Toekomstverkenner tool van PFZW wint de Pensioenwegwijzer 2018

13 november 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Toekomstverkenner heeft de 2018-editie van de Pensioenwegwijzer gewonnen, een prijs voor organisaties die mensen helpen keuzes te maken rond hun pensioen. De winnende tool – door Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) ontwikkeld in samenwerking met Yellowtail, Ockto en Ortec Finance – werd eerder dit jaar gelanceerd om zorgprofessionals meer inzicht te geven in hun mogelijkheid eerder met pensioen te gaan. 

De prijs werd uitgereikt tijdens de Pensioen3Daagse, dat op initiatief van het ministerie van Financiën wordt georganiseerd door Wijzer in geldzaken, een platform ter bevordering van financieel verantwoord gedrag. De Pensioen3Daagse is bedoeld om Nederlanders even te laten stilstaan bij hun pensioen. Tijdens de finale van de Pensioenwegwijzer-prijs – die dit jaar voor de vierde keer werd uitgereikt – streden vijf organisaties om de winst. Nadat de kanshebbers – a.s.r., Lifesight, PensioenBij, Prikkl en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) – hun inzending hadden gepresenteerd, maakte de jury bekend dat de Toekomstverkenner van PFZW er vandoor ging met de hoogste eer.

Toekomstverkenner tool van PFZW wint de Pensioenwegwijzer 2018

De online rekentool is bedoeld voor zorgpersoneel dat graag eerder (deels) wil stoppen met werken, maar niet zeker weet in hoeverre dit financieel gezien haalbaar is: “Veel van onze deelnemers doen zwaar werk en geven aan dat het – mede door de stijgende AOW-leeftijd – niet zal lukken om tot de pensioendatum te blijven werken”, aldus PFZW. “Als pensioenfonds maken we ons daar ook zorgen over en zoeken we naar oplossingen om onze deelnemers vitaal met pensioen te laten gaan.” Met de Toekomstverkenner kunnen deelnemers aan het pensioenfonds binnen een kwartier hun persoonlijke gegevens verzamelen, die ze zelf kunnen selecteren uit bestanden van de Belastingdienst, mijnpensioenoverzicht.nl en UWV. 

De tool – die werd ontwikkeld met Yellowtail, diens dochterbedrijf Ockto en financiële dienstverlener Ortec Finance – wordt door de jury onder meer geprezen vanwege het totaalinzicht dat de deelnemer krijgt, door samen te werken met de Belastingdienst, UWV en Mijnpensioenoverzicht.nl. Zo krijgen de deelnemers volgens de juryleden goed inzicht in hun financiële toekomst en wordt het makkelijker om een beslissing over het pensioen te nemen. De jury beaamt dat steeds meer zorgverleners eerder willen of zelfs moeten stoppen met werken vanwege hun gezondheid, waarmee de urgentie van de tool wordt onderstreept. Verder roemen de juryleden het gebruik van de hightech-technologie van de Ockto-app, waardoor alle gegevens veilig worden verstuurd en meteen na gebruik worden verwijderd. Tot slot prijzen ze ook het beschikbaar stellen van de Toekomstverkenner aan de pensioensector.

Robin Bouman, Partner bij Yellowtail, reageert verheugd op de toekenning van de prijs aan de Toekomstverkenner: “Namens heel Yellowtail feliciteren wij Pensioenfonds Zorg & Welzijn met het winnen van ‘De Pensioenwegwijzer 2018’. Wij zijn ontzettend trots dat Yellowtail hier een rol in speelt. Maar bovenal hopen wij natuurlijk zoveel mogelijk Nederlanders te helpen met inzicht in de toekomst!”