Varrlyn en Orange Peak werken samen voor datamanagement in financiële sector

20 november 2018 Consultancy.nl

Financiële sector-adviseur Varrlyn heeft de handen ineengeslagen met Orange Peak Company, een specialist in managementinformatiesystemen. Samen gaan de twee bedrijven spelers binnen de financiële sector innovatieve oplossingen bieden op het gebied van big data en financiële rapportage. Consultancy.nl sprak met Martin Defauwes van Varrlyn en Arjan Meester van Orange Peak Company over het partnership: “Veel grote banken, verzekeraars en pensioenuitvoerders gebruiken nog steeds Excel om grote hoeveelheden gegevens te verwerken”, aldus Defauwes.

De inzet van grootschalige data-analyse is de laatste jaren nauwelijks meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om de diverse gegevensstromen binnen organisaties te onderzoeken om zo waardevolle inzichten te verkrijgen. Binnen de financiële sector gaat deze ontwikkeling – met name sinds de bankencrisis – samen met een sterk toenemende vraag naar externe verslaglegging. “Er is een grotere nadruk komen te liggen op risicomanagement”, legt Varrlyn-medeoprichter Martin Defauwes uit. “Toezichthoudende instanties zoals DNB en de AFM stellen veel hogere eisen. Er moet veel meer worden gerapporteerd en allerlei mogelijke scenario’s moeten worden doorgerekend.” 

Ondanks dit grote belang van data-analyse en rapportage, zien Defauwes en Arjan Meester, medeoprichter van Orange Peak Company, dat veel bedrijven binnen de financiële sector nog flink achterlopen in hun gebruik van technologie om dergelijke uitdagingen aan te gaan. “Martin en ik kennen elkaar van onze tijd bij Accenture”, vertelt Meester. “Samen hebben we toen – meer dan tien jaar geleden – veel klussen gedaan binnen de financiële sector, onder andere bij ABN AMRO in Londen, waar we de basis hebben gelegd voor het werken met data. Als ik nu terugkijk, ging dat toen behoorlijk inefficiënt: het was veel handwerk en vaak ontbraken de juiste tools. Sinds die tijd is er veel veranderd, maar er valt ook nog veel te verbeteren.”

Varrlyn en Orange Peak Company 

Defauwes en Meester hebben nu hun krachten gebundeld om financiële dienstverleners hierbij te helpen. Na hun vertrek bij Accenture, richtten ze allebei een eigen bedrijf op. “Varrlyn bestaat inmiddels acht jaar”, aldus Defauwes. “Als consultancy specialiseren we ons in de financiële sector, waarbij we ons richten op treasury-systemen in dealing rooms. We helpen met het aanpassen of aan elkaar koppelen van bestaande IT-systemen of de implementatie van geheel nieuwe systemen omtrent diverse – vaak complexe – financiële producten, zoals opties, derivaten en aandelen. We werken hierbij voor grote opdrachtgevers met daarin de belangrijkste banken, brokers en vermogensbeheerders van Nederland, waaronder ING, ABN AMRO, APG, Van Lanschot, Amsterdam Trade Bank en Nuon.”

Varrlyn en Orange Peak werken samen voor datamanagement in financiële sectorOndertussen begon Meester samen met een partner Orange Peak Company: “We ontwerpen managementinformatiesoftware voor bedrijven uit diverse sectoren, waaronder de olie-industrie en uitzendbranche. Hiermee helpen we klanten om informatie te genereren vanuit allerlei systemen die al bij ze aanwezig zijn, zoals kassa’s, boekhoudpakketten, ERP, CRM en voorraadsystemen. We zoeken naar de data die waardevol is voor de klant, waarbij het bijna altijd nodig is om verschillende systemen aan elkaar te koppelen”, legt Meester uit. “Met name dat koppelen van data is onze core business. Het gaat hierbij vaak om big data – bijvoorbeeld in de oliewereld hebben we echt te maken met miljarden regels – en de processen daarvoor automatiseren we volledig.” 

Handmatige rapportage

Net als Varrlyn, zag ook Orange Peak Company de laatste jaren de vraag naar goede rapportage flink toenemen. Meester: “We richten ons bij Orange Peak Company niet meer alleen op het maken van informatie, maar ook op het distribueren ervan, binnen organisaties maar ook daarbuiten. Alle bedrijven hebben informatieverplichtingen naar klanten en leveranciers. Hier is een sterk groeiende markt voor.” Defauwes vult aan: “Terwijl deze verplichte rapportages met name in de financiële sector een steeds grotere rol spelen, wordt er op diverse afdelingen van banken nog gewoon met Excel gewerkt. Dit handwerk leidt tot veel fouten en weinig overzicht. Als iemand met vakantie is weet de rest niet hoe diegene de informatie in Excel heeft verwerkt.” 

