EY verhuist Europees hoofdkantoor van Londen naar Brussel

26 februari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Naast op verschillende financiële instellingen heeft Brexit nu ook zijn impact gehad op een van de grootste zakelijke dienstverleners ter wereld. Voorafgaand aan de Britse uittocht heeft accountants- en adviesbureau EY besloten om zijn Europese juridisch hoofdkwartier van Londen naar Brussel te verplaatsen. 

In het najaar van 2017 voorspelde de Bank of England dat de Brexit uiteindelijk zou leiden tot een verplaatsing van 75.000 banen uit de Londense financiële sector naar steden in de 27 overgebleven Europese Unie (EU)-lidstaten. Een jaar later waarschuwde de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk (UK) dat daarbovenop waarschijnlijk nog eens 5.000 ‘functies’ naar het vasteland van Europa zouden worden verplaatst vóór het hoogtepunt van het Brexit-proces, waar vooralsnog 29 maart 2019 voor is vrijgehouden. Het lijkt inmiddels steeds waarschijnlijker dat deze deadline zal worden overschreden. Maar om hoeveel dagen, weken, maanden of jaren het dan precies gaat, dat weet niemand.  

EY wacht de ontwikkelingen niet langer af. Het Big Four-kantoor heeft het heft in eigen handen genomen en besloten zijn Europese juridisch hoofdkantoor te verhuizen van Londen naar Brussel. Het nu nog in de UK gevestigde EY Europe, opgericht in 2008, functioneert met name als juridische entiteit. Het biedt geen diensten aan en heeft praktisch geen winst- en verliesrekeningen, maar bundelt in plaats daarvan de stemrechten van partners van de Europese entiteiten van EY.

Met de verhuizing naar het vasteland, wordt een nieuwe juridische overkoepelende entiteit gevormd, EY Europe SCRL, waar ongeveer veertig dochterbedrijven uit het hele Europese continent toe behoren. Volgens een persverklaring van EY zullen er als gevolg van de verhuizing geen veranderingen zijn op het gebied van leiderschap en zullen er geen werknemers verhuizen.EY verhuist Europees hoofdkantoor van Londen naar BrusselDe verhuizing is dus met name van symbolische aard, waarmee EY de onzekerheid rondom het Britse vertrek uit de EU feitelijk onderschrijft. Door de juridische entiteit naar Brussel te verplaatsen, zullen bedrijfsonderdelen automatisch ook in overeenstemming worden gebracht met de continentale regels voor auditing. Daarnaast wordt EY Europe door de verhuizing eveneens beschermd tegen veranderingen in de erkenning van beroepskwalificaties. Volgens EU-regelgeving moet een auditkantoor een vergunning hebben van een EU-lidstaat om accountantskantoren in andere EU-lidstaten te controleren.

In documenten die vorig jaar zijn vrijgegeven door de Britse overheid is te lezen dat er in het geval van een harde Brexit geen sprake zou zijn van wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties voor accountants. Deze uitgangspositie zou de sterke zakelijke dienstverleningssector in de UK bijzonder hard treffen. Dit heeft echter weinig invloed op het advieswerk van EY omdat hierbinnen geen sectorbrede verplichte beroepskwalificaties gelden.

Het kantoor van EY in Londen, gevestigd in London City, blijft het wereldwijde hoofdkantoor van het bedrijf, waar wereldwijd 262.000 werknemers actief zijn. Deloitte en PwC, die eveneens hun mondiale hoofdkantoren hebben in de Britse hoofdstad, hebben nog geen wijzigingen van hun juridische structuren in Europa aangekondigd. KPMG is het enige Big Four-kantoor dat zijn wereldwijde hoofdkwartier buiten de Britse hoofdstad heeft. Mede dankzij de Nederlandse oorsprong van het kantoor, is het in plaats daarvan gevestigd in Amstelveen.