Managing Director Jeroen Bolsius verlaat Alpha FMC Nederland

20 augustus 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Jeroen Bolsius, oprichter en Managing Director van Alpha FMC Nederland, heeft zijn functie neergelegd. Bolsius laat weten dat zijn veranderende takenpakket en zijn wens om zich te kunnen focussen op het brengen van verandering gelden als belangrijkste motieven om het consultancybedrijf na circa vier jaar dienst te verlaten.

In 2003 werd Alpha Financial Markets Consulting (FMC) opgericht in de UK. Het bedrijf levert onafhankelijk advies aan vermogensbeheerders. Daartoe maakt het adviesbureau onder meer gebruik van een eigen database met benchmarkinggegevens en andere technologische oplossingen om tegemoet te komen aan de snel veranderende behoeftes van klanten. Eind 2014 kondigde het internationale kantoor aan ook in Nederland een vestiging te openen. De opening van het nieuw kantoor in Den Haag vormde een belangrijke stap in Alpha’s geografische expansiestrategie binnen Europa. De leiding van de nieuwe vestiging werd destijds toevertrouwd aan Jeroen Bolsius.

Bolsius maakte in 2014 de overstap naar Alpha FMC vanuit ING Investment Management, waar hij actief was als Head of Engine Business Management; een functie die hij tijdens de laatste vijf van zijn in totaal acht jaar bij dit bedrijf vervulde. Daarvoor werkte hij ruim zes jaar als Management Consultant bij Accenture. Bolsius begon zijn professionele carrière als Trainee bij Aon, waar hij twee jaar werkzaam was, nadat hij in 1998 zijn doctorandustitel in de Bedrijfseconomie behaalde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bolsius werd aangesteld door Alpha FMC om de activiteiten van het adviesbureau in ons land op te zetten. Bij zijn aanstelling werd hij benoemd tot Managing Director. Daarmee kreeg Bolsius eindverantwoordelijkheid over de Nederlandse praktijk van Alpha FMC, die zich richt op gebieden als Asset & Wealth Management, Applications, Operating Models en Regulatory Change.

Jeroen Bolsius

In de daaropvolgende vier jaar lijkt de relatie tussen Bolsius en zijn werkgever echter te zijn veranderd. Er vond een verschuiving plaats ten aanzien van zijn taken en verantwoordelijkheden. Tel daarbij op de zogeheten ‘four year itch’ – die er regelmatig voor zorgt dat professionals in de adviesbranche na het verlopen van die periode op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen – en al met al zag Bolsius genoeg aanleiding om zijn rol als Managing Consultant bij Alpha FMC achter zich te laten. 

In toelichting op zijn vertrek laat Bolsius weten op zoek te gaan naar een functie waarbinnen hij zijn competenties optimaal kan benutten: “Als CEO van Alpha FMC Nederland voelde ik dat mijn taken te veel verschoven naar bedrijfsontwikkeling en weg van het daadwerkelijk brengen van verandering. Omdat mijn belangrijkste expertises met name daarbinnen tot uiting komen, zal ik op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden die vragen om een minder compromisvolle werkbalans.” Over zijn tijd bij Alpha FMC en de toekomst van het kantoor zegt hij: “Ik ben erg dankbaar dat ik een nieuw kantoor voor Alpha heb mogen opzetten en ik ben ervan overtuigd dat het Nederlandse team in de toekomst verder zal bouwen aan het reeds gelegde fundament.” 

Alpha FMC maakt momenteel een periode van grote economische expansie door. In lijn met de groeiambities van het bedrijf, gaf Alpha eind 2017 aandelen uit met een waarde van circa £163 miljoen. Gekeken naar de eerste resultaten sinds het bedrijf genoteerd staat aan de London Stock Exchange, lijkt deze stap goed te hebben uitgepakt. Zo is de omzet van het bedrijf met maar liefst 51,5% gegroeid naar £66 miljoen. Inclusief de kosten van de recente beursgang, blijkt de gecorrigeerde contante winst met meer dan twee derde te zijn gestegen naar een slordige £14 miljoen. Daarbovenop is Alpha FMC momenteel de mogelijkheden aan het onderzoeken om ook vestigingen te openen in Zürich, Frankfurt en Hong Kong.