BearingPoint gebruikt data storytelling-oplossing van Toucan Toco

21 december 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Franse Toucan Toco, een startup gespecialiseerd in data storytelling-oplossingen, en adviesbureau BearingPoint hebben een partnership gesloten. Beide bedrijven zijn van mening dat storytelling een belangrijke rol kan spelen bij het succesvol realiseren en verankeren van (digitale) bedrijfsverandering. “Een mooie toevoeging aan onze analytics-services”, zegt Jaco Van Zijll Langhout, partner bij BearingPoint. 

Toucan Toco bestaat inmiddels vier jaar en focust zich op storytelling-technieken die grote hoeveelheden data kunnen omzetten naar toegankelijke informatie waarmee leidinggevenden en professionals eenvoudig aan de slag kunnen. Het snelgroeiende bedrijf doet dat door onder meer gebruik te maken van visualisatie – net zoals concurrenten PowerBI, Tableau of Qlik. “De software van Toucan Toco helpt om grote hoeveelheden gegevens op een gebruiksvriendelijke manier te visualiseren, zodat elke gebruiker snel inzicht kan krijgen in de relevante KPI’s”, zegt Baptiste Jourdan, medeoprichter van Toucan Toco. De software van het bedrijf ondersteunt verschillende soorten datasets: van marketing en financiën tot sales en van human resources tot management.

De van oorsprong Franse startup, die inmiddels ook vestigingen heeft in Spanje en Italië, beschikt over een breed klantportfolio. Zo werkt het bedrijf onder andere voor Renault, Total, Axa, L'Oréal en Moët Hennessy. Momenteel richt Toucan Toco zijn blik op ons land. Daartoe is het een samenwerking aangegaan met technologie- en managementadviesbureau BearingPoint, waar wereldwijd ruim 4.500 medewerkers actief zijn. “De samenwerking met BearingPoint in Nederland is een mooie volgende stap in onze gezamenlijke missie en ik kijk ernaar uit om Nederlandse organisaties te helpen het maximale uit hun data te halen”, laat Jourdan weten.

BearingPoint gebruikt data storytelling oplossing van Toucan Toco

De Nederlandse praktijk van BearingPoint is gevestigd in Amsterdam en bestaat uit een team van ongeveer 60 consultants. Jaco Van Zijl Langhout, partner bij BearingPoint Nederland, geeft aan dat de samenwerking zal bijdragen aan het lokale dienstenportfolio van het adviesbureau. Zo kan BearingPoint zijn klanten door de samenwerking met Toucan Toco tools aanbieden die niet alleen door datawetenschappers worden gebruikt, maar die door het intuïtieve en gebruikersvriendelijke ontwerp ook geschikt zijn voor andere, minder specialistische belangstellenden.

“Traditionele hulpmiddelen voor datavisualisatie worden voornamelijk gebruikt door hoogspecialistische data-analisten. Dit betekent dat zakelijke gebruikers altijd terug moeten gaan wanneer ze een specifiek dashboard willen zien. Dat kost tijd en belemmert de effectiviteit van de tool. Door data-inzichten rechtstreeks aan de business professionals af te leveren, zullen ze bovendien in staat zijn om snellere en betere beslissingen te nemen”, aldus Van Zijll Langhout.

Diepere inzichten en voorspellingen

De analytics-services zijn de afgelopen jaren qua belang en omvang flink gegroeid binnen BearingPoint. Het bedrijf helpt zijn klanten met behulp van geavanceerde analytics-tools en machine learning-algoritmen, waarmee diepere inzichten en voorspellingen worden gegenereerd. Voorbeelden variëren van het gebruiken van analyses om voorspellend onderhoud te verbeteren, de verkoop- en marketingprestaties te optimaliseren, de operationele prestaties te verfijnen en risk management-plannen naar een hoger niveau te tillen. 

Er zijn tientallen tools op de markt zijn waarmee BearingPoint zijn portfolio had kunnen uitbreiden. De belangrijkste redenen om te kiezen voor Toucan Toco zijn volgens Van Zijll Langhout de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie, de aantrekkelijke interface en de mobiele beschikbaarheid: “We merken dat bedrijven terughoudend zijn om nieuwe tooling te gebruiken wanneer daartoe een uitgebreide training noodzakelijk is. Er is behoefte aan applicaties die zo toegankelijk en intuïtief zijn dat mensen er graag mee willen werken. We hebben deze insteek gevonden bij Toucan Toco. Met dit extra aanbod kunnen we organisaties helpen nog beter te anticiperen en hun concurrenten voor te blijven.” Hij besluit: “Door bijvoorbeeld de weg vrij te maken voor diepere analyses, kan meer nadruk worden gelegd op voorspellende analyses.”

Lees ookBearingPoint laat studenten telecom-bedrijfsmodellen heruitvinden.