Top 10 moeilijk te vervullen vacatures in de consultancybranche

31 oktober 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Consultancyfuncties worden steeds moeilijker vervuld. Als gevolg van de aantrekkende arbeidsmarkt voor consultants lukt het recruiters van bureaus vandaag de dag bij maar liefst een derde van de openstaande functies niet om binnen twee maanden een geschikte kandidaat te vinden. Niet verrassend blijven de rollen waar de meeste vraag naar is, zoals technology consultant en SEO consultant, het meest vacant.

Onderzoek van Consultancy.nl toont aan dat management consultants sterk in trek zijn. De belangrijkste oorzaak van de toegenomen vraag is de omzetgroei in de adviesbranche: vorig jaar boekten adviesbureaus in ons land een gemiddelde omzetgroei van 8,5% en om aan de groeiende vraag naar hun diensten te kunnen voldoen, willen zij hun personeelsbestand uitbreiden. De toegenomen recruitment-inspanningen zijn zichtbaar over het hele consultancysegment – van grote bureaus zoals de Big Four tot middelgrote adviesbureaus en boutique bureaus.

Recente data van vacaturesite Indeed toont aan dat consultancyvacatures over het algemeen moeilijk te vervullen zijn. Over de hele linie, wordt 34,7% van de openstaande consultancyvacatures niet binnen zestig dagen vervuld. Ter vergelijking, in de bankensector ligt dit percentage vijf procentpunten lager.

Top 10 moeilijkst te vervullen vacatures in de consultancybranche

Vacatures voor technology consultant op Indeed blijken het moeilijkst te vervullen – 68% staat na zestig dagen nog steeds open. Daarna blijkt het vinden van goede SEO consultants het moeilijkst met 65% van de vacatures die na twee maanden nog openstaan, gevolgd door implementatie consultants met 63%. De top vijf wordt gesloten door vacatures voor security consultants (56% staat na 60 dagen nog open) en netwerk consultants (53%). De rest van de top tien bestaat uit maintenance consultants (52%), financial consultants (51%), pre-sales consultants en IT business consultants (beide 50%) en, tot slot, infrastructuur consultants (49%).

De percentages van Indeed zijn gebaseerd op alle openstaande consultant vacatures op de vacaturewebsite, dat ten tijde van publicatie rond de 11.380 stuks ligt. De vacatures lopen uiteen van banen in het topsegment van de markt – strategy en management consulting – tot ook operationele rollen zoals database consultant en SEO consultant. Het vacatureoverzicht omvat bovendien zowel consultancyrollen bij adviesbureaus als interne consultancy functies binnen andere organisaties van buiten de adviesbranche.

De vacaturedatabase voor consultants op Consultancy.nl telt zo’n 1.700 vacatures en 240 stages. Het overzicht omvat vacatures van de ruim 130 belangrijkste adviesbureaus in ons land.