Pensioenbelegger APG neemt data-analyseteam van Deloitte over

12 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Pensioenbelegger APG neemt de data analytics-activiteiten op het gebied van duurzaam beleggen over van Deloitte Nederland. De afdeling zet kunstmatige intelligentie en big data in om duurzaam te beleggen en moet nu voor APG beursgenoteerde ondernemingen identificeren die een belangrijke bijdrage leveren aan oplossingen voor klimaatverandering of problemen binnen de gezondheidszorg en het onderwijs. 

APG laat weten dat het voormalige Deloitte-team een belangrijke aanvulling vormt op de bestaande expertise binnen APG op het gebied van kunstmatige intelligentie en big data: “De technische infrastructuur en de slimme algoritmes van het team zijn volledig operationeel en sluiten zeer goed aan op de huidige beleggingsactiviteiten van APG”, aldus de belegger.

Ronald Wuijster, lid van de raad van bestuur van APG en verantwoordelijk voor het asset management, geeft verdere toelichting: “We zijn voortdurend op zoek naar innovatieve en duurzame beleggingskansen om voor deelnemers het hoogste rendement tegen de laagst mogelijke kosten te realiseren. Door gebruik te maken van de unieke kennis van dit team op het gebied van big data en kunstmatige intelligentie worden we daar nog beter in.” 

Zelfstandig team

Het voormalige onderdeel van Deloitte bestaat uit dertien medewerkers die nu – onder de nieuwe naam Entis – aan de slag gaan in een zelfstandig bedrijfsonderdeel voor APG. Het team zal net als voorheen de vrijheid hebben om opdrachten uit te voeren voor derden, zegt Marcel Prins, Chief Operating Officer van APG Asset Management, daarover in FD: “Wij kunnen sneller ontwikkelen als het team geregeld blootgesteld wordt aan projecten buiten APG.” 

Pensioenbelegger APG neemt data-analyseteam van Deloitte over

Als onderdeel van Deloitte voerde het team onder meer een analyse uit, waarbij zo’n 7.000 bedrijven onder de loep werden genomen op basis van zeventien duurzame thema’s. Hierbij begon het speurwerk op een vrij grof en oppervlakkig niveau, door websites door te lichten aan de hand van steekwoorden als ‘zonne-energie’ en ‘klimaatverandering’, waarna de analyse stap voor stap verder werd verfijnd. Bij 291 ondernemingen werd een vergaande analyse verricht, waarbij zowel kunstmatige intelligentie als handmatige werkwijzen werden ingezet.

Gerben de Zwart, hoofd van het kwantitatieve beleggingsteam van APG, geeft aan dat APG het team nu wil inzetten om op een vergelijkbare manier verborgen groeibriljanten op te sporen voor de pensioenbelegger: “Met Entis willen we bedrijven vinden die kansrijk zijn en nog onder de radar opereren”, vertelt hij FD. Terwijl hij niet wil prijsgeven aan welke specifieke bedrijven hij daarbij denkt, geeft hij wel een voorbeeld van het soort onderneming waarnaar wordt gespeurd: “We hopen de nieuwe Tesla te identificeren.” 

Kwantitatief beleggen

Entis zal hierbij ook intensief gaan samenwerken met de bestaande APG-beleggingsafdelingen, zoals het kwantitatieve beleggingsteam, dat gebruikmaakt van innovatieve technologie om patronen te ontdekken. Hierbij worden de investeringsbeslissingen voor meer dan 80% bepaald door computers. Deze kwantitatieve beleggingsteams zijn al met al goed voor ongeveer 20% van alle beleggingen van de totale beleggingsportefeuille, die in totaal circa €470 miljard waard is.

Prins geeft in FD aan dat de toevoeging van het voormalige Deloitte-team zorgt voor een flinke tijdsbesparing wat betreft de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van duurzaam en verantwoord beleggen: “We hebben zelf al veel algoritmes ontwikkeld. Juist uit de combinatie met Entis kunnen mooie dingen ontstaan.” De Zwart voegt daaraan toe dat het bij de activiteiten van het team absoluut niet gaat om zogenaamd ‘greenwashing’, waarbij de groene investeringen met name het imago van het bedrijf dienen: “Er is geen bewijs dat duurzaamheid de rendementen naar beneden haalt.”

Ook Gerard van Olphen, de voorzitter raad van bestuur van APG, laat weten dat de aankoop beslist in het voordeel is van de vele werkende Nederlanders voor wie APG investeert: “Door slim en goed te beleggen dragen we bij aan zoveel mogelijk pensioenwaarde voor de deelnemers van de pensioenfondsen waarvoor wij werken. Daarmee bieden we pensioenfondsen en hun deelnemers meer grip op hun financiële toekomst.” Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht omtrent de overname.

Deloitte nam zelf afgelopen week ook een partij over: AEPEX, een supply chain specialist met 60 professionals.