Een differentiërende strategie in slechts drie uur

20 december 2017 Consultancy.nl

Digitale marketing- en innovatie-experts van verschillende BearingPoint landenorganisaties kwamen recent bijeen om de kracht van innovatie en co-creatie met klanten in de praktijk te brengen. Het resultaat: in slechts drie uur een differentiërende strategie. Stijn Bransen, Consultant bij het adviesbureau, initiatiefnemer achter BearingPoint’s Start-up Hub en deelnemer aan de middag, blikt terug.

Het was een perfecte samenloop van omstandigheden: hoe vaak komt het voor dat je twee vooruitstrevende retailers met hun strategie kunt helpen met de ‘brain power’ van dertig jonge consultants uit vier landen? Deze unieke situatie deed zich voor in november op het kantoor van BearingPoint in Amsterdam. Het Nederlandse Digital & Strategy team heeft frequent contact met hun collega’s in Noorwegen, Zweden en Finland via een virtueel platform, maar ieder half jaar komt het internationale team ook samen om kennis uit te wisselen en nieuwe proposities te ontwikkelen.

“De kracht zit in het bij elkaar brengen van een jonge generatie vernieuwende denkers uit verschillende landen. We merken dat Nederland en de Nordics veel gemeen hebben: de landen lopen voorop met innovatieve bedrijven, er is een rijke startup-scene waarin volop wordt geëxperimenteerd met nieuwe businessmodellen en het digitale talent heeft dezelfde resultaatgerichte en pragmatische manier van werken”, geeft Jaco van Zijll Langhout, Director Digital & Strategy bij BearingPoint, aan.

Deze keer is het plan opgevat om niet alleen kennis uit te wisselen met korte trainingen, maar ook direct klanten te betrekken om nieuwe methodieken toe te passen. Zo heeft de groep de training ‘prototyping’, waarin in 40 minuten een werkende app werd gebouwd, direct in een klantcasus kunnen toepassen.

Een differentiërende strategie in slechts drie uur

In de voorbereiding van de dag bleek er veel animo te zijn vanuit diverse bedrijven om – alleen op basis van een probleemstelling – het experiment aan te gaan. Een strategie in een middag klinkt erg ambitieus, maar er moet vertrouwen zijn in het proces, de groep en de methodiek. Daarom is er gekozen om de middag professioneel te laten faciliteren door netwerkpartner GroupMapping, zodat de digitale experts en de klanten zich volledig op de inhoud van de discussie konden richten.

Fast Forward >>

Tijdens de co-creatie met de klanten werd de ‘BearingPoint Fast Forward >>’ aanpak gebruikt, waarbij met korte iteratieslagen de bedrijfsstrategie, de customer journeys en het testen van nieuwe concepten aan elkaar wordt geregen. Door de sessie heen was het 80/20 principe heilig: in 20% van de tijd creëer je 80% van de oplossing! Kleine groepen rouleerden om elkaars output te versterken en de bedrijven deelden hun praktijkervaring in iedere stap van het proces.

“Wij vinden altijd de echte vraag achter de oorspronkelijke vraag”, aldus Marjolein Biermans, Senior Manager Digital & Strategy en een van de drijvende krachten achter deze methode. “De crux in de eindfase van de Fast Forward aanpak zit hem in het denken in een ‘Minimal Viable Product’, een eerste prototype dat duidelijk meerwaarde levert voor de consument, maar een die niet onnodig ver doorontwikkeld is. Meten en verbeteren.”

De deelnemende bedrijven waren verbaasd over het resultaat en de kracht van de groep. “BearingPoint geeft rust en neemt ons mee om zaken snel te verscherpen. Bovendien is deze aanpak echt vanuit de praktijk ontstaan en niet achter de tafel. Je voelt dat BearingPoint ons begrijpt en na aan het hart ligt”, aldus één van de vooruitstrevende retailers.

“Dit is bij BearingPoint de nieuwe én standaard manier van werken. We veranderen hiermee het klassieke beeld van consultants. We leveren creativiteit, klantgerichte en duurzame concepten die we direct testen en verbeteren. Klanten hoeven niet te wachten tot er een analysefase van een aantal weken is afgerond”, concludeert Jaco aan het einde van de middag. “Het vraagt om andere consultants, eigenlijk meer ondernemers. Consultants die de ‘klant van de klant’ verder willen helpen en zich daardoor één voelen met het bedrijf die deze klantervaring wil leveren.”

In januari opent BearingPoint in het Amsterdamse kantoor een gloednieuw innovatiecentrum: een inspirerende ruimte die bij uitstek geschikt is voor het organiseren van dit soort sessies. Deze middag smaakt dan ook zeker naar meer!


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup