Psychologie en business: een goede basis voor management consultancy

11 oktober 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Sari Butink is sinds april dit jaar in dienst bij ITDS. “Ik vind het gaaf om uit te zoeken hoe een team het meest efficiënt kan functioneren. Daarom heb ik na mijn bachelor Psychologie besloten een master Bedrijfskunde te volgen. Dat is voor mij een gouden combinatie: mijn achtergrond in de psychologie combineren met de businesskant”, vertelt de Senior Business Consultant. Zij vertelt over haar achtergrond en haar ervaringen bij ITDS.

“Ik houd van een uitdaging, daarom vind ik een omgeving waarin ik kan doorgroeien en mijn ambitie kwijt kan erg belangrijk. Bij ITDS is gelukkig veel ruimte voor eigen initiatieven. Zo heb ik een teambuilding-activiteit georganiseerd, omdat ik het vanuit mijn achtergrond in de psychologie bijvoorbeeld ontzettend leuk vind om te bekijken hoe teams zo goed mogelijk kunnen functioneren.”

“Het maakt mij niet uit of dit om inhoudelijke processen gaat of om het functioneren van mensen binnen een team. Daarvoor hadden we een test opgezet. Als uit zo’n test blijkt dat het team bijvoorbeeld minder goed scoort op vertrouwen, kun je aan de hand hiervan verschillende opdrachten uitvoeren om het vertrouwen binnen het team te versterken. Het doel hiervan is meer plezier in het werk te hebben en daardoor ook betere resultaten met elkaar te behalen.”

Psychologie en business: een goede basis voor management consultancy

“Na mijn masterstage Bedrijfskunde ben ik de consultancy ingerold. Omdat ik van nature heel resultaatgericht ben, vind ik het leuk om als consultant verschillende opdrachten te doen. Iedere opdracht is daarbij een nieuwe uitdaging. Op mijn huidige opdracht werk ik aan een project waarin we bepaalde processen zo willen inrichten, dat er uiteindelijk zo min mogelijk mensen tijd aan hoeven te besteden. Als dat lukt, hebben we samen iets moois neergezet. Dat geeft mij de meeste voldoening!” 

Een goede consultant

“Als ik een goede consultant moet beschrijven, is dit iemand die inhoudelijk de juiste oplossingen kan vinden voor een bedrijf en doorvraagt tot hij of zij precies weet hoe het zit. Daarnaast moet je ook zorgen dat je de oplossingen op de juiste manier implementeert en mensen meeneemt in je aanpak en oplossingen. Daarom denk ik dat één van de belangrijkste eigenschappen van een consultant is dat je sociaal bent. Als je bij een bedrijf binnenkomt wil je mensen op een leuke manier meenemen in jouw aanpak. Doordat je met veel verschillende mensen werkt, kan dit soms best een kunst zijn. Want hoe sterk je inhoudelijk of analytisch ook bent, als je mensen niet mee kunt krijgen gebeurt er uiteindelijk niks bij de opdrachtgever.” 

De toekomst

“In de toekomst zou ik het leuk vinden om zelf een team te gaan aansturen. Ik vind het mooi om te zien hoe mijn manager met het team bezig is en de mensen echt een stap vooruit helpt. Verder vind ik het ook heel leuk om te kijken naar nieuwe technologieën en hun impact op bedrijven. Bijvoorbeeld big data en artificial intelligence: wat kan je daar allemaal mee en hoe kun je dit inzetten binnen een bedrijf? Tot slot lijkt mij het heel gaaf om een opdracht in het buitenland te doen. Het mooie aan ITDS is, als je iets graag wilt en er hard voor werkt is hier ook ruimte voor.”

Meer weten over werken bij ITDS Business Consultants? Bekijk alle interviews met ITDS-adviseurs in het bedrijfsprofiel.