Negen young professionals ronden ITDS traineeship met succes af

17 oktober 2017 Consultancy.nl 9 min. leestijd

Negen young professionals hebben recent het traineeship van ITDS Business Consultants succesvol doorlopen. Het gaat om: Jeffrey Brinkman, Nick Geldens, Remco Breebaart, Wouter Foolen, Jules van Kuijk, Rianne Bosman, Sander Jaworski, Sabine Buijsman en Martijn Lemmens. Alle negen zijn inmiddels als Associate Business Consultant doorgestroomd naar het Young Professional Program van het adviesbureau. Consultancy.nl vroeg hen naar hun motivatie om voor ITDS te kiezen en wat hen het meeste aanspreekt in de financiële dienstverlening.

Jeffrey Brinkman koos na het afronden van zijn VWO in Culemborg voor de opleiding Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn Bachelor koos hij vervolgens bewust voor de Master in Change Management, naar zijn idee “een goede basis voor een baan in consultancy”. Na een periode van een jaar bij Rabobank gewerkt te hebben via een detacheerder, is hij inmiddels aan het werk als Consultant voor ITDS Business Consultants, een Amsterdams adviesbureau dat gespecialiseerd is in onder meer business transformaties in de verzekeringsmarkt.

Gevraagd naar zijn keuze voor ITDS, geeft hij aan: “Ik heb voor ITDS gekozen mede door mijn eerdere ervaring binnen de financiële sector en de ontwikkeling die ik zag op het gebied van ICT in deze sector. Dit leek me interessant. Via mijn netwerk hoorde ik van ITDS en was erg gecharmeerd door het traineeship dat zij aanbieden. In een relatief korte periode ontzettend veel theoretische maar ook praktijkervaring opdoen, en daarnaast uitgebreid aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, is wat het traineeship bij ITDS in mijn ogen uniek maakt.”

Brinkman besluit: “Wat me het meest aanspreekt in de financiële dienstverlening is de continue verandering waar de sector aan onderhevig is, maar ook de moeite die het heeft met deze continue verandering. Financiële dienstverleners zijn door de regel heen genomen niet veranderingsgezind, al ontwikkelt zich dit wel in positieve zin. Het is daarom de uitdaging van de consultant van vandaag om de dienstverlener klaar te maken voor de dag van morgen.”

ITDS, Jeffrey Brinkman, Nick Geldens, Remco Breebaart, Wouter FoolenNick Geldens rondde alvorens hij bij ITDS startte, zijn Master in Strategic Management af aan de Tilburg University. Tijdens deze opleiding kan er worden gekozen voor een consultancytrack of een entrepreneurship-richting. Vanwege de afwisseling en uitdagende projecten koos Geldens er bewust voor zich te specialiseren in het consultancy vakgebied. Als voornaamste reden om na deze studie voor ITDS te kiezen, noemt hij de ontwikkeling die hij bij het bureau kan doormaken: “Na afronding van het intensieve traineeship en het behalen van verschillende certificaten kan ik op basis van mijn interesses zelf bepalen in welke richting ik me wil specialiseren. De voortgang hiervan bespreek ik wekelijks met mijn manager.”

“Binnen de financiële sector vinden veel veranderingen plaats. De laatste jaren ligt er steeds meer focus op het efficiënter inrichten van de backoffice systemen om de beheerskosten te verlagen. Ik vind het vooral interessant om te zien hoe verouderde werkwijzen worden omgetoverd naar een meer ‘agile’ oplossing”, besluit hij.

Remco Breebaart heeft een studieachtergrond in de bedrijfseconomie (HES Amsterdam) en bedrijfskunde (VU Amsterdam). Eind 2014 studeerde hij af en niet veel later startte hij zijn carrière bij IPR Normag, een onderzoeks- en adviesbureau in Haarlem. Na ongeveer twee jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging en besloot hij te kiezen voor een nieuwe uitdaging bij ITDS Business Consultants. Hij licht zijn keuze toe: “Bij ITDS ben je geen nummer. De organisatie is jong en de lijntjes zijn kort. Ook is ITDS constant in ontwikkeling en zo ook de medewerkers. Voor mij waren deze zaken doorslaggevend in mijn keuze om bij ITDS te solliciteren.”

Gevraagd naar zijn keuze voor de financiële dienstverlening, wijst Breebaart op de essentiële rol die IT speelt. “Om de concurrentie bij/voor te blijven zijn bedrijven in de financiële dienstleiding constant bezig met technologische ontwikkelingen. Daarbij maakt de veranderende wet- en regelgeving het werken in de financiële dienstverlening interessant en uitdagend.”

Wouter Foolen besloot na de opleiding docent economie en na een jaartje voor de klas te hebben gestaan met veel plezier Strategic Management en Business Economics te studeren in Wageningen. Na zijn studie ging hij op zoek naar een bedrijf waar doorontwikkelen hoog in het vaandel staat. Foolen vertelt hoe hij altijd al het meest geïnteresseerd is geweest in de financiële sector en dat hij op zoek was naar een baan met een IT-component: “Dit laatste voornamelijk vanuit interesse en nieuwsgierigheid, maar ook vanwege de snelle ontwikkelingen in de financiële sector op het gebied van IT.” Hij voegt toe: “ITDS voldeed perfect aan deze mix van wensen.”

