Visma groeit fors in Nederland met vijf overnames in anderhalf jaar

27 november 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Na eerder al Raet en PinkWeb te hebben overgenomen, heeft het Noorse Softwarebedrijf Visma Group wederom twee nieuwe ICT-bedrijven aan zijn Nederlandse voetafdruk toegevoegd. Door de overname van ProActive, een IT-partij uit Haarlem, en Idella, een IT-speler met drie kantoren door het land, groeit het aantal medewerkers in ons land naar 1.600.

Sinds Visma Group in 2017 voor zo’n €4,6 miljard werd overgenomen door HgCapital Trust, een Britse investeringsmaatschappij met een beheerd vermogen van circa €10 miljard, is het bedrijf in snel tempo gegroeid in Nederland.

Het inlijven van Raet was de grootste slag die de Noren hebben geslagen – met een dealwaarde van ongeveer €600 miljoen. Door zich aan te sluiten bij een internationale speler kan Raet, volgens algemeen directeur Kobe Verdonck, internationaal verder groeien. “Wij stonden voor de keuze om fors te investeren in overnames of ons aan te sluiten bij een grote speler. Uiteindelijk hebben we voor deze laatste optie gekozen en zijn we met Visma tot een akkoord gekomen”, zei de topman in gesprek met Computable.

Visma groeit fors in Nederland met 5 overnames in anderhalf jaar

Visma

Visma werd in 1996 in Noorwegen opgericht, na een fusie van drie lokale bedrijven. Vandaag de dag geldt het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor betrekt in Oslo, als een van Europa’s grootste aanbieders van oplossingen voor domeinen zoals accounting, financial management, human resources, invoicing & collection en procurement. Visma heeft meer dan 8.500 medewerkers in dienst, die ongeveer 850.000 klanten bedienen, waarvan het overgrote deel mkb bedrijven betreft.

De afgelopen jaren voerde de softwarespeler een agressieve buy-and-build strategie ten behoeve van zijn pan-Europese groeiagenda. In 2015 deed Visma acht overnames, allemaal in Scandinavië, terwijl het het jaar erop twintig bedrijven inlijfde, waaronder EasyCruit in de UK en VSWAre in Ierland. Vorig jaar, in 2017, verkocht voormalig aandeelhouder KKR zijn gehele belang in Visma (ongeveer 31%) aan een investeringsgroep, geleid door HgCapital samen met GIC, Montagu en ICG.

Twaalf bedrijven werden vervolgens overgenomen, waaronder Admincontrol, Megaflex Oy en NYCE solutions. De overname van het in Denemarken gevestigde Bluegarden was op dat moment de grootste deal in hun geschiedenis, waarmee 550 werknemers werden toegevoegd aan de Scandinavische operaties.

Visma in Nederland

Visma’s uitbreiding naar Nederland begon in 2006, toen het de markt betrad met de overname van AccountView. Na elf jaar lang een organisch groeipad te hebben gevolgd, werd de afgelopen anderhalf jaar ingrijpend van die aanpak afgeweken, met in totaal vijf overnames in deze periode. Vorig jaar zette het Noorse bedrijf zijn M&A golf in met de overname van Davilex, een softwarehuis uit Houten.

Dit jaar zorgde de overname van ProActive voor meer capaciteiten in software-oplossingen voor het managen en verbeteren van purchase-to-pay-processen. Met de acquisitie van PinkWeb voegde Visma capaciteiten in accountancyoplossingen toe aan het bedrijf, terwijl het met de overname van Raet zijn HR en payroll software portfolio versterkte. Laatstgenoemde deal omvatte de overstap van zo’n 1.000 professionals, waarmee het de grootste deal van het bedrijf ooit betrof.

“Met Raet aan boord, bedient Visma nu meer dan 10 miljoen eindgebruikers op het gebied van HR-oplossingen, daarmee zijn we een van Europa’s meest toonaangevende leveranciers”, aldus Øystein Moan, CEO van Visma, in een reactie.

De meest recente deal was de overname van Idella, die afgelopen week werd afgerond en die 110 werknemers toevoegde aan de Nederlandse voetafdruk van Visma. Idella helpt spelers in het financial services domein, waaronder banken (Van Lanschot), verzekeraars (Achmea), pensioenuitvoerders (PGGM, Pensioenfonds DSM) en vermogensbeheerders met het administreren en digitaliseren van bedrijfsprocessen. De gehele Idella groep is overgenomen, waaronder dochterondernemingen Cloudnexxt (leverancier van software-as-a-service (SaaS)-diensten) en It-solid (hosting and IT infrastructure services), gevestigd in Almere, Amsterdam en Zwolle.

Diverse overname-specialisten, waaronder consultants, advocaten en financiële adviseurs, hebben de uiteenlopende deals tussen Visma en de verkopende partijen begeleid. Capitalmind hielp de Noren met de overname van Davilex, terwijl Big Four kantoren EY en KPMG, geflankeerd door kleinere zakelijke dienstverleners JanssenBroekhuysen en TaxWise, hebben begeleid bij de overnames van PinkWeb en ProActive. Boer & Croon Corporate Finance, dat binnenkort zal worden geïntegreerd binnen Deloitte Corporate Finance, was betrokken bij de overname van Idella.

In Nederland realiseert Visma momenteel een omzet van meer dan 210 miljoen en daarnaast telt het bedrijf zo’n 1.600 werknemers. Tegelijkertijd zet Visma zijn internationale M&A-tocht door – alleen al in de afgelopen zes maanden kocht het Számlázz in Hongarije, Lessmore in Zweden, Merit Tarkvara in Estland, en Aditro Public, Agenteq Solutions en Weoptit, allemaal gevestigd in Finland.

In lijn met de verdere groei-ambities van Visma – de marktleider worden in Noord-Europa – zal een nieuwe deal naar alle waarschijnlijkheid niet lang op zich laten wachten. “We blijven zoeken naar mogelijkheden om de aanwezigheid en het productaanbod in de regio te vergroten”, aldus CEO Moan.