Opleiding helpt consultants werken aan ondernemersvaardigheden

20 februari 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Zakelijk Succes Academie heeft een post hbo-opleiding voor ondernemerschap gelanceerd. Zelfstandige consultants en andere adviseurs werkzaam in de zakelijke dienstverlening behoren tot de belangrijkste doelgroep van de nieuwe opleiding. 

Nederland telt meer dan 100.000 zelfstandige consultants en projectmanagers actief in het adviesvak. Zij voeren in feite hun eigen onderneming en zijn verantwoordelijk voor het volledige spectrum van hun operaties en het succesvol neerzetten van hun bedrijf. Volgens de visie van Zakelijk Succes Academie, een onderwijsinstelling die opleidingen en trainingen verzorgt – voor vooral het mkb en ondernemers – is ondernemen iets dat niet aan het toeval of zelfs de inherente capaciteiten van een individu overgelaten zou moeten worden. “Ondernemen is een vak dat door iedereen te leren is”, schrijft de opleider op haar eigen site. 

De initiatiefnemer achter de nieuwe post-hbo-opleiding ‘Ondernemen’ gelooft dat ondernemers actief kunnen bouwen aan een fundament en persoonlijkheid waarmee ze zich van concurrenten kunnen onderscheiden. Tijdens de opleiding leert men op een praktische manier succesvoller te ondernemen, valt te lezen in de brochure. 

Centraal in de 18 maanden durende opleiding vormt het leren van de basis van wat ondernemen inhoudt. “Een stabiele en gedegen basis vormt nog altijd de voorwaarde voor het lange termijn succes als ondernemer. Dat begint met het leren van de juiste ondernemersvaardigheden.” Deze vaardigheden omvatten onder meer sales & marketing, management, projectmanagement, financieel management en persoonlijk leiderschap. Vragen die onder meer aan bod komen zijn: ‘hoe ontwikkel je een winnende strategie?’ ‘Op wat voor manier moeten processen worden ingericht voor een optimale organisatie?’ En ‘hoe kan focus worden aangebracht in plannen en uitvoering?’ 

Opleiding helpt consultants werken aan ondernemersvaardigheden

Een ander element dat naar voren komt is hoe ondernemers hun waarde kunnen bewijzen. Vooral voor consultants is dit een belangrijke dimensie in een markt waarin onderscheidend vermogen steeds belangrijker wordt. Consultants concurreren veelal met anderen puur op prijs, en door de enorme opkomst van zelfstandige adviseurs – een verdubbeling sinds 2008 – hebben ze te maken gekregen met veel meer concurrentie.

Hier komt ook bij dat de financiële crisis ervoor zorgde dat opdrachtgevers een rem op hun uitgaven aan consultancybureaus zetten en dat de druk op de tarieven de afgelopen periode flink is toegenomen. Voor consultants is het daarom belangrijke om de juiste vaardigheden aan te leren om hun expertise en diensten buiten enkel de beprijzing ervan te profileren richting de markt. “Dit geldt vooral voor diegenen die structureel werken met bemiddelingspartijen, aangezien die een percentage van hun inkomsten zien verdampen door de commissies van deze bemiddelaars.”

De docenten van Zakelijk Succes Academie zullen deelnemers van de post-hbo-opleiding verder ondersteunen met het herkennen en aangrijpen van nieuwe kansen. In het geval van een consultant bijvoorbeeld: van nature verdienen zij aan het verlenen van advies, en vervolgens het implementeren daarvan. Zij kunnen hun kennis echter ook inzetten op het gebied van bijvoorbeeld training, of – als ze bijvoorbeeld experts zijn in het toepassen van bepaalde tools – door het ‘verkopen’ van software als reseller of het leveren van managed services op hun specifieke expertise of tooling. “Consultants hebben vaak de kennis en ervaring om innovatieve proposities te ontwikkelen. Het gaat erom: hoe zet je een andere propositie neer en hoe verkoop je dit aan de klant?” aldus de docenten.

Hoewel theorie als een rode draad door het programma loopt, krijgen de zelfstandigen daarnaast veel handvatten aangereikt om het ondernemersvak op een praktijkgerichte manier eigen te maken. “De opleiding bestaat grotendeels uit studiedagen waarin men samen met andere ondernemers les krijgt en aan projecten werkt. Daarbij hebben alle docenten hun sporen in de praktijk verdiend en zijn zij ervaringsdeskundigen op hun eigen vakgebied.”