Young Professionals van Improven over hun opdracht in de bankensector

22 mei 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Drie jonge adviseurs zijn onlangs bij Improven gestart in het Young Improven-programma, een trainingstraject dat vak- en vaardigheidstrainingen, cursussen en het werken in projecten combineert. Inmiddels hebben Lisa Verkaik, Iben Damen en Hester Firet hun eerste klus bij de Volksbank achter de rug. Zij delen hun ervaringen met Consultancy.nl.

Met ruim honderd projecten en circa tachtig professionals in dienst ondersteunt het in Utrecht gevestigde Improven organisaties bij vraagstukken op het snijvlak van finance, IT en risk. Begin 2018 heeft Improven een programma in het leven geroepen om jonge, talentvolle teamleden op te leiden. Het programma – dat luistert naar de naam Young Improven – duurt twee jaar en leert trainees “de kneepjes van het vak van consultant eigen te maken”. Daartoe worden deelnemers op zowel vakinhoudelijke als op persoonlijk gebied begeleid door ervaren consultants van het adviesbureau.

“Speerpunten zijn ons Mastering Performance Framework, de Improven Pragmatisch Projectmanagement-methodiek, onze kernwaarden, aanpak op sales én de ontwikkelcyclus”, aldus Guido Anninga – Director bij Improven – en Masha Hennequin – Sales & Marketing Director bij Improven.

Lisa Verkaik, Hester Firet en Iben Damen

In het kader van het trainingsprogramma gaan trainees zogezegd ook het veld in. Zo mochten Lisa Verkaik, Iben Damen en Hester Firet, sinds begin 2018 deelnemend aan Young Improven, aan de slag bij de Volksbank. Als vierde bank van Nederland richt de Volksbank zich puur op de nationale markt met de bankmerken ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Het hoofdkantoor van de Volksbank is te vinden in Utrecht, waar onder meer de centrale backoffice en de IT- en staforganisatie van de financiële instelling zijn gevestigd. Die afdelingen hebben als doel om de bank efficiënter en effectiever te laten werken.

De drie jonge adviseurs hebben de afgelopen maanden een bijdrage geleverd aan de Regulatory Reporting-afdeling van de bank. Regulatory Reporting is onderdeel van het Finance Team van de bank en is verantwoordelijk voor de verplichte rapportages en data-aanlevering richting de prudentiële toezichthouders DNB en ECB.

In het verleden hebben Improven en de Volksbank al met elkaar samengewerkt gedurende een IFRS 9-project*. Die samenwerking beviel de Volksbank goed: “Het viel ons op dat Improven erg snel schakelde en in het voorstel daadwerkelijk antwoord gaf op de vraag. Zonder poespas. Verhelderend en fris.” Daarom zag de bank het Young Improven-programma wel zitten als invulling van tijdelijke ondersteuning binnen een afdeling: “De kracht van Young Improven werd overtuigend weergegeven met een scherpe, reële prijsstelling.”

Op de werkvloer

De afgelopen maanden hebben de drie Young Improvers waardevolle ervaring opgedaan binnen de bank, waar ze in teams werkten voor de FINREP- (financial reporting), COREP- (common reporting) en Liquidity-rapportages voor de toezichthouder. Daarbinnen draaiden ze mee met de maandelijkse rapportageronde en waren ze betrokken bij het verbeteren van interne processen. “Om goede rapportages op te stellen is de kwaliteit van de data van groot belang. Deze data is verspreid en heeft specifieke kenmerken. De uitdaging is het tijdig ontvangen, het juist interpreteren en het volledig rapporteren van alle data”, aldus Improven.

De Young Improven consultants zijn flexibel en ambitieus

De Volksbank laat weten erg tevreden te zijn over de afgelopen maanden: “Omdat de Volksbank met een transitie bezig is, worden de Young Improvers direct in het diepe gegooid. Zij werken samen met mensen die al lange tijd diep in de operatie zitten. Het is leuk maar soms taai en de druk is aardig hoog. Daar moet je mee om kunnen gaan. De Young Improven consultants zijn flexibel en ambitieus, ze doen meer dan wat er van hen gevraagd wordt. Ook zijn ze oprecht verbaasd, ze stellen vragen en zijn onbevangen. Dit creëert een andere en luchtige sfeer. Daarnaast zijn ze in staat om ad hoc en projectmatig te werken.” 

Verkaik maakt deel uit van het COREP-team en geeft te kennen dat ze veel uitdagingen tegenkomt, zoals nieuwe datastromen en de ingang van IFRS9: “Ik houd me in eerste instantie bezig met data-analyse, risicoanalyses en de aanlevering van COREP aan DNB maar kijk met een schuin oog gelijk naar mogelijkheden voor procesoptimalisatie.” 

Damen heeft bijgedragen aan het team dat verantwoordelijk is voor de FINREP- en SE- (sociaal economische) rapportages. Aan de hand van die rapporten stelt de Economische en Monetaire Unie haar beleid vast. Zo wordt in de FINREP de balans en de winst- en verliesrekening van de Volksbank gerapporteerd. 

Firet is actief bij Liquidity. Dat team laat de toezichthouders weten in welke mate de Volksbank aan haar lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. Firet legt uit: “Het is onze missie al deze data samen te brengen en te vertalen naar nuttige en bruikbare rapportages. Daarnaast beschrijf ik de werkprocessen kort en krachtig en help ik Excel-bestanden door middel van controles te optimaliseren. De Volksbank is voor mij een prachtige en leerzame omgeving.”

* Per 1 januari 2018 heeft IFRS 9 het eerdere IAS 39 vervangen als nieuwe boekhoudkundige standaard voor jaarverslagen van bedrijven met betrekking tot financiële instrumenten.