de behoeften en maakten een businesscase. In eerste instantie wilde de klant de consultancy zelf regelen, maar binnen Esito hebben we iemand met de juiste kennis en ervaring met deze processen en systemen. Dat was voor deze klant de trigger om de deal met ons te sluiten. In deze case komen Esito Consulting en Esito People mooi samen.” 

Hoewel Esito veel professionals in huis heeft met een bèta-achtergrond, benadrukt Matthijs Bakker dat deze mensen naast hun technische expertise ook over sterke sociale vaardigheden beschikken: “Dat is echt een combinatie die je zelden ziet. En doordat onze technische mensen goede sociale vaardigheden hebben, werken ze makkelijk en goed samen met collega’s van onze klanten.” 

Blik op de toekomst

Inmiddels bestaat Esito Consulting bijna tien jaar. Sinds de oprichting is het bedrijf uitgegroeid tot een bekende speler binnen de advieswereld met kantoren in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, zegt Matthijs Bakker: “Wij hebben met ons team de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en een serieuze naam in de wereld van asset management opgebouwd. De branches waarin we werken zijn onder meer food, chemie, metaal, pharma, offshore, infrastructuur en energie.” 

Matthijs Bakker geeft aan dat zijn ambities hiermee nog niet zijn vervuld: “Ons doel is om ons werkgebied verder uit te breiden en te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld in richting van verschillende overheden. Daarnaast valt in op het gebied van asset management, manufacturing en supply chain voor bedrijven en organisaties nog veel winst te behalen. Wij zetten daar graag onze schouders onder.” Broer Jeroen Bakker besluit: “Onze lijfspreuk is niet voor niets: ‘We make change happen.’”