Deloitte en PwC begeleiden overname van Inovita door Keylane

22 oktober 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Keylane, een leverancier van oplossingen voor de verzekerings- en pensioensector, heeft Inovita, de aanbieder van pensioenadministratiesysteem Lifetime, overgenomen van pensioenuitvoerder APG. Onder meer Deloitte en PwC waren als M&A-adviseurs betrokken bij de totstandkoming van de deal.

Reden voor het afstoten van Inovatie liggen voor APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland, in het gegeven dat APG zich meer wil richten op zijn primaire diensten als pensioenuitvoering en vermogensbeheer. “De activiteiten van softwareleverancier Inovita passen niet langer bij de strategie van APG”, valt te lezen in een persverklaring.

Inovita is de ontwikkelaar van het zogeheten Lifetime-platform, een platform dat aftrek vindt binnen de pensioen- en verzekeringsmarkt, waar het door pensioenuitvoerders en verzekeraars wordt ingezet voor de integrale administratie en (online) bediening van klanten. Het bedrijf, dat ongeveer tachtig professionals telt, is nu in handen gekomen van Keylane, met meer dan 750 professionals een Europese aanbieder van softwareoplossingen voor de verzekerings- en pensioenmarkt. Keylane levert diensten aan meer dan honderd verzekeringsmaatschappijen en pensioeninstellingen en opereert in ons land vanuit kantoren in Utrecht (hoofdkantoor), Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Ook internationaal is Keylane actief, met operaties in onder meer Duitsland, Zweden, Noorwegen en Denemarken.
Deloitte en PwC begeleiden overname van Inovita door Keylane

Schaalvoordelen 

Keylane is verheugd over de toevoeging van Inovita, waardoor de SaaS-softwarespecialist schaalvoordelen zal kunnen behalen in het pensioendomein, en daarmee de kosten per polis binnen de pensioenadministratie kan minimaliseren. “Door de krachten te bundelen met Inovita kunnen we onze internationale aanwezigheid verder uitbouwen in een consoliderende Europese verzekerings- en pensioenmarkt”, aldus Ralf Timmer, CEO van Keylane in een reactie op de deal. 

Inovita zal op zijn beurt door de overname zijn productaanbod en innovatiekracht vergroten. Richard Schouten en Jan Nikkels, directieleden van Inovita, geven aan: “Binnen Keylane blijven we onze klanten de continuïteit van onze producten en dienstverlening waarborgen. Tegelijkertijd kunnen we ons nog slagvaardiger blijven ontwikkelen en zowel nationaal als internationaal groeien.”

De overname door Keylane ligt in lijn met zijn bredere uitbreidingsstrategie. Zo nam Keylane eind 2017 Bridgevest over, een specialist in digitale klantbediening binnen de pensioensector. Met die overname wilde Keylane inspelen op de trend richting alsmaar individuelere en meer klantgerichte dienstverlening. Daarnaast nam het bedrijf in 2016 softwareaanbieder Benefits-Plaza uit Rotterdam over. Die overname stelde Keylane in staat om verzekeraars een compleet (werknemers)platform te bieden voor de administratie en communicatie rondom alle verzekerbare arbeidsvoorwaarden. Bridgevest en Benefits-Plaza opereren sinds hun respectievelijke overnames beide vanuit de twee Keylane-kantoren in Rotterdam.

Dealmakers overname Inovita door Keylane

Wim Henk Steenpoorte, lid van de Raad van Bestuur van APG, is tevreden met het nieuwe moederbedrijf van Inovita: “Wij vertrouwen erop dat de belangen van zowel Inovita als APG goed behartigd worden bij Keylane, een partij met een duidelijke visie en groeistrategie voor Inovita. APG blijft gewoon tevreden klant van Inovita.”

Dealmakers

De deal tussen Keylane en Inovita werd begeleid door verschillende M&A-specialisten en advocatenkantoren. Zo werden transaction services verzorgd door een team van PwC (Wilbert van den Heuvel, Bas Brouwer) en Deloitte (Maurice Dercks, Onno Meijering en Carlijn Zijleman), en gaven vertegenwoordigers van Stibbe (Björn van der Klip, Jeroen Smits, Marc Habermehl, Tess Hendriks, Maxim Terweij, Julie-Anne Siegers, Charlotte van Weert en Lotte Boon) en De Brauw Blackstone Westbroek juridisch advies. Belastingadvies kwam van Michiel van de Velde en Joyce Koch van Deloitte, terwijl M&A Advisory werd verleend door PwC, in de persoon van Gerwin Bouma, Gabor Ruigrok, Nick de Leeuw en Caroline Prince.