KplusV betrokken bij oprichting van MKB-programma Ready to Scale

15 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau KplusV werkt in een publiek-private samenwerking aan Ready to Scale. Het programma is gericht op het ondersteunen van de groeiambities van innovatieve startups en scale-ups. In het kader van het project helpt KplusV ondernemers onder meer bij het inzichtelijk maken van de financieringsmogelijkheden.

Startups en scale-ups leveren een belangrijke bijdrage aan de economie en de samenleving. Niet alleen staan ze aan de basis van nieuwe innovaties, ook spelen ze een belangrijke rol in het creëren van werkgelegenheid. Voor hun positieve bijdrage is het wel van belang dat zij erin slagen hun groeiambities te kunnen realiseren. 

Ready to Scale

Om daar ondersteuning bij te bieden, is een nieuwe programma opgezet: Ready to Scale, waarin jonge en vooruitstrevende bedrijven worden geholpen bij het verkrijgen van de financiering die ze nodig hebben om te kunnen doorgroeien. Initiatiefnemers van het programma zijn het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) Venture Lab, The Start-Up Network Amsterdam (THE SUN) en adviesbureau KplusV. Het ondersteuningsproject is specifiek bedoeld voor innovatieve mkb-ondernemers uit Noord-Holland en Flevoland. De komende vier jaar zullen vanuit ACE Venture Lab en THE SUN meer dan tweehonderd mkb’ers worden bijgestaan tijdens het opschalen van hun ondernemingen. 

KplusV, dat gespecialiseerd is in maatschappelijk-economische vraagstukken, zal tijdens het traject ondersteunen bij het ‘investment ready’ maken van de onderneming. Zo helpt KplusV de deelnemende ondernemers in aanmerking komen voor de financiering die nodig is om snel te groeien en om een positieve bijdrage te leveren aan de werkgelegenheid en het start-up- en scale-up-ecosysteem verder te versterken.

KplusV betrokken bij oprichting MKB-incubator Ready to Scale

Voor de implementatie van het Ready2Scale-project heeft KplusV gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘Ecosystem Canvas’, een door het bureau ontwikkelde aanpak waarmee is bepaald welke behoeften er precies zijn bij innovatieve ondernemingen en waar Ready to Scale aanvullend is op het bestaande aanbod in Noord-Holland en Flevoland. Door de inzet van deze tool ontdekte KplusV dat veel bedrijven niet goed op de hoogte zijn van de beschikbare financieringsbronnen. Dit kwam onder meer vanwege het een gebrek aan transparantie in de kapitaalmarkt, maar ook doordat veel mkb’ers niet ‘investment ready’ bleken te zijn. 

Om hier verandering in te brengen, zal vanuit Ready to Scale een financieringsdatabase worden gepubliceerd, waarmee inzicht wordt gegeven in de verschillende financieringsmogelijkheden. Daarnaast verschaft het programma toegang tot meerdere media met tips en tricks van financiers.

Investment ready

Nadat de ondernemers meer helderheid hebben verkregen ten aanzien van de diverse financieringsbronnen en eruit zijn welke hun voorkeur geniet, begint de daadwerkelijke begeleiding richting investment readiness. Ready to Scale begeleidt hen dan bij het invullen van het Investment Readiness Canvas. Dit zorgt ervoor dat duidelijk wordt welke delen van de onderneming extra aandacht nodig hebben. Aan deze aandachtspunten wordt vervolgens een adviseur of partner van KplusV gekoppeld, die de ondernemer helpt met het wegnemen van alle obstakels op de weg richting financiering. 

Geïnteresseerden in Ready to Scale, waarvan de lancering op 29 september plaatsvindt op het Science Park in Amsterdam, kunnen voor meer informatie terecht bij Dwayne van der Klugt (06 270 855 94 of per email), ook voor het programma en aanmeldmogelijkheden.

Recentelijk was KplusV ook al betrokken bij een startup project, toen het bureau onderdeel uitmaakte van een consortium van organisaties dat zich inzet voor de lancering van Generation-E, een platform dat veelbelovende startups in de duurzame energiesector ondersteunt.