“Daarnaast is de hoeveelheid data tegenwoordig simpelweg te groot voor Excel en handmatige verwerking”, stelt Meester. “Bovendien is Excel een spreadsheetprogramma bedoeld voor doorrekeningen. We zien om ons heen dat de grenzen van het programma steeds meer bereikt worden. Om dan de processen nog eens te verplaatsen naar een database-omgeving is heel erg lastig voor organisaties, vooral omdat veel van dit soort systeempjes lokaal op afdelingen zwerven en daar moet je vanaf.”

“Er is binnen organisaties behoefte aan goede oplossingen voor big data”, vervolgt Meester. “Ze hebben de ambitie om iets te doen met de bergen beschikbare gegevens. Niet alleen om er analytics op los te laten en zo trends te herkennen en processen efficiënter te maken, maar ook om de herkomst van gegevens inzichtelijk te maken voor gebruikers van die informatie. Vaak is het een blackbox en heeft iemand behoefte aan een gevoel van controle en inzicht. Dit is precies wat wij bieden. Automatisering biedt zowel nieuwe kansen als enorme tijdsbesparingen. Het is alleen lastig voor bedrijven om systemen aan elkaar te koppelen en de goede software hiervoor ontbreekt vaak.” 

“Er is binnen organisaties behoefte aan goede oplossingen voor big data. Ze hebben de ambitie om iets te doen met de bergen beschikbare gegevens.”
– Arjan Meester 

Inhoud en techniek

Met hun gecombineerde ervaring en expertise gaan Varrlyn en Orange Peak Company de financiële sector nu helpen data beter te benutten en de interne en externe distributie van informatie te optimaliseren en stroomlijnen. “We hebben samen veel toegevoegde waarde”, aldus Defauwes. “Met Varrlyns inhoudelijke kennis en Orange Peak Company’s ervaring met datamanagement kunnen we opdrachtgevers helpen met het uitvoeren van analyses en managementrapportages. Arjan en zijn collega’s houden zich bezig met een heel andere tak van sport dan wij. Bij Varrlyn kennen we de financiële spelers. We weten hoe hun systemen werken en welke data ze eruit willen halen. Orange Peak Company heeft de tools en kennis om dat vervolgens te doen.” 

“Dit soort werk komt intern vaak terecht bij IT-afdelingen, ook bij financials”, legt Meester uit. “Die beschikken echter niet over de juiste skills hiervoor. Je moet niet alleen kijken naar de technologische kant, maar juist vooral naar de business van de klant. Welke doelstellingen zijn er? Wat moet er worden gemeten om te bepalen of deze doelstellingen worden behaald? Waar zitten de risico’s en hoe groot zijn die?” Defauwes: “Daar komt Varrlyn om de hoek kijken. We begeleiden de klant naar het inzicht dat ze zouden willen hebben. Veel bedrijven weten dat niet precies. Een groot deel van de dienst bestaat uit het vormgeven van de informatiesystemen die ze nodig hebben.” 

“En als die schets staat gaan wij de techniek in”, vervolgt Meester: “We nemen de uitvoering over, gaan op zoek naar de data en leggen de benodigde koppelingen. We beginnen daarbij met kleine opleveringen. Zodra de eerste systemen draaien, vinden de eerste data-ontwikkelingen al plaats. Deze zijn van tevoren niet te voorzien. De rijke informatie die in Excel nooit zichtbaar zou worden, toont zich nu al binnen zes weken, zodat we daar direct op kunnen bijsturen. Dit kun je niet doen bij IT-afdelingen: die denken vanuit de techniek. Wij redeneren juist vanuit de business en de groei van klanten.”

Grote kansen

Defauwes en Meester zijn momenteel aan het kijken bij welke opdrachtgever ze als eerste aan de slag gaan. “We zijn met meerdere partijen in gesprek en het is onze ambitie om in de komende maanden samen een project te starten”, vertelt Defauwes. “Zo zijn we langs geweest bij een broker die werkt met verschillende desks en daarvoor diverse managementrapportages moet genereren, zowel intern als aan aandeelhouders en toezichthouders. Momenteel moeten ze de rapporten handmatig ‘aan elkaar knopen’.” “Wij kunnen dat veel beter”, stelt Meester. “We nemen de data over en verzorgen de rapportages. Dan kan de broker eenvoudig en precies bepalen wie wat ontvangt en wat daarin zit, ze hoeven zich dan geen zorgen meer te maken over de ICT-setup en kwaliteit van hun managementrapportages en kunnen zich dan nog beter focussen op hun core business. ” Defauwes besluit: “Ons partnership biedt grote kansen voor de financiële sector.”


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup