Tom Schenk: Manager en Management Consultant bij ITDS

28 september 2017 Consultancy.nl

Het is snel gegaan bij ITDS met Tom Schenk, nu Manager én Management Consultant: “Ik heb een duale rol: werken aan uitdagende projecten bij klanten en daarnaast leidinggeven aan jonge, gedreven consultants. Zo ontwikkel ik mezelf ook nog steeds.”

Voorafgaand aan zijn overstap naar ITDS werkte Tom als Teammanager van Business Analisten en als Lead Business Analist op een pensioenproject. Tijdens dit driejarige project werkte Tom veel samen met consultants van ITDS en die samenwerking vond hij altijd zeer positief. “De ITDS’ers waren altijd erg gedreven, bovendien hadden ze veel IT-kennis en toonden ze betrokkenheid bij de klant.” Tom besloot zich na het project meer te gaan richten op IT-ontwikkelingen en digitalisering in de financiële dienstverlening. Bovendien was hij al een tijdje nieuwsgierig naar de consultancywereld, omdat hij hierbij de kans zou krijgen om verschillende soorten opdrachten uit te voeren bij grote banken, pensioenfondsen en verzekeraars. In combinatie met het project dat Tom samen deed met ITDS, was de overstap naar ITDS al snel gemaakt.

Loopbaan bij ITDS: Projecten

Binnen ITDS is Tom in februari 2015 ingestroomd als Management Consultant. Hij kon direct beginnen aan een uitdagend en bijzonder project: de eerste internationale uitbesteding van werkzaamheden op het gebied van pensioen van Nederland (samenwerking tussen a.s.r. en Infosys). Daarna heeft hij andere uitdagende rollen gehad, zoals projectleider van een leverancier selectietraject bij een uitvaartverzekeraar en business analist binnen een groot backend moderniseringstraject bij een van Nederlands grootste pensioenuitvoerders: PGGM.

Loopbaan bij ITDS: Ontwikkeling & promotie

Naast dit project heeft Tom gewerkt aan zijn ontwikkeling richting Manager. Hij heeft ervaren dat het managen van een team waar je dagelijks mee samenwerkt anders is dan het managen van een team in de wereld van consultancy, waarin het draait om het managen ‘op afstand’. Daarom heeft Tom de tijd genomen om eerst te wennen aan het werk in de adviesbranche dat zich kenmerkt door scherpere deadlines en waarde toevoegen bij de klant. Binnen 10 maanden na zijn start bij ITDS promoveerde Tom al naar de functie van Associate Manager. “De persoonlijke benadering van ITDS en het vertrouwen in mij vanuit de organisatie maakten dit mogelijk.”

Tom Schenk - Manager en Management Consultant bij ITDS

Loopbaan bij ITDS: Begeleiding

ITDS heeft Tom een assessment aangeboden om te kijken waar de ontwikkelpunten lagen voor Tom. Door regelmatig te overleggen met zijn Manager, is hij in staat geweest snel vooruitgang te boeken op deze ontwikkelpunten. Daarnaast heeft hij veel gehad aan de andere managers binnen ITDS. Doordat de organisatie niet groot is, heeft hij met veel (Associate) Managers kunnen spreken om zichzelf goed voor te bereiden op de rol als Associate Manager. Aan de hand van de resultaten van het assessment heeft ITDS Tom een persoonlijke training ‘Leidinggeven aan professionals’ aangeboden.

Het begeleiden van consultants op afstand vraagt om een specifieke werkwijze, want ook consultants ‘op afstand’ willen duidelijkheid en een goede communicatie met hun manager. Deze ontwikkelmogelijkheid heeft Tom met beide handen aangepakt, wat heeft bijgedragen aan zijn stap naar Associate Manager. Tom heeft zijn snelle ontwikkeling in de afgelopen 1.5 jaar als Associate Manager doorgezet, aangezien hij onlangs is gepromoveerd naar de functie van Manager.

In de rol als (Associate) Manager wordt er volgens Tom ook genoeg begeleiding geboden. Zo gaan alle managers drie keer per jaar naar gezamenlijke coaching sessies. Enerzijds om een kruisbestuiving van managementervaringen te realiseren en anderzijds om elkaar bij te praten over ontwikkelingen bij de klanten. Daarnaast heb je als (Associate) Manager je persoonlijke opleidingsbudget. De consultant heeft zelf een belangrijke stem in het aanwenden van dit budget. Ook wordt het door ITDS nadrukkelijk gestimuleerd om trainingen en workshops zowel intern als extern te volgen.

Tom ziet het werken bij ITDS als “Learning On The Job”. Zowel bij de klant als in het coachen van een team leer je als individu veel, waardoor je je als professional blijft ontwikkelen. Hierin is een stukje eigen ondernemerschap in zijn ogen leidend, iets wat bij ITDS zeer wordt gewaardeerd.

Quote Tom Schenk

Duale rol: Manager én Management Consultant

De duale rol van Manager binnen ITDS en Management Consultant bij de klant bevalt Tom goed. Het grootste verschil met vorige werkgevers zit hem in de mogelijkheden die hij krijgt als manager om zijn team aan te sturen. Hij krijgt namelijk 8 uur per week om te besteden aan zijn rol als manager. Deze werkdag kan bijvoorbeeld worden ingezet voor bila’s (bilaterals; een-op-een gesprekken) met de consultants. Voor hem is dit de perfecte manier om voldoende tijd te besteden aan de coaching en verdere ontwikkeling van zijn teamleden.

Tom geniet in zijn rol als Manager vooral van het werken met jonge en gedreven consultants die zelfkritisch zijn en willen groeien. Bij ITDS wordt er ook op gestuurd om de consultants binnen je team te laten groeien. Bijkomend voordeel vindt hij dat hij nu niet meer alleen leiding geeft aan business analisten, maar ook bijvoorbeeld aan PMO’ers, testers en data-analisten die allemaal op hun eigen opdracht zitten. Door het managen van teamleden in gevarieerde rollen leert hij zelf ook nog elke dag nieuwe dingen en komt hij binnen bij grote bedrijven waar zijn teamleden werkzaam zijn.

Zijn toekomst binnen ITDS

Tom ziet veel ontwikkelingsmogelijkheden binnen ITDS. Als Manager en Management Consultant liggen er nog voldoende uitdagingen: steeds nieuwe, uitdagende opdrachten als Management Consultant bij verschillende klanten en het verder ontwikkelen van zijn team als Manager. Daarbij wil Tom in te toekomst meer gaan werken aan nieuwe proposities die ITDS in staat stellen om met de markt mee te groeien.

Alle interviews met consultants van ITDS vind je in de rubriek ITDS | Mensen.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup