Fusies en overnames in de foodsector nemen verder toe

31 juli 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Het aantal overnamedeals in de voedingsmiddelenindustrie zal in 2017 blijven toenemen. Een aantal consument-gedreven trends zetten voedselproducenten aan tot overnames, hoewel interesse van private equity-spelers ervoor zorgt dat ook goed presterende bedrijven nog altijd doelwit zijn voor acquisities. Dit stelt Grant Thornton in een nieuw onderzoek. 

De voedingsmiddelenindustrie is gewild onder investeerders. Zakelijke dienstverlener Grant Thornton besloot onderzoek te doen naar de stijgende populariteit van overnames in de foodsector, om de redenen hiervoor in kaart te brengen. Uit het onderzoek blijkt dat er de afgelopen drie jaar een cumulatieve stijging van 8% heeft plaatsgevonden in het aantal deals in de Food & Beverage- en Agri-sectoren. Tot mei 2017 zijn er zelfs 20% meer deals gesloten dan in dezelfde periode van het afgelopen jaar.

Vele voedingstrends

Zoals in vele sectoren, heeft men ook binnen de voedingsmiddelenindustrie de laatste jaren te maken met sterk veranderende behoeftes en eisen vanuit de consument. Drie trends springen er volgens de onderzoekers uit: vers en gezond, gemak en vleesvervangers. “De constant veranderende smaak van consumenten en nieuwe trends zorgen voor fusies en overnames in de voedingsmiddelenindustrie. Dit zien we terug in het aantal transacties bij producenten van vers bereide voedingsmiddelen. Aan de andere kant van het spectrum wordt ook de trend van ‘gemak’, bevestigd door een toenemend aantal transacties in de snacks en food-to-go sectoren”, aldus Abel Spohr, Consultant Fusies en Overnames bij Grant Thornton.

Een recent voorbeeld is de overname van Amerikaanse kant-en-klare sandwiches- en snacks-producent AdvancePierre Foods Holding door Tyson Foods – een van de tien grootste consumentengoederen bedrijven ter wereld. Bonduelle ging over tot de overname van Ready Pac Foods – een Amerikaanse producent van salades, fruit, groente en snacks

Food & Beverage & Agri - Total deals completed / announced

De stijgende populariteit van vleesvervangers (waaronder vis) is volgens de onderzoekers een logisch gevolg van het feit dat (Europese) consumenten steeds minder vlees eten. Deze gezonde trend hangt ook samen met de opkomst van de zogenaamde ‘functionele voeding’, waarbij er een bestanddeel wordt toegevoegd of juist verwijderd om de gezondheidswaarde van een product te verbeteren. 

Volgens Evert Everaarts, Manager Fusies en Overnames bij Grant Thornton, spelen er ook andere trends in de voedselmarkt: “Puur en alleen naar internationale transacties kijkend, zien we een sterke interesse van buitenlandse kopers voor bedrijven actief in de landbouw, bakkerijproducten, vis/vlees/gevogelte, restaurants/pubs, melkproducten, bier, gewasbewerking en voedingsingrediënten.” Hij vervolgt: “Wij ervaren daarnaast een toegenomen interesse in producenten van producten met authentieke, exotische smaken of ingrediënten (bijvoorbeeld kruiden, specerijen, dressings en sauzen).” 

Deze producenten van authentieke ingrediënten trekken volgens Grant Thornton met name de aandacht van internationale spelers. Dit zijn zowel financiële als strategische investeerders. In 2016 werden 16% van de overnames gedaan door financiële investeerders, zo nam investeringsmaatschappij San Francisio Equity Partners onlangs de Amerikaanse producent van ‘organische en natuurlijke kruiden’ Brinkhoff & Monoson over. Daarnaast zijn ook strategische kopers de laatste tijd zeer actief. Spicetec Seasonings & Flavors en Activ International werden bijvoorbeeld overgenomen door branchegenoot Gidauvan (geur- en smaakstoffen) en B&G Foods (houdbaar voedsel en huishoudelijke producten) kocht Victoria Fine Foods (pastasauzen) en de Noord-Amerikaanse kruiden- en specerijendivisie van ACH Foods.

De overnamegolf wordt volgens Anthony Valentino, directeur van Mergermarket (mediabedrijf voor corporate finance nieuws en analyse), verder gestimuleerd doordat grotere voedingsmiddelenconcerns en private equity bedrijven momenteel relatief veel geld ter beschikking hebben. Het competitieve karakter van de huidige overnamemarkt zorgt ervoor dat veel private equity fondsen beperkt hebben kunnen investeren zodat ze de komende tijd veel kapitaal overhebben om uit te geven. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor strategische kopers, die zich in hun expansiedrift inmiddels steeds meer richten op middelgrote ondernemingen.

Cross-border deals

Een verdere analyse van de gesloten deals laat zien dat het percentage ‘cross-border’ deals (41%) de afgelopen drie jaar ongeveer gelijk is gebleven. Vanaf 2010 is er echter wel een langzame opwaartse trend te zien en het is de verwachting dat deze de komende tijd zal doorzetten, mede als gevolg van de opbloeiende economieën in de Eurozone. Dit is in lijn met de uitkomsten van een eerder onderzoek van Grant Thornton, waaruit bleek dat bedrijfsovernames steeds vaker in een internationale context plaatsvinden.

Food & Beverage & Agri - Percentage of transactionsVoor Nederland geldt dat zelfs 51% van de deals internationaal gericht is. Volgens de onderzoekers komt dit met name doordat Nederland een klein land is waarin bedrijven vaak ook relatief klein blijven en daardoor een makkelijke prooi vormen voor wereldwijde spelers. “De afgelopen twee jaar behoorde Nederland zelfs tot de top 3 van internationale overnamelanden”, aldus Valentino. 

De belangrijkste kopers op het gebied van cross-border deals zijn de Amerikanen, Engelsen, Fransen en Duitsers, maar ook Nederlanders. Zo’n 18% van de internationale overnames werd dit jaar gedaan vanuit de VS en bij de meeste van deze transacties was de overnameprooi Europees. Recentelijk nog waren de overnameperikelen rond AkzoNobel/PPG Industries en Unilever/Kraft Heinz uitgebreid in het nieuws. Amerikanen lijken door de voor hen gunstige euro/dollarkoers momenteel bereid tot het betalen van hogere waarderings-multiples. De interesse is ook deels het gevolg van de gunstige economische verwachtingen voor Europa en de goede financiële prestaties van Nederland in het bijzonder. Volgens het CBS zal de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar groeien met zo’n 0,4% en ten opzichte van het afgelopen jaar bedraagt de groei al 3,4%.

Wel zijn er de laatste maanden veel politieke ontwikkelingen – onder meer het toegenomen isolationisme volgend op de keuze voor de Brexit in de UK en president Trump in de VS – die hun weerslag kunnen hebben op de (Europese) economie en de overnamemarkt. Open markten zijn volgens de onderzoekers van groot belang voor de groei van de economie, zeker voor die van Nederland.