Interview met Mark Bijlsma, Risk Consultant bij Avantage Reply in Amsterdam

14 maart 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In september 2016 sloot Mark Bijlsma zich aan bij Avantage Reply, een internationaal consultancybureau gespecialiseerd in het financial services-segment. Bijlsma, die is gevestigd in het Amsterdamse kantoor van het bedrijf, kijkt terug op de afgelopen periode bij de adviesorganisatie en vertelt in gesprek met Consultancy.nl over de verschillende projecten waaraan hij heeft mogen bijdragen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: met een master in rechten aan de slag in de consultancy, leg uit...

Tijdens mijn master (Internationaal en Europees recht) lag mijn focus vooral op bankwetgeving en specifieker op de hervormingen van de financiële sector na de financiële crisis binnen de Eurozone en het toezicht daarop. Dit motiveerde mij om eerst mijn scriptie te schrijven over de effectiviteit van het toezichtsorgaan SSM*. Na geïntrigeerd te zijn geraakt in bankwetgeving en toezicht, besloot ik stage te lopen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Die ervaring deed mij realiseren hoe interessant compliance van wet- en regelgevingen meer specifiek regelgevingsrisico, is.

Na het afronden van mijn master was het mijn doel om bij een koploper op het gebied van de wet- en regelgevingrisico’s van het nieuwe toezichtstelsel in de Eurozone te gaan werken. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een organisatie van waaruit ik gericht hieraan zou kunnen werken. Bij Avantage Reply help ik nu klanten om te gaan met de golf aan nieuwe wet- en regelgeving.

Je werkt vanuit het Amsterdamse kantoor van Avantage Reply, een internationaal toonaangevend bedrijf dat in Nederland echter geldt als een relatief nieuwe speler. Waarom juist de keuze voor Avantage Reply?

Ik heb gesolliciteerd bij verschillende adviesbureaus, maar de reden waarom ik voor Avantage Reply heb gekozen was eigenlijk vrij simpel: het Avantage Reply Career Accelerator-programma. Voor mij betekende dit programma de perfecte start van mijn loopbaan: de mogelijkheid om aan het begin van mijn carrière te kunnen reizen en werken in het buitenland, uitgebreide opleidings- en certificeringsmogelijkheden en het binnen een klein team mogen werken voor een groot multinationaal consultancybureau.
Mark Bijlsma, Risk Consultant - Avantage Reply

Je bent inmiddels meer dan anderhalf jaar Risk Management Consultant bij Avantage Reply. Wat voor opdrachten heb je zoal uitgevoerd?

Gedurende mijn tijd bij Avantage Reply ben ik betrokken geweest bij opdrachten in Nederland, Luxemburg en Duitsland, variërend van het implementeren van de EBA (Europese Bankautoriteit)-definitie van wanbetaling voor een D-Sib**, tot het implementeren van de aankomende GDPR (Privacy Risk/Operational Risk) voor een G-Sib**, of bijvoorbeeld projecten rondom herstel- en afwikkelingsprocedures, marktrisico’s, brexit en agile projectmanagement. De gemeenschappelijke deler in deze projecten vormde veranderende regelgeving en de impact van die verandering op onze klanten.

Hoe ziet je eigen rol er uit binnen opdrachten?

Mijn bijdrage aan deze projecten bestaat ofwel uit het leveren van deskundigheid in het interpreteren van EU-wetgeving, of uit het helpen opzetten en structureren van een project, waarbij de focus meer op projectmanagement en minder op de inhoud is gericht.

Avantage Reply opereert uitsluitend in de financiële sector – een branche waarin veranderingen complex zijn. Hoe zorgt Avantage Reply ervoor dat je qua expertise en skills volledig voorbereid bent op je rol?

Avantage Reply is in de afgelopen jaren de Avantage Reply academy gestart, die zorgt dat consultants op de hoogte kunnen blijven van de relevante kennis met het oog op veranderende regelgeving. Daarnaast houden we de nieuwste wijzigingen per klantengroep bij en publiceren we whitepapers over interessante ontwikkelingen, die van invloed kunnen zijn op onze klanten. Zo werken we momenteel aan items rondom brexit en de implicaties daarvan voor financiële instellingen.

Het netwerk van Avantage Reply, Avantage, heeft 220+ consultants in Europa, en het moederbedrijf Reply telt wereldwijd zelfs meer dan 6.000 professionals. In hoeverre merk je als consultant dat je onderdeel bent van een internationaal opererend bedrijf? 

Deel uitmaken van Reply zorgt voor een geweldige dynamiek. Aan de ene kant is Avantage een zeer gespecialiseerd boutique adviesbureau, waar we onze eigen koers kunnen bepalen en waar je bijna al je andere collega's kent (we gaan zelfs één keer per jaar allemaal naar Spanje). Tegelijkertijd hebben we toegang tot de capaciteiten van de Reply-groep. In een groot project betekent dit meestal dat we expertise over de specifieke gebieden binnen risk management kunnen leveren en tegelijkertijd vanuit Reply tools kunnen aanbieden. We formuleren dus niet alleen een beleid of doelstelling, maar implementeren het ook in de systemen. Hierdoor kunnen we een end-to-end oplossing aanbieden.

Tot slot, Naast je advieswerk ben je ook onderdeel van het recruitmentteam van het Amsterdamse kantoor van Avantage Reply. Wat voor soort eigenschappen zoeken jullie in nieuwe collega’s? 

Waar we naar op zoek zijn, hangt natuurlijk af van de senioriteit van de functie in kwestie. Wat we echter in iedere kandidaat hopen te vinden, is een intrinsieke motivatie om binnen de financiële sector aan de slag te gaan, te werken aan projecten (dat wil zeggen ‘geen business as usual’-mentaliteit) en de bereidheid om met mensen uit verschillende culturen te werken aan uitdagende onderwerpen. Ten slotte staan we open voor iedere professional die graag de business verder wil laten groeien en samen met ons de uitdaging wil aangaan. 

* Het Gemeenschappelijk Toezichtsmechanisme (Single Supervisory Mechanism: SSM) heeft betrekking op het stelsel voor bankentoezicht in Europa. Het bestaat uit de ECB en de nationale toezichtsautoriteiten van de deelnemende landen.

** Domestically significant bank (D-sib) & Globally significant bank (G-sib).