Robbin Haaijer treedt af als directeur van onderwijsadviseur B&T

23 juli 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Robbin Haaijer heeft zijn functie als directeur van onderwijsadviseur B&T neergelegd. De leiding van B&T valt (tijdelijk) onder de verantwoordelijkheid van Tijmen Bolk en Hans van Willegen.

“Ik stop als directeur bestuurder van B&T. Een moeilijke keuze, want ik heb de afgelopen zes jaar met veel plezier leidinggegeven aan B&T. Of eigenlijk aan fantastische mensen. Een heel diverse groep, qua kennis, kunde, karakter en achtergrond. Ik heb daar veel van mogen leren, mogen falen en successen mogen vieren. Samen met hen heb ik B&T verder vormgegeven en ontwikkeld. Een B&T dat dientengevolge op bijna alle terreinen is gegroeid”, aldus Robbin Haaijer over zijn keuze.

De voormalig directeur legt uit dat hij zich meer wil gaan focussen in zijn leven en licht deze afweging toe: “Ik wil minder dingen, beter doen. Dat vraagt om keuzes. Keuzes als vader, echtgenoot en professional. Ik wil vaker en met meer aandacht thuis kunnen zijn. Ik wil graag een nog wat betere adviseur worden. En ik wil de ruimte hebben om nieuwe dromen te ontdekken en onderzoeken. Ik heb ondervonden dat die ambities niet te combineren zijn met het directeurschap van B&T. Daarom heb ik deze keuze gemaakt. En hoe moeilijk die ook was, ik kijk met veel vertrouwen en verlangen naar de toekomst uit.”

Voorgeschiedenis

Na het behalen van zijn doctorandustitel in Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1998, was Haaijer één jaar actief als Kwaliteitsmanager bij Friesland Coberco Dairy Foods, een zuivelcoöperatie die in 2008 fuseerde tot FrieslandCampina. Rond de millenniumwisseling – circa achttien jaar geleden – trad hij dienst bij B&T (het voormalige Van Beekveld & Terpstra), een onderwijsadviesbureau dat advies en ondersteuning biedt op het gebied van beleid, executie, persoonlijke ontwikkeling, interim-management en werving & selectie. In de daaropvolgende jaren groeide Haaijer uit van Junior Consultant tot Partner.

Robbin Haaijer treedt af als directeur van onderwijsadviseur B&T

In 2008 stapte Chris van Beekveld – een van de oprichters van B&T – op als directeur, waarna Haaijer zijn functie overnam: “Na het vertrek van Van Beekveld, was het best uitdagend om B&T goed voort te zetten”, geeft Haaijer te kennen. “Henk Hendriks heeft daar een belangrijke rol in gespeeld, onder andere door B&T meer kleur te geven. Tegelijk vlakte in die jaren de groei van het bedrijf af en werd het in bedrijfseconomisch opzicht spannend.” Daarom besloot Haaijer om zich in 2012 volledig te storten op de interne portefeuilles, zoals personeel en financiën, waarmee het onderwijsadviesbureau een tweekoppige directie kreeg.

Een jaar later besloot Hendriks echter zijn directiefunctie neer te leggen, waardoor Haaijer alleen aan het roer kwam te staan. Hij beschrijft die tijd – circa vijf jaar – als uitdagend: “De interne bedrijfsvoering vroeg in die eerste periode veel van mijn aandacht. Ik wilde ervoor zorgen dat ons bureau in bedrijfseconomische zin beter zijn potentieel ging benutten. Daarbij paste ook dat we stevig aan ons profiel gingen werken. Dat gaat uiteindelijk over kwaliteit. Werken aan ons profiel ging heel erg over de vraag: wanneer ben je nou een goede adviseur? Wat is onze professionaliteit? Oftewel: welke kwaliteit willen wij leveren?” 

Blik op de toekomst

Alhoewel Haaijer is afgetreden, blijft hij wel werkzaam voor het adviesbureau in de rol van Senior Consultant. Claudia Smit – communicatieadviseur bij B&T – laat weten dat Haaijer voor klanten nog altijd te bereiken is: “Neem met uw vragen gerust contact met hem op.” Ze voegt daaraan toe: “Heeft u vragen voor de algemene directie, dan kunt u zich de komende tijd wenden tot Tijmen Bolk en Hans van Willegen, die samen de algemene directie ad interim vormen.”

Ad interim directeur Bolk heeft alle vertrouwen in de toekomst van de organisatie: “B&T is gebouwd op een stevig fundament. Onze kracht ligt in de mensen die wij zijn en de passie die wij delen. Daaraan verandert niets.” Van Willegen vult zijn compagnon aan: “We gunnen onszelf de tijd om ons op de toekomst te oriënteren. Leiderschap heeft niet zozeer te maken met formele functietitels, maar is een persoonlijke kwaliteit. Een kwaliteit waarover alle B&T’ers wel beschikken. De komende periode onderzoeken we samen zorgvuldig hoe we die kwaliteit optimaal tot haar recht kunnen laten komen.” Voormalig directeur Haaijer onderschrijft die conclusie: “Het is niet zo gek dat er rondom een leiderschapswisseling wat onzekerheid ontstaat. Dat was ook zo toen Van Beekveld in 2008 vertrok.”