Summiteers: Naar de top kun je alleen als iedereen stappen zet

06 november 2018 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een organisatievraagstuk komt zelden alleen. Daarom moet er ook veel meer aandacht komen voor hoe een team op elkaar is ingespeeld, vinden ze bij Summiteers.

Organisatieadvies gaat vaak over visie, strategie, processen en systemen. Maar dat is zelden waarmee het werkelijke verschil wordt gemaakt, stelt Paul van Bekkum in gesprek met zakenblad Management Team (MT). “Daarom kijken wij nooit alleen naar je inhoudelijke probleem, maar helpen ook altijd je team een stap verder.” 

“We vragen aan alle professionals in een team waar zij behoefte aan hebben, coachen hen heel intensief. We geloven er heel erg in dat je een organisatie alleen succesvol kunt veranderen als je het ook weet te koppelen aan uitvoering. Anders blijft het hangen en blijft echt langdurig resultaat achterwege.”

De laatste fase naar de top

Samen met Dolf L’Ortye en Lidia Swinkels begon Van Bekkum een jaar geleden adviesbureau Summiteers. Het bureau, dat inmiddels uit acht mensen bestaat, is vernoemd naar de sherpa’s die een expeditie begeleiden op de laatste fase naar een bergtop. Zo werkt hun bureau ook, aldus Van Bekkum. “We definiëren eerst de top: waar wil een organisatie naartoe? Vervolgens kijken we per plateau wat dan nodig is qua organisatie, processen, IT en mensen. Het gaat erom dat per plateau alles in evenwicht is.”

Summiteers: Naar de top kun je alleen als iedereen stappen zet

Stakeholder centric

Met de aan Marshall Goldsmith ontleende methode van het ‘stakeholder centric coaching’ zetten ze bij Summiteers juist die uitvoering voorop, stelt Van Bekkum. Tegenover MT zegt hij: “We schrijven niet alleen een rapportje, integendeel. We werken elke dag intensief met managers en specialisten van de klant, om ervoor te zorgen dat ze het zo snel mogelijk zonder ons afkunnen. Het gaat ons erom dat de klant voldoende in staat wordt gesteld zelf zijn eigen visie te realiseren. Juist door een diepe relatie met hen op te bouwen, lukt dat ook. En kunnen we dus eerder weg.”

Eenvoudig? Zo klinkt het misschien, maar dat is het in de praktijk zelden, benadrukt hij. “Als het makkelijk was, loste een klant het zelf wel op. Een inhoudelijk probleem koppelen aan een team verder brengen is nu eenmaal ingewikkeld. Maar het is volgens ons wel de enige weg naar boven. We rusten dan ook niet voordat iedereen die de tocht met ons maakt ook zelf een stap heeft gezet in zijn ontwikkeling.”

Bekijk het bedrijfsprofiel van Summiteers voor meer informatie over het bureau en de diensten.