PwC start cybersecurity traineeship voor afgestudeerden en starters

30 april 2018 Consultancy.nl

PwC is een nieuw cybersecurity traineeship gestart voor afgestudeerden en starters. In het zogeheten ‘Fast Track Cyber Security’-programma worden young professionals in enkele maanden klaargestoomd voor een rol als cybersecurityspecialist. Met het nieuwe traineeship speelt PwC’s cybersecurity praktijk in op de toenemende behoefte van het (Nederlandse) bedrijfsleven aan cybersecurity-expertise en het dreigende tekort aan cybersecurity professionals.

De cyberaanvallen van WannaCry en Petya, die afgelopen jaar de operaties van honderden organisaties lamlegden, staat BV Nederland nog altijd vers in het geheugen. Veel bedrijven vragen zich af hoe ze hun organisatie de komende jaren dienen in te richten om de mogelijke risico’s en schade door cybercrime voor te zijn. Dat de risico’s hoog zijn hebben diverse onderzoeken de afgelopen jaren laten zien. Zo zorgt cybercriminaliteit in het Nederlandse bedrijfsleven voor een waardeverlies van €10 miljard per jaar, oftewel 1,3% van het BBP, bleek uit onderzoek uit 2017.

Uit onderzoek van Norea – de beroepsvereniging voor IT-auditors – in samenwerking met het FD, blijkt dat hoewel veel bestuurders van organisaties de noodzaak van cybersecurity inzien, Nederlandse organisaties over het algemeen te weinig doen aan cyberbeveiliging. Een van de redenen die hieraan ten grondslag ligt is dat bestuurders veelal te weinig kennis hebben over cybersecurity. Waar meer dan driekwart van de respondenten – de enquête werd gehouden onder 1.700 leden van de beroepsvereniging – stelt dat er voldoende of zelfs veel urgentie leeft voor het onderwerp cyberbeveiliging, stelt 62% van hen dat het investeringsniveau binnen hun organisatie in cyberbeveiliging te laag ligt.

Om in te spelen op de cyberontwikkelingen
 wenden bedrijven zich in toenemende mate tot cybersecurity experts van IT-bureaus of de cybersecurity praktijken van (grotere) adviesorganisaties.

PwC zet in op cybersecurity

Een van de leidende spelers in de cybermarkt is Big Four kantoor PwC, dat de afgelopen jaren flink heeft geïnvesteerd in het uitbreiden van zijn eigen cybersecurity footprint, die een belangrijk onderdeel uitmaakt van de langetermijnstrategie van PwC. In 2016, bijvoorbeeld, nam PwC Everett over, een specialist op het gebied van Identity en Access Management (IAM), ter versterking van zijn cybersecurity- en privacy dienstverlening. “De komst van onze nieuwe Everett collega’s betekent een prachtige aanvulling op ons snel groeiende cybersecurity en privacy team”, zei Gerwin Naber, Partner bij PwC en verantwoordelijk voor de cybersecurity en privacy praktijk van PwC Nederland, destijds over de overname. In dat zelfde jaar nam PwC UK Praxism over, een consultancybedrijf in Edinburgh, tevens gespecialiseerd in IAM. En een jaar eerder had PwC cybersecuritybedrijf Tanium ingelijfd, een specialist in het beveiligen van apparaten die onderdeel zijn van zeer grote bedrijfsnetwerken (‘Internet of Things’).

Hoewel PwC Nederland geen omzetcijfers voor zijn cybersecurity praktijk publiceert, liet eind 2017 een woordvoerder van PwC weten, dat de omzet de afgelopen jaren meer dan verdubbeld is. De groei is ook terug te zien in het personeelsbestand van de praktijk – zo groeide de afgelopen vijf jaar het aantal professionals van 40 naar 130, meer dan een verdrievoudiging.

Traineeship voor cybersecurityspecialisten

Om in te spelen op de toenemende vraag naar cybersecuritydiensten en een dreigend tekort aan cyberexperts – een trend die in de bredere markt voor IT professionals zichtbaar is – heeft PwC een nieuw traineeshipprogramma gelanceerd: de ‘Fast Track Cyber Security’. Het betreft een intensief traineeship bedoeld om pas afgestudeerden klaar te stomen tot cybersecurityspecialist. Deze maand zijn de eerste twaalf talenten gestart. In september zal een tweede lichting van start gaan. Volgens PwC trekt de Fast Track vooral mensen aan met een STEM-profiel (Science, Technology, Engineering en Mathematics, red.). De starters zullen worden opgeleid in onder andere ethical hacking, threat & vulnerability management, response management en information security architecture. Juristen en bedrijfskundigen zijn ook vertegenwoordigd en gaan klanten bijvoorbeeld adviseren over privacywetgeving.

Volgens Naber, hoofd van de Cyber Forensics & Privacy praktijk van PwC, is het tekort aan cybersecurityspecialisten een groot probleem: “De digitale transformatie in onze samenleving leidt tot exponentieel meer data die worden gegenereerd en gedeeld. Dat maakt ons in het zakelijke en maatschappelijke ecosysteem gevoelig voor bedreigingen. Die ontwikkeling zien we ook terug in de aantrekkende vraag naar cyber- en privacydiensten. We lossen de krapte op de markt nu op door deels ook zelf security-professionals op te leiden. We zijn ontzettend blij met de nieuwe talenten.”

In de komende maanden leren de trainees veel vaardigheden, zoals programmeren in verschillende talen, maar ook presenteren en klantcontact. Doordat de toekomstige cybersecurityspecialisten verschillende achtergronden hebben, kijken ze ook vanuit meerdere invalshoeken naar cyberoplossingen.

Gerelateerd: Regie en gezamenlijke inzet nodig voor cybercrime proof toekomst.

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company KplusV KPMG Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zestgroup