10 tips voor het kiezen van de juiste RPO-dienstverlener

11 februari 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Het uitbesteden van een of meer van de recruitmentprocessen aan een externe dienstverlener, ook bekend als Recruitment Process Outsourcing (RPO), wint steeds meer aan terrein in Nederland. Naar schatting telt ons land zo’n twintig grote RPO-dienstverleners – tien tips om de juiste partij te vinden.

Een RPO-dienstverleners vervult de vacatures (voor loondienst) voor organisaties en doet dat onder de naam van de opdrachtgever. Vaak werkt de externe partij in de werkorganisatie en kantoren van de opdrachtgever, om zo van dichtbij te zien en te voelen welke kandidaten geschikt zullen zijn voor en passen bij de cultuur van de opdrachtgever. 

Het uitbesteden van recruitmentprocessen omvat meer dan alleen de werving en selectie van kandidaten. De outsourcingconstructie kan bijvoorbeeld ook gaan over het opstellen van de juiste arbeidsmarktcommunicatie, het beheren van een gelikte ‘werkenbij’-site en het zorgen voor een optimale ‘candidate journey’, een optimale sollicitatie-ervaring.

Belangrijkste voordelen van recruitment process outsourcing zijn kostenvoordelen (snellere en efficiëntere procedures), het vinden van ‘betere’ kandidaten en meer ‘lenigheid’ in de bezetting van het wervingsteam als de behoefte aan personeel snel wisselt.

Volgens onderzoek van Flex-Beheer naar de staat van het RPO-landschap zijn er in Nederland ongeveer 20 gerenommeerde bedrijven actief. Hieronder bevindt zich een aantal Nederlandse partijen, naast grote wereldwijde spelers, die HR-diensten in de meest brede zin aanbieden. Er zijn gespecialiseerde aanbieders, die alleen RPO aanbieden en dus niet andere diensten zoals het detacheren van tijdelijke recruiters bij hun opdrachtgevers. Sommige van deze RPO-dienstverleners zijn eerder generalistisch, anderen meer niche-specialist, bijvoorbeeld als het gaat om het soort branche of het soort functieprofielen waarin ze zich hebben gespecialiseerd. Enkele partijen zijn zo groot dat ze in bijna alle sectoren of profielen ervaring hebben.

 

10 tips voor het kiezen van de juiste RPO-dienstverlener

Voor beslissers die op het punt staan om een RPO-dienstverlener in te schakelen is de keuze geen gemakkelijke opgave. Er is veel om over na te denken als het gaat om het maken van de juiste keuze, ook omdat uitbesteding iets is voor meerdere jaren en het afbreukrisico voor een opdrachtgever groot kan zijn. Mark Bassie, flexbranche specialist en auteur van het e-boek ‘Aanbieders van RPO in Nederland en België’, zet tien tips bij het kiezen van de juiste recruitmentpartner. 

1. Wat is hét probleem dat u wilt oplossen?
Wilt u vooral sneller ‘betere’ kandidaten vinden voor uw vacatures, of gaat het er meer om voor de verwachte ontwikkelingen in uw organisatie in de nabije toekomst blijvend passende kandidaten te vinden op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt? 

2. Hoe ziet de ideale eindsituatie er uit?
Wilt u alleen een oplossing voor de instroom medewerkers in loondienst of (bijvoorbeeld uiteindelijk) een totaaloplossing voor de instroom van het beste talent, vast én ingehuurd? 

3. Selecteer 3-5 relevante aanbieders van RPO om kennis mee te maken.
Zoek naar bedrijven met ervaring in het oplossen van uw probleem en/of met de sector/branche waarin uw organisatie actief is. Let ook op de ervaring van deze aanbieders met het soort profielen dat u meestal zoekt (bijvoorbeeld ICT of financieel specialisten). 

4. Laat 2 of 3 van hen meekijken en met een ‘op maat’-oplossing en -voorstel komen.
Hierdoor leert u de aanbieders beter kennen en kunt u de beste ideeën gebruiken. 

5. Vraag om een onderhoud met een referentieklant van elk van hen.
Praat dus niet alleen met RPO-aanbieders, maar laat hun klant(en) ook het woord doen.

6. Organiseer een presentatie door de geselecteerde RPO-aanbieders.
Zorg dat alle stakeholders van uw organisatie aanwezig zijn. Maak ook kennis met het team van de RPO-aanbieder dat de dienstverlening bij u zal waarmaken. Praat dus niet alleen met de commerciële mensen of het management van de RPO.

7. Denk zelf na over de SLA, KPI’s en evaluaties, laat dit niet over aan uw dienstverlener.
Het is prima als de RPO-dienstverlener met een voorstel komt en meedenkt, maar diens belang is niet altijd uw belang. 

8. Benoem iemand uit uw eigen organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de relatie met uw RPO-dienstverlener.
Zorg dat duidelijk is wie met wie bij u communiceert over RPO met de dienstverlener. 

9. Vergeet de HR-technologie niet.
De ontwikkelingen op het gebied van technologie, AI, HRM-platformen en HR-apps gaan razendsnel. Vraag de RPO-dienstverlener naar diens voorkeuren en uitgangspunten. Kijk vervolgens naar de te gebruiken RPO-tools en technologie en of en hoe deze het beste te koppelen zijn met uw eigen systemen. 

10. Kijk ook naar uw toekomstige ontwikkelingen.
RPO is een meerjarige oplossing. Kijk dus ook naar de verwachte middellange termijn. Kan de dienstverlener meegroeien en meebewegen met uw organisatie in de komende jaren?

GerelateerdZes tips voor het kiezen van de juiste Managed Service Provider.