Festival van de Bedoeling: nieuwe organisatiemodellen en holacracy

30 maart 2018 Consultancy.nl

Medio april vindt het Festival van de Bedoeling plaats. Centrale thema tijdens het evenement is hoe organisaties het delen van kennis en ervaringen kunnen omarmen en deze kunnen vertalen naar innovatieve organisatiemodellen.

Hoe kun je organiseren op een manier die bijdraagt aan gelukkige klanten en medewerkers en bedrijfsvoering? Waar mensen werken vanuit de bedoeling? Werken vanuit de bedoeling heeft te maken met eigenaarschap, het zoeken van onderlinge verbinding en aandacht voor de klant. Maar het gaat ook over impact willen hebben in de wereld, de juiste dingen doen. Dat zijn de kernvragen die op 19 april in Amsterdam aan bod komen tijdens het Festival van de Bedoeling. 

Berckeley Square, een adviesbureau gespecialiseerd in anders organiseren, host het evenement als een vervolg op de Dag van de Bedoeling, dat eind november 2017 plaatsvond. Tijdens dat event lag de focus op hoe organiseren vanuit de bedoeling kan worden aangepakt. “Aan de vele leerzame gesprekken en mooie verbindingen die toen zijn gelegd, geven we nu een vervolg”, licht Raymon Geurts, oprichter van Berckeley Square, toe.

Festival van de Bedoeling

De rode draad tijdens het Festival van de Bedoeling is het delen van verhalen. Sprekers die daarin het voortouw zullen nemen zijn onder andere Ronald Beuk van Generous Minds, Alex Peltekian van Gearhing, Ben Hammer van Hilverzorg, Gert-Jan Tupker van Parnassia Groep, Jeroen Slootmans van Topaze, Bas Delleman van Basculegroep, Joep Langen van Koeckebackers, Nico Swellengrebel van Gemeente Schagen, Jody Cath van SWZ, Raymond van Hattem van ProRail en Henri van Boxtel van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Ook Karin Ruben van Pantar en Aytun Aydin van ELANCE Academy zijn van de partij.


Deelnemers aan het evenement zijn volgens Geurts vooral leiders of begeleiders van veranderingsprocessen die op zoek zijn naar andere manieren van organiseren. Door de snelle veranderingen die in de economie en maatschappij plaatsvinden, verliezen traditionele vormen van management – zoals strategische langetermijnplannen, top-down aanpakken en hiërarchische manieren van werken, hun relevantie. Vandaag de dag zien bedrijven zich genoodzaakt agile en efficiënt te opereren, waarbij de klant centraal staat – elementen die vragen om nieuwe manieren van organiseren.

Volgens onderzoek van The Boston Consulting Group plukken organisaties met meer agile modellen de vruchten van hun nieuwe organisatiemodellen, en weten ze veelal betere financiële resultaten neer te zetten dan ‘traditionele partijen’. Ook in de adviesbranche is de kentering naar nieuwe organisatievormen duidelijk zichtbaar. De grote partijen zijn steeds actiever met agile units voor propositieontwikkeling en klantwerk, terwijl er steeds meer aandacht komt voor partijen die hun hele organisatiemodel hebben aangepast. Zo omarmde het Amsterdamse adviesbureau Fronteer een holacratisch organisatiemodel, terwijl Finext – een van de voorlopers in Nederland op dit vlak – veelvuldig de landelijke media haalde vanwege zijn bijzondere kijk op organiseren.

Transitie niet 1, 2, 3 gemaakt

De ommekeer naar organiseren vanuit de bedoeling – organiseren op een manier die bijdraagt aan gelukkige klanten, medewerkers en bedrijfsvoering – is echter niet 1, 2, 3 gemaakt, vertelt Geurts. “Het is een kwestie van vallen en opstaan; organisaties zetten immers een stap naar het onbekende.” Door experts in anders organiseren afkomstig uit uiteenlopende sectoren – van de zorgsector en het onderwijs tot het bedrijfsleven – samen te brengen, verwacht Berckeley Square dat er nieuwe perspectieven ontstaan op de uitdagingen waarvoor deze organisaties staan. “De aanwezigen worden uitgedaagd om vanuit een ander perspectief naar de eigen organisatie te kijken. De hoop is dat de succesverhalen en blunders van anderen zullen leiden tot nieuwe oplossingen voor organiseren vanuit de bedoeling.”
Quote Raymon Geurts, oprichter Berckeley Square

Terwijl het evenement de komende maand in de schijnwerpers staat, geeft Geurts aan dat het initiatief onderdeel uitmaakt van een bredere verandering waaraan Berckeley Square wil bijdragen: “Wij ambiëren om werken vanuit de bedoeling succesvol te maken. Dat gaat over het nemen van verantwoordelijkheid over je werk, échte verbinding en het centraal stellen van de klant. Ook gaat het over impact willen hebben in de wereld, de juiste dingen doen. Maar zoals we er nu voor staan, met de huidige oplossingen, komen we er niet.”

Door verschillende branches met elkaar in contact te brengen en verhalen te laten delen, hoopt het adviesbureau te kunnen faciliteren in het ontstaan van sterke actiegroepen. “Groepen die het na het festival met elkaar aandurven een thema aan te pakken, zodat er nieuwe stappen gezet kunnen worden”, legt Geurts uit. Berckeley Square zal deze actiegroepen ook na het festival begeleiden. Vanuit de expertise op het gebied van veranderkundige processen, ondersteunen de organisatiecoaches de groepen in hoe de nieuwe ideeën en oplossingen vorm kunnen krijgen. Geurts sluit af, “Het experiment dat wij voor ogen hebben, gaat verder dan het festival zelf.”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup