KPMG voegt Mark Zuidema en Tijn Bastiaans toe aan M&A-praktijk

14 mei 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De M&A-praktijk van KPMG wordt per juni 2018 versterkt met een nieuw partner: Mark Zuidema. Met Zuidema wordt circa twintig jaar aan corporate finance-ervaring binnengehaald. Daarnaast is sinds enkele weken ook Tijn Bastiaans actief voor de overnametak van het adviesbureau. Hij maakte de overstap vanuit PwC.

De fusies en overnames-tak van KPMG kent wereldwijd meer dan 2.500 specialisten die klanten ondersteunen bij een breed scala aan strategisch-financiële vraagstukken. Denk hierbij onder andere aan algemene strategische heroriëntaties, de koop en verkoop van bedrijfsonderdelen of bedrijven, opvolgingsvraagstukken binnen private- en familiebedrijven, strategische samenwerkingsverbanden en reorganisaties. Op mondiaal niveau realiseert de M&A-praktijk van het Big Four-kantoor jaarlijks tussen de 400 en 500 transacties. Vanaf juni 2018 zal Mark Zuidema als nieuw partner bijdragen aan die activiteiten. Daarnaast is sinds enkele weken ook Tijn Bastiaans actief voor KPMG M&A Advisory.

Mark Zuidema

Zuidema is in het bijzonder aangetrokken voor deals binnen de telecom-, media-, technologie-, services- en leisuresectoren. Momenteel is hij nog werkzaam voor NIBC Bank, een Nederlandse bank die zich richt op zakelijke en particuliere klanten. Daar is hij sinds 2015 als Managing Director verantwoordelijk voor het Technology, Media & Services (TMS) sectorteam. Indertijd reageerde Rob ten Heggler, Chief Client Officer bij NICB, verheugd op de komst van Zuidema: “Hij heeft uitgebreide ervaring in deze groeiende sectoren in Nederland en Duitsland en zal ons vermogen om de best mogelijke oplossingen aan onze klanten te bieden aanzienlijk verbeteren.”

Voordat Zuidema bij NIBC aan de slag ging, was hij bijna vier jaar actief in de rol van Executive Director bij ABN AMRO. Daar hield hij zich bezig met investment banking binnen de technologie, media & telecom (TMT) sector. Zijn tijd bij ABN AMRO volgde op een periode van zo’n vier maanden – van februari 2011 tot en met mei 2011 – die Zuidema doorbracht buiten de corporate finance-wereld, waarin hij actief was bij De Persgroep, een Vlaams mediabedrijf dat in Nederland onder andere eigenaar is van de Volkskrant, Trouw en het Algemeen Dagblad. Binnen die organisatie was hij projectmanager.

Daarvoor was hij ruim twaalf jaar werkzaam bij de Royal Bank of Scotland – in 1727 bij decreet van George I van Groot-Brittannië opgericht – waar hij in 1998 begon en uiteindelijk doorgroeide tot Executive Director. Net zoals bij ABN AMRO, hield hij zich bij de Royal Bank of Scotland – in 2007 betrokken bij de beruchte overname van ABN AMRO – ook bezig met investment banking binnen de TMT-sector. 

KPMG voegt Mark Zuidema en Tijn Bastiaans toe aan M&A-praktijk

Zijn studententijd bracht Zuidema voor een groot deel door in Rotterdam. Daar studeerde hij aan de Erasmus Universiteit van 1990 tot en met 1997 Financial Economics. Daarnaast behaalde hij aan de Universiteit van Leiden in 1994 een bachelordiploma in de Kunstgeschiedenis. Aan die studie begon hij in 1992. Meer recent, in 2015, besloot Zuidema opnieuw de collegebanken op te zoeken door aan de Harvard Business School het programma ‘Authentic Leadership Development’ te doorlopen.

Tijn Bastiaans

Voorafgaand aan de komst van Zuidema, heeft KPMG M&A Advisory zijn team enkele weken geleden al uitgebreid met Tijn Bastiaans. Hij maakte de overstap van PwC en vervult binnen KPMG de rol van Associate Director. Bij PwC vervulde Bastiaans zo’n tweeëneenhalf jaar de rol van Senior Manager Corporate Finance: “Ik focuste me vooral op het uitvoeren en initiëren van transacties in de segmenten van de (internationale) mid-market, Telecom, Media & Technology en Industrial Products & Services.” Daarvoor bekleedde hij bij PwC een krappe twee jaar de rol van Manager Corporate Finance M&A: “De aangeboden diensten waar ik bij betrokken was, omvatten alle aspecten van de M&A-markt, zoals buy-side-ondersteuning, sell-side-ondersteuning, waardering en bedrijfsplanning.”

Eerder werkte Bastiaans drie jaar voor JBR, een adviesbureau met een traditie van meer dan dertig jaar in strategische vraagstukken, corporate finance en restructuring. Daar was hij Consultant Corporate Finance: “Ik concentreerde me op corporate finance, wat betekent dat ik klanten adviseerde bij fusies en overnames. Ook verleende ik adviesdiensten over financiële zaken zoals herfinanciering. Daarnaast hielp ik opdrachtgevers bij het vertalen van strategieën en bedrijfsplannen naar concrete financiële verwachtingen.” Voordien werkte Bastiaans bij NEON Private Equity (2009-2011) als Investment Analyst en bij Fortis Bank (2007-2009) als Manager en Associate.

Zijn studententijd bracht hij door in Tilburg, waar hij aan de plaatselijke universiteit in 2007 Master of Science in Investment Analysis werd. Zijn scriptie droeg de titel: ‘The Country Risk Premium - Valuation in Emerging Markets’. In 2006 verkreeg Bastiaans zijn bachelorgraad in de Econometrie & Operations Research, wederom aan de Universiteit van Tilburg. Zo’n vijf jaar na het behalen van zijn mastertitel besloot hij zich opnieuw in te schrijven als student, ditmaal aan de Nyenrode Business University. Aan die instelling rondde hij in 2013 het programma Executive Master of Finance & Control af.

Danny Bosker – eindverantwoordelijk voor het Nederlandse M&A-team en Global Head van het Industrial Markets sectorteam – laat in toelichting op het binnenhalen van Bastiaans en Zuidema weten erg blij te zijn met de versterking voor het M&A-team: “De komst van deze twee zeer ervaren professionals is een duidelijk signaal van onze ambities en wij zijn dan ook erg verheugd dat ze voor KPMG kiezen.”

Volgens recent onderzoek van KPMG ligt het aantal fusies en overnames in Nederland op het hoogste punt in tien jaar.