JBR begeleidt overname van Ziut door Spie Nederland

04 oktober 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Technologische dienstverlener Spie Nederland heeft branchegenoot Ziut overgenomen van netbeheerders Alliander en Enexis. Met de aankoop van de Nederlandse marktleider in openbare verlichting wil Spie zijn aanbod op het gebied van ‘smart cities’ verder uitbreiden. Ziut geeft aan dankzij de deal zijn dienstverlening verder te kunnen verbeteren.

Met de aankoop wordt het in Breda gevestigde Spie Nederland eigenaar van 100% van de uitstaande aandelen van Ziut – een specialist in de slimme openbare ruimte en expert op het gebied van openbare verlichting, verkeersregeling en camerabewaking. In juli gaf Spie al aan “in hoofdlijnen overeen te zijn” over de overname, maar voordat deze kon worden afgerond, moest er eerst goedkeuring worden verleend door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder concludeerde onlangs dat er na de overname voldoende concurrentie overblijft, zodat de deal nu definitief doorgang heeft kunnen vinden.

Smart cities

Met 1,3 miljoen van in totaal 3,6 miljoen lichtmasten in haar beheer geldt het Arnhemse Ziut als Nederlandse marktleider in openbare verlichting. Volgens Jan Arends, directeur bij Spie, vormt Ziut een zeer welkome uitbreiding op het smart cities-aanbod van de technologische dienstverlener: “We verwachten dat de markt voor ‘connected’ openbare verlichting voor smart cities flink gaat groeien. Spie heeft op het gebied van smart cities het afgelopen jaar al van zich laten horen bij diverse gemeenten en heeft een duidelijk beeld waar ze naartoe wil en wat de (uitgebreide) mogelijkheden zijn. Ziut is een bedrijf met een frisse blik op nieuwe technologie, dat past goed bij het innovatieve karakter van Spie.”

In de context van het idee van een ‘slimme stad’ doen lantaarnpalen meer dan alleen maar licht geven. Met behulp van nieuwe technologische vernieuwingen worden de palen ook ingezet om informatie te vergaren over zaken als de temperatuur en drukte in de stad. Bovendien vormen ze met een elektrische aansluiting en een betrouwbare netwerkverbinding de ideale infrastructuur voor smart cities waarin ‘alles met alles’ is verbonden. Toepassingen als deze zorgen ervoor dat Ziut goed past binnen de smart city-divisie van Spie Nederland. Vorig jaar werd vanuit hetzelfde oogpunt al technologisch dienstverlener Jansen Venneboer aangekocht. 

JBR Corporate Finance begeleidt Ziut bij overname door Spie Nederland

Spie Nederland | Ziut

Ook voor Ziut biedt de overname door Spie kansen, stelt Ton Schols, directeur bij Ziut: “De visie van Ziut en Spie sluiten naadloos op elkaar aan en onze competenties zijn complementair. De samenwerking met Spie maakt het mogelijk om onze dienstverlening te verdiepen en te verbreden en verder invulling te geven aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van leven te optimaliseren.” Ziut werkt veelvuldig in opdracht van gemeenten maar daarnaast ook voor civiele aannemers, Rijkswaterstaat, bedrijventerreinen en woningcorporaties. De dienstverlener adviseert, legt aan, beheert en verzorgt onderhoud.

Ziut ontstond in 2009 als resultaat van een fusie tussen dochterbedrijven van netbeheerders Enexis (47% van de aandelen) en Alliander (53%). Het afgelopen jaar was het bedrijf – dat zo’n 440 werknemers telt, verdeeld over drie Nederlandse regiovestigingen en het hoofdkantoor in Arnhem – goed voor een omzet van €114 miljoen en een winst van €511.000. Ter vergelijking: de Spie groep, waar Spie Nederland onderdeel van uitmaakt, boekte in 2015 een omzet van €5,3 miljard en een winst (geconsolideerde EBITA) van €351 miljoen. Met ruim 38.000 medewerkers verdeeld over bijna 600 vestigingen in 38 landen is het aan de Parijse beursgenoteerde bedrijf naar eigen zeggen de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het vlak van energie en communicatie.

Overnamepad

Spie is al enige tijd op overnamepad. Het neemt niche-bedrijven over en weet zo zijn omzet gestaag uit te breiden. De afgelopen tien jaar werden al zo’n vijftien Nederlandse ondernemingen opgekocht, waarmee de omzet ongeveer werd vervijfvoudigd van €120 miljoen in 2006 naar een verwachte €600 miljoen in 2017. Het bedrijf geeft ook aan bezig te zijn met nieuwe overnamegesprekken maar onthoudt zich van verder commentaar: “Daar kunnen we nu geen uitspraken over doen. Maar we groeien door.”

Tijdens het overnameproces werden de gedeelde aandeelhouders van Ziut (Alliander en Enexis) begeleid door JBR Corporate Finance. Rond de deal zijn geen financiële details naar buiten gebracht.