Vena Solutions add-in verbetert financiële planning in Excel

28 december 2018 Consultancy.nl

Veel organisaties maken nog gebruik van Microsoft Excel voor hun financiële planning, zoals voor budgetrondes, planning, forecasting en zelfs jaarafsluiting. Léon Lasker, adviseur bij Improven, over de voordelen die een slimme add-in zoals Vena Solution kan opleveren voor fervente Excel-gebruikers.

Traditioneel gebruiken veel organisaties Excel voor de vastlegging van de budgetten. Dit zorgt voor flexibiliteit bij de gebruikers. Ze kunnen een eigen versie opslaan, bewerken, beoordelen, opnieuw bewerken en met collega’s delen zonder dat het voor de rest van de organisatie zichtbaar is. Maar er kleven ook nadelen aan deze oplossing. Zo is vaak onduidelijk welke versie de laatste is. Daarnaast zijn aangebrachte wijzigingen niet goed zichtbaar en is Excel moeilijk intern overdraagbaar. Ook is het lastig gelijktijdig met meerderen in één document te werken.

Er kleven nog meer risico’s aan het gebruik van Excel. Het kopiëren of aanpassen van informatie is handmatig werk en handmatig werk staat gelijk aan een grote kans op fouten. En die kans wordt nog groter naarmate de Excels en processen complexer worden en er meer bedrijfskritische informatie in wordt vastgelegd waarover gerapporteerd wordt. Is Excel nog wel de juiste tool?

Standaard of maatwerkoplossing?

Ondertussen zijn er diverse oplossingen op de markt die ieder op haar eigen wijze het proces van budgetteren en plannen vat in formats en werkwijzen. Uiteraard zijn deze tools beschikbaar in verschillende prijsklassen. Toch kiezen veel finance-professionals bewust om Excel te blijven gebruiken, veelal in combinatie met slimme en robuuste add-ins. 

Een cloudoplossing die wij bij Improven regelmatig als passend ervaren is ontwikkeld door één van onze strategische partners, Vena Solutions. Zij hebben een CPM-product ontwikkeld dat het gebruikersgemak van Microsoft Excel combineert met de robuustheid van een stabiele database met de functionaliteit zoals van een budgeting-, planning- en forecasting-applicatie verwacht mag worden.Vena Solutions met Excel

Vena is als Excel add-in beschikbaar voor de gebruiker. Deze add-in-functionaliteit zorgt ervoor dat er binnen de vertrouwde Excel-omgeving gewerkt kan worden, met als groot verschil dat de spreadsheets in een cloud-database worden opgeslagen, compleet met audit trail en bevroren versies en periodes. Met Vena is het mogelijk tot één versie van de waarheid te komen, het proces conform eigen wensen te modelleren en versiebeheer in eigen hand te houden.

Implementatie van Vena Solutions

Wanneer gekozen wordt voor de Vena add-in, dan helpen de consultants van Improven met de uitvoering van het migratie- en implementatietraject. Om te beginnen wordt een inventarisatie gedaan om te achterhalen wat daadwerkelijk de ambitie en behoefte van de organisatie is. Welke output moet beschikbaar komen en in welk format? De huidige Excel-rapportages dienen als basis (mits ze voldoen aan de gewenste informatievoorziening). Samen met de klant wordt vervolgens het ideale en optimale proces uitgedacht. Welke afdelingen of functies zijn onderdeel van het proces? Op welk moment? En verantwoordelijk voor welke input, check of output? Als dit bedacht is, is het een kwestie van drag & drop om het proces in de online-applicatie vorm te geven.

Vervolgens wordt gewerkt aan het datamodel. Met behulp van input templates kan de juiste data op eenvoudige wijze in de database worden geladen, in combinatie met de juiste dimensies. Een nieuwe budgetronde is met een druk op de knop aangemaakt als scenario. Door de juiste mensen de rechten toe te bedelen die ze nodig hebben, krijgen alleen de medewerkers die de data mogen zien daadwerkelijk inzicht. 

Daarna worden de nieuwe budgetgegevens verwerkt in de Excel-input template en vervolgens opgeslagen in de database, en daarmee voor alle gerechtigden zichtbaar. Dit is ten opzichte van de ‘oude’ Excel een groot voordeel – nooit meer bestanden over en weer mailen of opgraven! Een centrale opslag, voorzien van een audit trail en beschermd met behulp van rechten- en rollenbeheer. Via het dashboard ziet de manager de voortgang binnen het proces in één oogopslag. Wie heeft nog geen start gemaakt? Welk onderdeel is al gereed? Dit inzicht maakt het efficiënt bijsturen mogelijk. 

Het resultaat mag er dan zijn: een efficiënt proces omtrent budgeting, planning en forecasting – hogere kwaliteit tegen kortere doorlooptijd – met het gebruiksgemak van de herkenbare omgeving waar iedereen gewend is in te werken.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup