Aeternus en TIC FAS begeleiden dubbele overname in kraansector

05 december 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Noorse KIS Partners heeft twee Nederlandse partijen actief in de markt voor kraandiensten overgenomen. Het betreft het in Joure gevestigde Bijlsma Hijs- & Heftechniek en Primoteq, een speler met vestigingen in Hengelo, Rotterdam, Nederweert en Geleen.

Eind oktober maakte het Noorse industriële servicebedrijf KIS Partners bekend dat het een dubbelslag had geslagen in ons land. Door de samenvoeging van Primoteq en Bijlsma – beide zullen als zelfstandige bedrijven opereren in de groep en behouden hun identiteit – is de Nederlandse organisatie van het Noorse bedrijf ontstaan. Inmiddels is bekend welke dealmakers betrokken waren bij de overname en krachtenbundeling. Koper KIS Partners werd begeleid door Aeternus Corporate Finance en Noorse experts van DHT Corporate Services, dat reeds meerdere jaren werkzaam is voor KIS Partners in thuisland Noorwegen.

Het gecombineerde M&A-team kreeg van KIS Partners de opdracht om de Nederlandse markt gedetailleerd in kaart te brengen en mogelijke overnamedoelen te identificeren. Uiteindelijk bleken twee partijen het beste aan te sluiten bij de strategie, met als resultaat het inlijven van Bijlsma Hijs- & Heftechniek en Primoteq. Het cross-border deal team bestond uit Carlo Caria en Juul Ketelaars (beiden Aeternus) en Torjus Stalleland (DHT). Zij werden tijdens het overnameproces ondersteund door TIC FAS (due diligence advies), CORP advocaten (due diligence en juridisch advies) en ING (financiering van de dubbele overname).

KIS Partners betreedt Nederlandse markt na overnames Bijlsma Hijs- & Heftechniek en Primoteq

Met de uitbreiding naar Nederland, wil KIS Partners (Kran of Industri Service) zijn omzet verhogen, terwijl het tegelijkertijd zijn positie uitbouwt in een markt met een positieve winst- en groeiverwachting. Een belangrijke factor in het besluit om de Nederlandse markt te betreden is de aantrekkelijke wet- en regelgeving rondom hijs en hefmiddelen en de zakelijke cultuur van ons land.

KIS Partners geldt in Noorwegen als de grootste aanbieder van inspectie-, onderhoud- en reparatiediensten voor kranen en hefapparatuur. Met circa 250 medewerkers, verspreid over 20 locaties in Noorwegen, realiseert het bedrijf een jaaromzet van circa €60 miljoen. Bijlsma heeft meer dan 60 medewerkers in dienst en richt zich op onderhoud, reparatie, inspectie en het testen van hijs- en hefmiddelen en kranen. Daarnaast is Bijlsma ook actief in de verhuur. Primoteq bestaat uit circa 100 medewerkers en is actief vanuit vier vestigingen in Nederland, te weten Hengelo, Rotterdam, Nederweert en Geleen (Chemelot). Primoteq is een servicebedrijf voor productiemiddelen in de (maak)industrie, gespecialiseerd in metaal- en kunststofbewerkingstechniek, hijs- en heftechniek en lasersnijtechniek.

“Het uitgebreide netwerk en de grote hoeveelheid kennis zal bijdragen aan de verdere verbetering van onze diensten en producten”, zegt Arjan Rijpkema, directeur bij Bijlsma Hijs- en Heftechniek. Joost Rings, managing director bij Primoteq, kijkt met veel vertrouwen uit naar de nieuwe samenwerking tussen alle specialisten: “We zien veel voordelen in de samenwerking met Bijlsma en nieuwe (internationale) mogelijkheden met de kennis en het netwerk van KIS Partners.” 

Ook in de IT-branche zijn de Noren bezig met een opmars in ons land – zo heeft softwarebedrijf Visma dit jaar al vier overnames verricht in ons land, waaronder die van HR-dienstverlener Raet.