Big Four-kantoren groeien sterk in Duitsland en Australië

28 februari 2019 Consultancy.nl

De Big Four-kantoren – PwC, Deloitte, EY en KPMG – doen niet alleen in ons land goede zaken, ook in het buitenland hebben ze de wind in de zeilen. Zo ook in buurland Duitsland en in het verre Australië. 

In Duitsland zetten de Big Four gezamenlijk zo’n €7,5 miljard om, een stijging van 36% ten opzichte van de cijfers uit 2015, toen nog zo’n €5,5 miljard werd gerealiseerd. Marktleider is PwC, dat vorig jaar €2,2 miljard wist om te zetten, 5,4% meer dan het jaar ervoor. PwC wordt gevolgd door EY, dat 8% meer genereerde en uitkomt op €2 miljard. Nummer drie in de Duitse accountancy- en consultancymarkt is KPMG, dat een stijging van 10% noteert en daarmee goed is voor €1,83 miljard. Terwijl Deloitte met een omzet van €1,47 miljard het laagst uitkomt, was het kantoor met een stijging van 18% het afgelopen jaar wel de snelste groeier van de vier.

De consultingpraktijken van de Big Four vormen een belangrijke aanjager van groei en winst. Dat komt doordat consultancywerk doorgaans hogere marges oplevert dan bijvoorbeeld de audit- en accountancytakken. Bij Deloitte en PwC zijn de consultancypraktijken inmiddels groter dan hun respectievelijke auditafdelingen. En bij KPMG bijvoorbeeld, is de advisory business momenteel ongeveer even groot als de auditingtak, en beide genereren sales ter hoogte van zo’n €670 miljoen, waarbij de consultingtak groeit met zo’n 17%. 

Internationalisering klanten stuwt consultancyomzet

De consultingmarkt wordt gedreven door de globalisering van klanten, en consultancyorganisaties worden veelvuldig ingeschakeld om deze bedrijven hierin te begeleiden, met de voorwaarde dat zij niet ook de auditing bij deze klanten verzorgen. Andere grote aanjagers in de markt zijn technology en digital consulting, waarbij in het bijzonder digitale innovaties almaar belangrijker worden. De impact van al deze ontwikkelingen is door iedereen in de branche merkbaar en heeft effect op de brede bedrijfsvoering van organisaties, van het bepalen van de strategie en de businessmodellen tot operationele zaken, zoals het ontwikkelen van operationele modellen voor finance, inkoop of HR. Ook is er in de markt vandaag de dag veel vraag naar consultancydiensten op het gebied van risicomanagement, zeker met het oog op de toenemende fraude en het belang van gedegen cybersecurity.

Big Four-kantoren groeien sterk in Duitsland en Australië

Ondertussen behaalden PwC, Deloitte, EY en PwC in Australië het afgelopen financiële boekjaar een opgetelde omzet van bijna €8 miljard. Gezamenlijk hebben de vier in het continent een personeelsbestand van meer dan 25.000 professionals, onder leiding van ongeveer 2.500 partners. Van de vier Big Four-kantoren, is het ontegenzeggelijk Deloitte dat de afgelopen drie jaar het snelst is gegroeid, met een groei van 32% in omzet naar in totaal €2 miljard. Qua groei volgt KPMG op de tweede plaats, met 27%, maar het kantoor blijft qua omzet met €1,7 miljard wel steken op de vierde plek, achter EY, dat €1,8 miljard noteerde met een groei van 20%. Marktleider in Australië is PwC, dat zijn omzet zag stijgen naar ongeveer €2,4 miljard.

Net als in andere Westerse markten, zijn de stijgende omzetten van de Big Four het gevolg van de groeiende vraag op verschillende gebieden, waaronder cybersecurity, digital consulting en automation. Tegelijkertijd is de groei een gevolg van het betreden van nieuwe opkomende gebieden van dienstverlening, zoals legal, design thinking, digital en creative services. 

Op overnamepad

Wat in de uitbreiding en groei van de kantoren in zowel Duitsland als Australië een grote rol heeft gespeeld zijn de agressieve M&A-campagnes. Zo heeft Deloitte de afgelopen vier jaar in Australië bijvoorbeeld maar liefst 28 bedrijven overgenomen – variërend van bedrijven actief op het gebied van identiteitsbeveiliging en data science tot virtual reality illustration.

KPMG verrichtte in de afgelopen vier jaar zestien overnames. PwC kocht op zijn beurt een bedrijf dat infrastructurele projecten verzorgt, nam een belang in een advertising agency, en kocht een bedrijf gespecialiseerd in restructuring en deals. Ondertussen kocht EY een belasting/advocatenkantoor, twee data analytics-partijen, twee digitale consultancies en een marktonderzoeksbureau. In Duitsland kochten alle Big Four-kantoren de afgelopen jaren uiteenlopende bedrijven. Ondanks de teruglopende economische groei, hebben Deloitte, EY, PwC en KPMG voor de komende jaren in beide markten optimistische prognoses uitgesproken.


Profielen

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup