Dragathon wint de Learning & Development-innovation award van KPMG
Een Nederlands team heeft de internationale Learning and Development (L&D) Innovation contest van KPMG gewonnen. Het prijswinnende idee helpt nieuwe werknemers om de gevreesde en bekende burn-out in de adviesbranche te voorkomen. Het concept is erop gericht nieuwe teamleden bij te brengen hoe zij omgaan met de work-life beslissingen van collega’s en hun leidinggevenden. Het Nederlandse team wist met zijn concept concurrerende teams uit Luxemburg, de UK en Zuid-Afrika achter zich te laten.
Om innovatie binnen de gelederen te stimuleren, organiseert Big Four accounting- en advieskantoor KPMG verschillende interne competities gericht op het ontwikkelen van prototypen, nieuwe diensten en innovaties die de bedrijfsvoering kunnen verbeteren. Een van die competities is de L&D Innovation Awards, waar erkenning wordt gegeven aan uitmuntende Learning & Development-initiatieven.
Voor een bedrijf als KPMG, met wereldwijd meer dan 150 kantoren, een personeelsbestand van 197.000 medewerkers en meer dan 40.000 nieuwe collega's per jaar, is Learning & Development een belangrijke pijler. “De vaardigheden, kennis en capaciteiten van onze mensen staan centraal in ons succes. Daarom zijn we volledig toegewijd aan het ontwikkelen van een continue leercultuur, waarbij elke ervaring bijdraagt aan het zelfvertrouwen van professionals en aan hun loopbaancapaciteiten”, aldus KPMG. De editie van de KPMG L&D Innovation Awards voor de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) ontving dit jaar inzendingen uit elf landen. De winst ging naar de Nederlanders, die in de laatste ronde teams uit het nabije Luxemburg, de UK en Zuid-Afrika overtroffen. De inzendingen werden beoordeeld door een panel van bedrijfsexperts. De uiteindelijke winnaar werd gekozen na een stemming door leiders van de KPMG International L&D Community.
KPMG L&D Innovation award
Dragathon, het concept dat er met de hoofdprijs vandoor ging, werd ontwikkeld door jonge adviseurs van de Nederlandse tak van KPMG, waar ongeveer 2.800 professionals werkzaam zijn. Dragathon is een versnelde leeroplossing die een groep nieuwe medewerkers bij elkaar brengt om in teams te concurreren om een zakelijke uitdaging op te lossen. Ze werken samen om een oplossing te ontwikkelen die ze 24 uur later presenteren aan een panel van experts. Dragathon – dat zijn naam dankt aan de combinatie van ‘Hackathon’ en ‘Dragon’s Den’ – werd door de jury beloond voor zijn aanpak, die creativiteit stimuleert en samenwerken bevordert. Daarnaast versnelt het concept de onboarding van nieuwe collega’s. In een reactie op de winnende inzending verklaarde de jury: “Dragathon is een uitstekende demonstratie van innovatie op het gebied van L&D.”
Een van de onderwerpen waarop Dragathon uitblinkt, is de balans tussen werk en privéleven. Veel adviesbureaus werken aan het verminderen van stress op het werk door een gezonder evenwicht tussen werk en privéleven te bevorderen. Niet voor niets tonen meerdere benchmarks aan dat de werkdruk hoog is in de accountancy- en adviesbranche. Vooral jonge professionals voelen zich veelal onder druk gezet om lange dagen te maken en burn-outpercentages zijn daardoor veel hoger dan in veel andere industrieën.
Echt gedrag
Samen met het team van RMMBR, dat clearing solutions ontwikkelt, heeft Mind Work Productions het concept bedacht. Jan van Aalderen van het creatieve bureau Mind Work Productions, die het team van KPMG Nederland ondersteunde tijdens de wedstrijd, legt uit: “Ons concept is intensief voor nieuwe KPMG-medewerkers. We vragen ze deel te nemen aan een sessie die 24 uur duurt. Zonder pauzes! Tijdens deze sessie leren ze wat het betekent om hard te werken en, nog belangrijker: wanneer is de werkdruk meer dan genoeg en is het raadzaam is om een limiet voor jezelf in te stellen?” Hij voegt toe: “Je kunt je voorstellen dat naarmate de dag vordert, meer en meer ‘gemaakte’ lagen van werkethiek verdwijnen en ‘echt gedrag’ naar boven komt. Dat is het ideale moment waarop jonge, getalenteerde professionals het beste kunnen worden geconfronteerd met hun keuzes en gedrag. De intensieve 24-uurs sessie zorgt ervoor dat de boodschap blijft hangen.”
Om het ‘echte gedrag’ bij nieuwe deelnemers op te wekken, kent de sessie geen regels en richtlijnen. Ook geven de organisatoren niet aan wanneer deelnemers moeten rusten. “Het is echt aan de jonge professionals om hun eigen eisen kenbaar te maken en aan te kondigen wanneer ze rust nodig hebben”, aldus Aalderen: “In elke sessie zien we dat een aantal deelnemers hun limiet niet aangeeft en de hele nacht heeft doorgewerkt. Achteraf beseffen ze hoe ongezond die houding is. Juist door grenzen aan te geven, word je veerkrachtig en blijf je gezond. Dat is echt belangrijk.”
Sinds de toekenning van de award aan KPMG Nederland hebben andere organisaties interesse getoond in het concept. Een woordvoerder van het Nederlandse team laat Consultancy.nl weten veel vertrouwen te hebben in Dragathon: “Een geweldige werkplek begint met buitengewone mensen en deze prijs erkent de stappen die KPMG neemt om het talent van trainees te ontwikkelen. Het is geweldig om te zien dat ons team voor deze inspanning wordt beloond door internationale collega's.”
Dit jaar verwacht KPMG wereldwijd meer dan 35.000 nieuwe afgestudeerden en andere beginnende professionals aan te nemen. Initiatieven zoals Dragathon kunnen bijdragen aan niet alleen de individuele gezondheid, maar ook de gezondheid van KPMG's algehele personeelsbestand. Bovendien is met de toenemende concurrentiestrijd om toptalent het behouden van werknemers een steeds grotere uitdaging. Met Dragathon kunnen medewerkers worden afgeschermd van een mogelijke burn-out, met als gevolg dat ze gelukkiger en productiever zijn en minder snel geneigd zijn om te vertrekken.