BCG, BearingPoint, KPMG en PNO partner van Philips Innovation Award

29 januari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Dit jaar vindt opnieuw de uitreiking van de Philips Innovation Award plaats. Aan de innovatiewedstrijd voor studentondernemers hebben zich, naast uiteraard Philips, ook verschillende adviesorganisaties als partner verbonden. The Boston Consulting Group, BearingPoint en KPMG mogen zich Platinum Partners noemen, PNO Consultants heeft zich als Silver Partner verbonden, terwijl De Kleine Consultant is aangesloten als Working Partner.

De Philips Innovation Award is het grootste platform voor internationale student-ondernemers in Nederland. De award heeft als doel om studenten te helpen en stimuleren hun innovatieve ideeën succesvol van de grond te krijgen. De award wordt elk jaar uitgereikt aan studenten (of recent afgestudeerden) die een innovatief idee hebben getransformeerd tot een startup. Zowel individuele personen als teams komen in aanmerking voor een award. Voor deelnemers die reeds een eigen bedrijf zijn gestart, geldt dat de onderneming niet ouder mag zijn dan drie jaar. De maximum leeftijd van de student-ondernemers om deel te nemen is 28 jaar.

Voor de deelnemers draait het initiatief niet alleen om de strijd om een award. Zo kunnen alle deelnemers hun innovatieve ideeën laten valideren en er feedback over ontvangen, kunnen ze hun vaardigheden versterken en zich laten coachen door aan het programma verbonden partners. Bovendien kunnen ze in contact komen met potentiële investeerders via de speciaal ingerichte ‘innovatiemarkt’. De Philips Innovation Award genereert bovendien veel exposure, waarbij de startups ruime aandacht krijgen in de media, door kanalen als RTL Z, Sprout en Nu.nl. Dat vergroot de kansen op het succesvol kunnen uitbouwen en ontwikkelen van ideeën.
Tientallen student-ondernemers strijden om de Philips Innovation Award 2018De innovatiewedstrijd bestaat uit meerdere ronden, waarbij de inzendingen van alle deelnemers meerdere fases doorlopen. In de eerste ronde – de ‘Idea stage’ – worden alle ideeën en inzendingen verzameld. In de volgende fase – de ‘Developing stage’ – mogen de deelnemers een gedetailleerd businessplan schrijven om hun idee verder te ontwikkelen. Die plannen worden, onder toeziend oog van een professionele jury, gescreend door een business panel met daarin diverse vertegenwoordigers van aan de innovatiewedstrijd verbonden partners. Zij zullen persoonlijke feedback geven aan de deelnemers, ongeacht of ze de volgende ronde, de halve finales, bereiken of niet. 

Adviespartners

Ook vanuit de adviesbranche hebben zich dit jaar weer verschillende adviesbureaus als partner verbonden aan het evenement. Zo zijn The Boston Consulting Group (BCG), BearingPoint en KPMG Platinum Partners van de Philips Innovation Award. Zij leveren onder meer de leden van de professionele jury*: Han Gerrits, partner bij KPMG, Jaco van Zijll Langhout, partner bij BearingPoint en Allard Creyghton, partner bij BCG. Verder heeft ook PNO Consultants heeft zich verbonden aan het initiatief, als Silver Partner, terwijl studentenadviesbureau De Kleine Consultant is aangesloten als Working Partner.

Overige adviseurs die zitting nemen in het Business Panel zijn: David Bergsma, Stijn Bransen, Vincent Huissen, Erik van Mourik, Daniël Ibink, Arjan Staring, Erik Rood en Janet Wong (BearingPoint), Jan van Bodegom (Business Openers), Farid Boutibam en Rick Fransen (PNO Consultants), Bart Brouwe (Detron ICT), Arian Buurman (Detailresult Groep), Femke de Kock, Sander Goessens en Tammi Horn (KPMG) en Floris Deckers (Deloitte).

Partners van Philips Innovation Award 2018Na het beoordelen van de plannen volgt de halve finale – de ‘Refining stage’. Dertig inzendingen – onderverdeeld in twee groepen met zogeheten ‘Innovators’ (24) en ‘Rough Diamonds’ (6) – worden geselecteerd om deel te nemen aan de ‘Innovation Market’. Daar kunnen de deelnemers in contact komen met potentiële investeerders en overige ondernemers. Na de deze fase blijven er uiteindelijk acht ideeën (vijf Innovators, drie Rough Diamonds) in de ‘Final stage’, de finale, die op 7 mei zal plaatsvinden. De overgebleven Innovators maken dan kans op de Philips Innovation Award ter waarde van €50.000 en de Rough Diamond strijden voor een prijs van €10.000.

* De jury bestaat vooralsnog uit: Frans van Houten, CEO van Philips, Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO en Janus Smalbraak, CEO van PON.