Steeds minder starters begeven zich op Nederlandse woningmarkt

05 september 2018 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Er begeven zich steeds minder starters op de woningmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar zag het aantal verkochte hypotheken voor starters opnieuw een daling van 11% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, naar ruim 22.500. Dat blijkt onder meer uit de vierjaarlijkse hypotheekupdate van consultancybureau IG&H Consulting & Interim.

De algehele hypotheekmarkt is anno 2018 nog altijd aan het groeien. Afgelopen kwartaal werden er in ons land ongeveer 87.000 hypotheken afgesloten, een groei van 8,4% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, zo blijkt uit de cijfers van IG&H. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017 is de groei beperkt – met een groei van 2,5% op jaarbasis is het de laagste groei sinds 2013, schrijven de onderzoekers.

De stijging van het aantal hypotheken het afgelopen kwartaal kwam vooral voort uit de flinke stijging van het aantal oversluiters. Deze groep zag het afgelopen kwartaal een stijging van bijna 36% naar een recordhoogte van 24.000 afgesloten hypotheken. “Hiermee is het aantal oversluiters voor het eerst groter dan het aantal starters”, zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H.

Aantal verkochte hypotheken

Minder starters op de woningmarkt

Tegelijkertijd zag het er voor starters en doorstromers minder gunstig uit. De beperkte groei van het aantal verkochte hypotheken is vooral het resultaat van een terugloop in het aantal verstrekte hypotheken voor de aankoop van een nieuwe woning, oftewel hypotheken verstrekt aan starters en doorstromers.

Net als in het zelfde kwartaal een jaar terug is het aantal hypotheken onder starters teruggelopen met 11%, naar 22.500 verkochte hypotheken in Q2. Het aantal doorstromers is met 4% zelfs een stuk harder gedaald dan in het eerste kwartaal van 2018.

Ontwikkeling gemiddelde hypotheeksom

Gemiddelde hypotheeksom toegenomen

De gemiddelde hypotheeksom steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 1,8% naar €306.000. Voor doorstromers steeg deze met 2,6% naar €354.000 en voor starters steeg de gemiddelde hypotheeksom zelfs met 3,4% naar €249.000. De gemiddelde hypotheeksom voor oversluiters is vrijwel gelijk gebleven (€279.000). Smit: “Door de krappe woningmarkt is de gemiddelde hypotheeksom sterk toegenomen. Vooral voor starters is het daarom nog steeds lastig een (koop)huis te vinden en deze gefinancierd te krijgen.”

Met deze en andere ontwikkelingen in de markt wordt het voor starters steeds moeilijker om een huis te kopen. Zo is onder meer het aanbod van woningen voor starters veel kleiner dan de vraag. Eveneens is nieuwbouw voor veel starters veelal geen optie, gezien de hoge huizenprijzen. En daarbij komt het huidige financieringsplafond van maximaal 100% van de woningwaarde vooral bij starters harder aan.

Gerelateerd: Gemiddelde hypotheeksom bereikt €258.000, hoogste peil sinds 2008.