Inmiddels heeft Foolen het uitdagende traineeship bij ITDS afgerond en behaalde hij verschillende diploma’s als gevolg van een uitgebreide opleiding. Over zijn nieuwe rol zegt hij enthousiast: “Met veel plezier werk ik nu aan een project dat kenmerkend is voor ITDS, een project bij een IT-bedrijf wat de verzekeringsbranche verder wil automatiseren. Een prachtige combi met voldoende uitdaging.”

Jules van Kuijk, Rianne Bosman, Sander Jaworski, Sabine Buijsman, Martijn Lemmens

Jules van Kuijk startte in 2011 met zijn opleiding Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vervolgens koos hij voor een Master in Strategic Management aan Tilburg University en een Master in Finance aan de UCD Smurfit Business School in Dublin. Van Kuijk: “Ik heb mezelf altijd breed georiënteerd, ben nieuwsgierig en houd van nieuwe uitdagingen.” Na zijn afstuderen ging Van Kuijk op zoek naar een baan in de consultancy waar hij zichzelf verder kon blijven ontwikkelen.

Daarbij kwam ITDS op zijn pad. “Het traineeship sprak me direct aan. Het programma bestaat uit een aantal weken intensieve training gevolgd door een praktijkopdracht waarin de opgedane kennis direct kan worden toegepast. Na een inspirerende selectiedag heb ik voor ITDS gekozen”, vertelt Van Kuijk, die toevoegt: “De financiële sector heeft me altijd geboeid. Het leuke aan werken binnen de financiële dienstverlening is dat het steeds dynamischer wordt. Opkomende technologieën vragen om andere werk- en denkwijzen en geven ruimte voor nieuwe mogelijkheden.”

Rianne Bosman studeerde af in International Business and Management in Groningen. Tijdens haar studie deed ze werkervaring op bij onder andere FC Groningen, SBS Fotomarketing en Onderwijsgroep Noord. Toen het einde van haar studie dichterbij kwam en ze pas echt goed ging nadenken in welke sector ze wilde gaan werken, kwam de IT steeds vaker naar voren. Bosman: “De traineeship vacature van ITDS sprak mij aan vanwege de focus die wordt gelegd op het dichter bij elkaar brengen van IT en Business.”

Gevraagd wat haar aantrekt in de financiële dienstverlening, geeft ze ten slotte aan: “De dynamische zakelijke wereld zorgt ervoor dat ondernemingen voortdurend moeten meebewegen met de veranderende technologie. De uitdagingen, maar ook de kansen die dit met zich mee brengt triggeren mij.”

Alle negen trainees zijn als Associate Business Consultant  doorgestroomd naar het Young Professional Program van ITDS.

Sander Jaworski behaalde een Bachelor in Biomedische wetenschappen en rondde vervolgens een Master in General Management af. Na zijn studie ging hij via een detacheerder aan de slag bij verschillende banken en verzekeraars.

Een van de aspecten die hem bij ITDS aanspreken is de verscheidenheid aan opdrachten en opdrachtgevers. “Maar zeker ook door de vele gedreven collega’s van wie ik elke dag weer kan leren.” Tot slot geeft hij aan: “Financiële producten zijn onlosmakelijk verbonden met het leven van iedereen. De financiële sector zelf maakt een enorme ontwikkeling door, bijvoorbeeld in het kader van digitalisering. Met veel plezier draag ik bij aan de veranderingen in deze beweeglijke sector.”

Sabine Buijsman verhuisde in 2011 naar Amsterdam om de studie Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de VU te volgen. Omdat ze toch meer richting de bedrijfskunde wilde koos ze later voor een Master in Business Administration, met de specialisatie Strategy & Organization.

Buijsman: “Bij ITDS wordt er naar je geluisterd en wordt er in je geïnvesteerd. Wat ik ook erg leuk vind is dat collega’s vrienden worden. Je gaat dan namelijk met plezier naar het werk.” Ze legt tot slot uit waarom ze voor het financial services domein heeft gekozen: “De financiële sector is belangrijk voor iedereen, maar weinig mensen weten er echt veel van. Daarnaast zijn er elke dag weer nieuwe ontwikkelingen. Super interessant dus!”

Martijn Lemmens begon in 2009 met een HBO Bachelor in Technische Bedrijfskunde en via een tussenjaar, waarin hij veel reisde voor de organisatie van het sprekersplatform TEDx, kwam hij terecht bij de Extended Master Organization Studies, waarin hij afgelopen februari afstudeerde. Ook liep hij gedurende de anderhalf jaar durende Master een jaar stage bij Berenschot, waar zijn interesse in consultancy werd gewekt. Lemmens besloot voor een nieuwe rol bij ITDS te kiezen: Hij geeft aan: “ITDS is een middelgrote consultancyclub waar ik tijdens de assessment-dag meteen zoiets had van: ‘ja, bij deze club wil ik horen’. ITDS is een organisatie die veel in trainees investeert, zodat je vanaf nul bij de klant beslagen ten ijs komt.”

Gevraagd naar wat hem aantrekt in de wereld van financiële dienstverlening, zegt Lemmens ten slotte: “De financiële dienstverlening is een sector die continu in beweging is en zoekende naar hoe de toekomst eruit komt te zien en probeert hier zo goed mogelijk op aan te sluiten. Continu in beweging dus, onwijs interessant om hier binnen in te staan.”

ITDS begint 27 november 2017 weer met een nieuw traineeship, waarvoor ze nu midden in de selectieprocedure zitten. Voor vragen kan men terecht bij traineeship@itds.nl.